用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一個小分享
樓主: kirstyau
go

一個小分享   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-5-28 09:24
睇咗妳介紹嘅討論帖: 有冇家長後悔送仔女去外國讀書, 好同唔好睇法都有, 每個家庭每個小朋友及日後際遇都 ...

你真係一個好媽媽,一路陪佢成長,搵學校搵資料,之前係開卷有益已經有留意到好早期你已分享閱讀,好多學習方法方去,印象中你女兒今年S1,我雖然都好緊張女兒,從小培養閱讀,小4開始聽升中,基本心儀既都去左2年,但比起你我都係望塵莫及

等我上S1/2,都要搵定大學講座,等佢有大方向,到選科知自己想要咩。

你女兒好幸福。

小時了了 發表於 18-5-28 09:24
睇咗妳介紹嘅討論帖: 有冇家長後悔送仔女去外國讀書, 好同唔好睇法都有, 每個家庭每個小朋友及日後際遇都 ...

Psychology都唔明典解要禁高分……
其实你成曰話考唔到八大点点点……考到唔难呀~考到A1八大心儀科目可能难d.我同学女上年Best5 23分,城大收呀~佢唔讀,repeat3科希望今年夠分入三大~就成日話多1分,24分就多好多選擇。

kirstyau 發表於 18-5-28 09:45
你真係一個好媽媽,一路陪佢成長,搵學校搵資料,之前係好書分享已經有留意到好早期你已分享閱讀,好多學 ...

我怪獸家長嚟架, 太緊張喇.....

我點解上星三要捉阿女去聽中大社會科學院學科簡介及收生講座? 阿女今年S1正處於青少年青春期, 父母想講多幾句睇法佢只係感覺極其煩厭, "收聲"兩字回應父母佢已經覺得係好平靜無脾氣嘅表達. 眼見佢手機不離手但口口聲聲話日後想讀中大, 呢排又話對心理學有興趣 但佢依家有無好好管理自己時間? 有無好好裝備自己? 好好把握時間學習? 空有夢想讀中大, 但係 "佛系讀大學: 不溫習, 不努力, 緣份到了自然考入中大?! "

小時了了 發表於 18-5-28 10:03

我點解上星三要捉阿女去聽中大社會科學院學科簡介及收生講座? 阿女今年S1 ...

都係。青春期最難攪,阿媽真係刀仔拮大脾,一字記之曰“忍” 小學老師講一句好過我地一百句,中學,我估到同學仔講一句好過父母講一百句。

入到間學習氣氛好既中學真係好重要。

Yanamami 發表於 18-5-28 09:52
Psychology都唔明典解要禁高分……
其实你成曰話考唔到八大点点点……考到唔难呀~考到A1八大心儀科目可能难d.我同学女上年Best5 23分,城大收呀~佢唔讀,repeat3科希望今年夠分入三大~就成日話多1分,24分就多好多選擇。

我都唔知阿女會點啊. 我就成日聽阿女講佢上一屆畢業師姐廿鬆啲分依家係浸大讀副學士心理學. 佢就係俾呢個師姐影響想讀心理學. 係 EK 度又有網友分享過廿分左右已有資助學位讀.

我都未掌握及了解晒大學 JUPAS 玩法, 什麼副學士, 高級文憑, 自資學位, top up degree, 外國大學學位但係香港嘅8大學院內讀但畢業證書卻係外國大學學位....

妳嘅教養方法係完全放手俾大Y 自己攪, 妳係 "被通知" 妳女選科報大學事宜, 妳好幸福, 妳女好自律

小時了了 發表於 18-5-28 10:14
我都唔知阿女會點啊. 我就成日聽阿女講佢上一屆畢業師姐廿鬆啲分依家係浸大讀副學士心理學. 佢就係俾呢個師 ...

阿媽無能阿女咪要考自己生存囉~

真係23/4分就入到八大,问題只係讀乜~中大英文系好“平”应該好易入。

有d野你女掌握就得,唔洗你掌握哂啫~

小時了了 發表於 18-5-28 10:14
我都唔知阿女會點啊. 我就成日聽阿女講佢上一屆畢業師姐廿鬆啲分依家係浸大讀副學士心理學. 佢就係俾呢個師 ...
其實剛剛中一,未來還是太多可能性,小朋友都未知將來想點。不過依家enjoy輕松初中,過多兩年再研究升大學的問題

Yanamami    發表於 18-5-28 10:31

我點解上星三要捉阿女去聽中大社會科學院學科簡介及收生講座? 阿女今年S1 ...
我細女中二咪又係有手机分離恐懼症?我話中三我要摷番保藤條出黎先得……中-啫,honeymoon period, 咪禁快紧張住先啦~

回覆 小時了了 的帖子

我家孩子也處於青春期, 也是機不離手, 看來我也要帶佢去大學參觀, 等佢有目標, 你囡囡而家讀書成績如何, 我聽人講,如果在band 1學校, 考全級三十名內就可以考到好大學.

Yanamami 發表於 18-5-28 10:25
阿媽無能阿女咪要考自己生存囉~

真係23/4分就入到八大,问題只係讀乜~中大英文系好“平” ...

23/4分就入到八大 >>>> 咁阿女再努力多1分 25分考中大 Sociology, 吹水學科, 尋晚有同阿女講 Sociology 同通識差唔多, 阿女即刻講佢通識科最高分, 好容易讀. (其實25分都要DSE 5科5呀)

小時了了 發表於 18-5-28 10:32
23/4分就入到八大 >>>> 咁阿女再努力多1分 25分考中大 Sociology, 吹水學科, 尋晚有同阿女講 Sociology  ...
中-LS同高班好唔同……阿女中二上学期LS全級平均分低晒,问阿sir係咪因唔睇时事,阿sir話轉左用DSE模式,同学未掌握到点答……

小時了了    發表於 18-5-28 10:55

嘗試幫囡女報讀大學俾中學生讀嘅課程,俾佢認識下將來讀大學嘅課程、感受下環境氣氛,同埋提升下佢對讀大學同選科嘅動機。

小時了了    發表於 18-5-28 11:21

IloveJJ 發表於 18-5-28 10:55
只係俾你睇下唔同既case啫,絕對是唔係勸你唔好。每個人有自己打算,你女想?定唔想?點解想?更加緊要。
...
明白嘅.

阿女依家唔想去外國讀架, 佢第一句答我就話都唔知將來嗰男朋友係咪係香港讀 (以我所知佢依家無拍拖).

小時了了 發表於 18-5-28 11:01
明白嘅.

阿女依家唔想去外國讀架, 佢第一句答我就話都唔知將來嗰男朋友係咪係香港讀  (以我所 ...
呢方面又幾似你諗禁遠~

小時了了    發表於 18-5-28 11:08

IloveJJ 發表於 18-5-28 11:00
其實點解個個都係咁呢?我睇打機個po,都係升咗中學先沉迷。咁應該點做呢?用舊款手機得唔得呢?
...
个打机帖……真係無奈死……唔用手机会用ipad, 用电腦,避得幾多呢?

IloveJJ 發表於 18-5-28 11:00
其實點解個個都係咁呢?我睇打機個po,都係升咗中學先沉迷。咁應該點做呢?用舊款手機得唔得呢?
...

玩電玩上網,依家男女仔都好難避免,盡量將仔女嘅生活豐盛同擴闊,我仔除咗忙本身學業,仲要練波比賽,佢喺兩者當中都搵到成功感,所以佢寧願練波多過坐喺度打機。而且打完波仲要溫書已經攰到想立刻碌落床,有時想打機都有心無力。

Yanamami 發表於 18-5-28 11:10
个打机帖……真係無奈死……唔用手机会用ipad, 用电腦,避得幾多呢?

我相信打機個帖係樓主虛擬創作出嚟俾大家吹下水。

小時了了    發表於 18-5-28 11:22

回覆樓主:

BK個post 話父母供澳洲讀書,累佢冇左首期買樓,睇到我O哂嘴。

如果係我女我驚忍唔住星佢2巴。
‹ 上一主題|下一主題