用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一個小分享
樓主: kirstyau
go

一個小分享  

王家爸爸 發表於 18-5-21 12:50
如果冇錢,要留係香港讀,其實都係差唔多,努力係唯一既出路。

有無錢都要努力啦

回覆 王家爸爸 的帖子

今年阿女升中,只知搵英中,比較DSE 5,4%,請教hkpapa入大學率(完全唔敢想像入中中後果),所以當知道入中中,成績唔好,屋企有能力供你去外國,又肯努力,原來入名牌大學都唔係遙不可及,不過現實前題要有錢。
以上係有感已發。

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 18-5-21 12:22
我朋友話James cook 同 nanyang 比較好
第一個問題佢話要睇下
咁national university of singapore呢?我淨識呢間同南洋理工,不過我估仲難入過香港3大

bobbob 發表於 18-5-21 13:20
咁national university of singapore呢?我淨識呢間同南洋理工,不過我估仲難入過香港3大 ...
QS 全球排名 15位, 新加坡 Top 2 呢!

National University of Singapore (NUS) (新加坡國立大學): http://www.nus.edu.sg
i) International Qualifications Admission Requirements: http://www.nus.edu.sg/oam/apply-to-nus/International-qualifications-admissions-req-to-NUS.html
ii) Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) Admission Requirements: http://www.nus.edu.sg/oam/apply/international/admissionreq/hk.html (At least four Level 3 Core subjects with a minimum of two elective subjects)  >>> 聞說 DSE 要 Level 5 才考得入.

所以, 我先至問新加坡排名第三位大學 Singapore Management University (SMU) https://www.smu.edu.sg/ 僱主眼中係點樣?

新加坡大學 Top 1 & 2 阿女 DSE 要有好多 Level 5 才有機會 (但 DSE 要有 Level 5談何容易呢?!)

我仔今年考到獎學金過英國讀AL, 學費連寄宿兩年要百多萬港幣,真係唔係普通家庭可以負擔。

IloveJJ 發表於 18-5-21 13:41
點解考到獎學金,都仲要俾咁多
我們不用付費用,所有百多萬也是獎學金。

回覆 Anniemun 的帖子

嘩!好勁呀!可唔可以分享下要去到咩成績先可以?

bb鼠 發表於 18-5-21 13:07
有無錢都要努力啦
有錢可以用啲啲努力達到同一目標,但係唔代表唔需要努力。

小時了了 發表於 18-5-21 13:32
QS 全球排名 15位, 新加坡 Top 2 呢!

National University of Singapore (NUS) (新加坡國立大學): http:// ...
NUS、NTU、SMU就係新加坡既三大。

bb鼠 發表於 18-5-21 13:00
係之後工作2年可以轉PR吸引....
James Cook 畢業,喺新加坡唔係想像中咁容易混。

kirstyau 發表於 18-5-21 00:41
一個屋企人,讀中中早2年考完DSE成績都未派已去美國,以我所知成績一般。早2日好消息傳來UBC收左佢。

突然 ...
佢究竟係ucb 定ubc 收左?

IloveJJ 發表於 18-5-21 13:41
點解考到獎學金,都仲要俾咁多

英國讀中學貴過讀大學。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Penipony 發表於 18-5-21 15:02
The University of British Columbia (UBC)

Penipony 發表於 18-5-21 15:02

嘩,我真係咩都唔識 ,一search  UCB原來仲勁

bb鼠 發表於 18-5-21 10:18
我以為要幾百萬
如果廿幾萬一年可以接受

提一提, 你女話想讀獸醫, 獸醫或其他醫科課程, 老老實實我係嗰啲海外大學 web site 睇到唔平的, 廿幾萬未必得, 你要 check 吓

海外大學最平嘅學科係 Arts, BBA 之類, 學費十幾廿萬一年. 其次就係 Bsc 學科就貴啲, 再貴及最貴學費就係醫科系

kirstyau 發表於 18-5-21 15:56
嘩,我真係咩都唔識 ,一search  UCB原來仲勁
我母校但係知名度(hk黎講)不及多靚女嘅ubc
我讀嘅時候都有香港留學生過去,但人地係hk嘅10A狀元啊⋯⋯

ubc其實唔係top成咁,但可能基於外國月亮特別圓嘅道理,一般以為ubc好勁...

Penipony 發表於 18-5-21 16:12
我母校但係知名度(hk黎講)不及多靚女嘅ubc
我讀嘅時候都有香港留學生過去,但人地係hk嘅10A狀元 ...
咁我諗對於一個中中學生,DSE唔OK,過去努力2年之後入到都係一件值得鼓勵既事情