用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 廿幾歲女仲攞零用錢 網民譏超齡港孩
樓主: elbar
go

廿幾歲女仲攞零用錢 網民譏超齡港孩 [複製鏈接]

akys 發表於 18-5-23 11:11
所以醫生,牙醫,物理治療,護士或護理行業咁吃香,唔好怪班讀書人個個走去醫護行業,形勢所迫呀! ...

你估班年輕人儍㗎咩,香港今時今日真的形勢逼人!

最近又出招放多些國內所謂「科技人才」落嚟,其實中央及傷港政府,司馬昭之心 路人皆知!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

所以我至話對香港比較悲觀.上面一定用同化政策,唔使到2047,香港應該冇喇.以前中下層可以狗仔式慢慢向上游都得,而家重有,不過少好好多.

Doray    發表於 18-5-29 10:49

我家姐四十幾都仲係咁

ANChan59 發表於 18-5-23 10:05
我指人工太低是因為家中有人辦,是有的放矢,之前已經計過。我剛剛再將數字量化,若果男仔,家住新界,中 ...

用膳費用可大可小,早餐在家,午餐四十元,晚上回家吃,OT肚子餓便啃餅頂住,一個月不用一仟元呵! 不過要追女仔就慘,所以無錢最好留在家。

ilyrd 發表於 18-5-23 10:28
食,真的好貴,现在好多人食早餐,食下午茶,唔食午餐.因午餐貴的.而家早餐价錢,早5,6年可以食午餐的.以上指茶 ...

不難理解,幸好我不是從事體力工作,加上年紀大,早餐吃多個麵包,一杯咖啡,下午才來個late lunch也沒問題。現在午餐確很貴,普通的也要五,六十元,吃的東西也不要太有期望(六成付了租金還可以怎樣?),再省,便帶飯。

Cheeselover 發表於 18-5-23 21:39
不難理解,幸好我不是從事體力工作,加上年紀大,早餐吃多個麵包,一杯咖啡,下午才來個late lunch也沒問 ...
帶飯未必出於節省,還可以更加健康
之前大部分時間出街食飯,最近開始自己煮。小朋友都話好食,本來underweight, 依家正常咗。順便煮多份,第二日午餐。多蔬菜,少油鹽糖,健康。

b3410 發表於 18-5-24 08:52
帶飯未必出於節省,還可以更加健康
之前大部分時間出街食飯,最近開始自己煮。小朋友都話好食,本來 ...
但而家話蔬菜唔可以隔夜喎

ilyrd 發表於 18-5-23 13:29
所以我至話對香港比較悲觀.上面一定用同化政策,唔使到2047,香港應該冇喇.以前中下層可以狗仔式慢慢向上游都 ...

物價貴,人工低,成了年也要靠父母等等,不只是香港,似乎是世界趨勢。

早前見一新聞,英國父母攪上法庭趕30歲兒子出屋。

台灣人工更低,物價又不低,博士生煮雞排。

這些世界性現象,為何要與「同化」,或其他人暗批的政府陰謀等等?

樹熊MA    發表於 18-7-26 17:48

akys 發表於 18-5-24 10:58
但而家話蔬菜唔可以隔夜喎

誠哥話你哋應該天天去佰佳買菜。

百佳啲菜好貴bor, 連剩番嘅人工都冇埋。
所以黃子華talk show 教大家將仔女啲興趣班,補習班嘅錢同讀官津慳番嘅錢同佢蓄起做首期,return 仲高

ANChan59 發表於 18-5-23 11:35
你估班年輕人儍㗎咩,香港今時今日真的形勢逼人!

最近又出招放多些國內所謂「科技人才」落嚟,其實中央 ...
Sad....

Doray 發表於 18-5-28 23:55
百佳啲菜好貴bor, 連剩番嘅人工都冇埋。
所以黃子華talk show 教大家將仔女啲興趣班,補習班嘅錢同讀官津慳 ...

我不去超市買菜,貴!其實超市什麼東西都貴,仲要排隊,最近才搞自助付款,誠哥梗係叫我哋去超市,我自己喜歡行街市,仲帶埋阿女去,話去魚檔睇王子。其實行街市是去上常識課。
‹ 上一主題|下一主題