用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 OEA 報稅問題
go

OEA 報稅問題 [複製鏈接]

OEA 係海外教育津貼, 到時會加落人工一起報稅. 這點我明白.

但想請問有冇人同時有住宿舍, 而 Housing allowance 又是用那個數去計算 Housing 呢?

例如 :  年薪 $200,000,   OEA +CSB $100,000,    宿舍交租 $12,000

冇 OEA :  年薪 x 10% - 宿舍交租 = Housing allowance
                 $200,000 x 10% - $12,000 = $8,000  ($8,000 就是我要報的租總值)

有 OEA :  (年薪 + OEA+CSB) x 10%  - 宿舍交租 = Housing allowance
                 ($200,000 +$100,000) x 10% - $12,000 = $18,000  ($18,000 就是我要報的租總值)

但我想問下, OEA 是津貼, 已加落去人工到計稅, 如果OEA+CSB 再加入埋落去計 Housing, 咪重複計稅囉?

請問有冇人可指教下, OEA+CSB 是否真係加埋落 Housing 計算?

1    0    0    0

過客 發表於 18-5-21 10:15
OEA 係海外教育津貼, 到時會加落人工一起報稅. 這點我明白.

但想請問有冇人同時有住宿舍, 而 Housing allo ...
I assume you mean calculation of taxable rental value for salaries tax.  All cash allowances (including OEA) shall be included in the calculation of 10% rental value.

poonseelai 發表於 18-5-21 10:54
I assume you mean calculation of taxable rental value for salaries tax.  All cash allowances (includ ...
Thanks!

回覆樓主:

當人工年薪—百萬十OEA約十萬共1100000去報税,宿舍計法同上

其實我覺得怪怪, OEA 係津貼, 入落人工報稅係應該, 但 Housing 又將OEA 既津貼加埋落去計 Housing, 好似重複將 OEA 去比稅.

過客 發表於 18-5-21 11:28
其實我覺得怪怪, OEA 係津貼, 入落人工報稅係應該, 但 Housing 又將OEA 既津貼加埋落去計 Housing, 好似重 ...

應該唔係咁,以今年為例,我張電腦全年薪俸單係分開 薪金、OEA、SPA、買匣津貼、傢俬津貼......,如果係攞津貼應該係獨立一欄,而如果係住宿舍,屋租喺薪金度扣就要自己計,我以前年年自己計黎報稅都只係用薪金總額黎計,唔會加埋津貼落去,年年都要睇返D文件嘅計法再慢慢計,但今年我用網上報稅,一㩒入去住房律貼,已經計好自動彈出黎,超方便。

basbyy 發表於 18-6-8 09:19
應該唔係咁,以今年為例,我張電腦全年薪俸單係分開 薪金、OEA、SPA、買匣津貼、傢俬津貼......,如果係攞 ...
我打電話去稅局問, 佢話要加埋 Allowance (OEA, SPA,買匣津貼等等) 去計房屋津貼報稅, 我話咪變相重覆報稅, 我同稅局職員鬧左好耐, 得出結果都係要報, 我話要向有關人士反映問題, 佢話 lee D 野要同財爺反映, 叫我在每年年頭財爺問有冇問題時, 出信向佢提出喎.

所以今年我用 total income 報了稅.

回覆樓主:

同税局講,有時好勞氣,幾年前報税,在前公司做會計出税單報税,之後轉公司,後税局講之前會計計錯,要補税及罰款,果時好火,錯不在自己,最後只補税但好似纳税人的責任,是纳税人的錯(自己點認所有税法例丿

過客 發表於 18-6-8 09:49
我打電話去稅局問, 佢話要加埋 Allowance (OEA, SPA,買匣津貼等等) 去計房屋津貼報稅, 我話咪變相重覆報稅, ...
我唔敢話我一定啱,不過我十幾年黎都係用薪金總值黎計租值,唔係用總收入計租值,都無比稅局話我錯,而今年用網上稅務通黎報稅,網上自動計算嘅租值價錢同我計嘅一樣,所以我諗我無計錯。另外,建議唔好同稅局職員嘈,無著數!!

回覆樓主:

同税局嘈,就習慣了 -次話子女不能分開報税,-次自己有咗就俾公司炒佢補番一個月即刻走,間公司補果月要俾税,嘈完得不要俾,原來公司即炒補一個月不要當收入的

我有同事試過打電話去稅局『嘈』,話佢無計佢某個免稅額,嘈完後個職員幫叫佢書面抗辯,仲要佢交5年慈善捐款單,結果係點……明喇,唔係唔同佢地講,不過唔需要嘈姐!

回覆樓主:

慈善捐款過千以上-定要keep 單,每年報幾百可,真係有的,因學校每季要學生捐錢,很多同事報幾百

brother4 發表於 18-6-8 11:43
慈善捐款過千以上-定要keep 單,每年報幾百可,真係有的,因學校每季要學生捐錢,很多同事報幾百  ...
我年年都報幾千架,一般比佢地揪仲交收據都係提交一年,但如果『寸』,佢地可以要求提交五年,所以唔好同$鬥氣!

brother4 發表於 18-6-8 11:12
同税局嘈,就習慣了  -次話子女不能分開報税,-次自己有咗就俾公司炒佢補番一個月即刻走,間公司 ...

唔好咁勞氣呀!四阿哥!

basbyy 發表於 18-6-8 13:14
我年年都報幾千架,一般比佢地揪仲交收據都係提交一年,但如果『寸』,佢地可以要求提交五年,所以唔好同$ ...

我試過俾佢地抽查股票交易既單,好彩我有keep,要交幾年,真係攞命

亮燈 發表於 18-6-8 14:16
我試過俾佢地抽查股票交易既單,好彩我有keep,要交幾年,真係攞命
...
股票買賣時已經扣埋手續費等, 又關稅局事?

過客 發表於 18-6-8 14:24
股票買賣時已經扣埋手續費等, 又關稅局事?

普通買賣當然唔會,但原來曾經做沽空的話,就要查單,我都唔知,到查果陣先知到,好彩有keep單咋!

亮燈 發表於 18-6-8 14:57
普通買賣當然唔會,但原來曾經做沽空的話,就要查單,我都唔知,到查果陣先知到,好彩有keep單咋!
...
沽空稅局都知?  投資公司核數時報了上稅局?  如果唔係, 冇理由稅局會有料架喎?

過客 發表於 18-6-8 15:07
沽空稅局都知?  投資公司核數時報了上稅局?  如果唔係, 冇理由稅局會有料架喎? ...

應該係,因為個經紀通知我! 好似沽空要上報

回覆 亮燈 的帖子

股票交易,稅局比你當事人還清楚,股票行份statements 好詳細,你自己收個份都冇咁details,如果計賺蝕,我都要靠稅局比料我才做到,當然是當事人同意之下。你可能忘記你有幾多個戶口,但稅局就可以會有齊。
‹ 上一主題|下一主題