用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地利亞(青衣,美孚)
樓主: lucyplus
go

地利亞(青衣,美孚)

回覆樓主

請問樓主小朋友最後有冇入讀地利亞?如有,可否分享一下小朋友嘅情況?謝謝

shanshan925 發表於 19-1-25 14:07
請問樓主小朋友最後有冇入讀地利亞?如有,可否分享一下小朋友嘅情況?謝謝
...

小朋友美孚地小,每天都愉快地上學。學校中文按能力分班,用本地教科書,英文主要用故事書,也加入了grammar, 數學是英文數。

個人很喜歡學校很重視小朋友的成長,老師也很用心在課程加入了不同活動,鼓勵努力和嘗試,是一所很關顧的學校。

lucyplus 發表於 19-1-25 18:00
小朋友美孚地小,每天都愉快地上學。學校中文按能力分班,用本地教科書,英文主要用故事書,也加入了gramm ...

多謝分享,我在等,希望有機會入讀成為一分子

回覆樓主

另外,想請教一下waiting嘅機會大嗎?因遲了報名,只有備取嘅機會

shanshan925 發表於 19-1-25 18:50
多謝分享,我在等,希望有機會入讀成為一分子

離學期尾尚有一段時間,加油!

lucyplus 發表於 19-1-26 14:02
離學期尾尚有一段時間,加油!

多謝鼓勵,未到九月可能仲有機會,請問小朋友幾年級?

回覆樓主:

請問地小嘅老師有愛心嘛?會唔會規限住小朋友嘅性格?

G.ladys 發表於 19-11-1 17:07
請問地小嘅老師有愛心嘛?會唔會規限住小朋友嘅性格?

老師好有愛心和耐性,課堂有小活動,小朋友十分喜歡返學

我住在青衣地利亞隔離。因為我小朋友都會係19年9月升小學,所以每朝返工行過都會留意學校內的老師和同學。
我不知道內裏的教育系統如何,但表面睇老師對同學好有禮貌,同學亦睇落好乖好有禮貌。

有試過一次因為放假,大約在放學時間我小朋友同佢地係長安邨公園玩。佢地都好友善,但因為言語不通(佢地講英文,我小朋友英文唔好),始終不多交流。

國藉方面,真係咩人種都有,亦有香港人,香港小朋友真係可以講到外國口音。

我的意見係,首先唔好好似其他戴左有色眼鏡的家長咁,歧視深皮膚的小朋友。佢地唔係窮,亦不太似是基層的人,有D小朋友有車接送返學放學,佢地無論咩顏色,都一口流利英語,而且佢地有法文學。不過接駁到咩中學就真係唔知,始終佢唔係太透明乜都公開出來,而且地利亞的中學攪左咁多年又真係好似唔太有名氣。所以,如果你最後大抽獎未如理想,要讀一間BAND 3的律校,不如俾佢讀地利亞小學,至少佢可以係小學裏練到流利英語。

地利亞一直都是傳統學店, 真不知他何時變成正常學校,
以前三間私校學店是: 地利亞, 新法和威靈頓

新法和威靈頓已沒有了, 地利亞真的可以變回正常學校嗎?

oic173 發表於 19-11-22 15:30
我住在青衣地利亞隔離。因為我小朋友都會係19年9月升小學,所以每朝返工行過都會留意學校內的老師和同學。
...

你同我既諗法一樣~與其大抽獎跌落三寶,寧願揀尼間~不過之後先去叩門會否太遲呢?

而家有得報,報左名先

Clement9328 發表於 19-11-22 22:06
德仁計唔計?好少少會唔會聖瑪加利女書院呀!

jluiluill 發表於 19-12-4 13:14
德仁計唔計?好少少會唔會聖瑪加利女書院呀!

「天、地、仁」雄踞美孚

jluiluill    發表於 19-12-18 14:40

Clement9328 發表於 19-11-22 22:06

地利亞轉攻多元文化市場。
小學辦得唔錯喎!
中學佢好精明已將月華分校轉做國際學校。
港島,九龍各一間一條龍國際學校。
叻過新法,威靈頓。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-12-5 14:04
地利亞轉攻多元文化市場。
小學辦得唔錯喎!
中學佢好精明已將月華分校轉做國際學校。
中小學還可以,中學得美孚(百老滙)個間比較似樣。
但如非讀地小,基本上亦難入呢間中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-6 08:26
中小學還可以,中學得美孚(百老滙)個間比較似樣。
但如非讀地小,基本上亦難入呢間中學
...

話時話,新法點解會執笠?
佢行精英制,金字塔式升班,去到考 DSE 果D全部精英,應該成績好亮麗?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

以前讀過呢間中學,當年係買位,學費同津校一樣。何來學店的說法呢?

醒目開學勳章 王國長老

數漏左瑪利亞喎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-6 16:01
數漏左瑪利亞喎

瑪利亞 同 St. Gloria 仍在辦學中
St. Margaret's分拆SMC後已完成任務