用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一個小分享
樓主: kirstyau
go

一個小分享   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-5-28 11:18
我相信打機個帖係樓主虛擬創作出嚟俾大家吹下水。
但呢d宅男又真係大有人左……奇就奇在有个不離又不棄仲好似講紧人地个仔既爸爸……

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 18-5-28 11:30
BK個post 話父母供澳洲讀書,累佢冇左首期買樓,睇到我O哂嘴。

如果係我女我驚忍唔住星佢2巴。
無咗首期咁少?識人供2個仔女去外國讀書無咗2層樓

Yanamami 發表於 18-5-28 11:34
但呢d宅男又真係大有人左……奇就奇在有个不離又不棄仲好似講紧人地个仔既爸爸…… ...

個討論本身幾有建設性,因為呢個現象十分普遍,不過喺過去慮積千幾個reply入面已經有十分多有見地嘅建議,但樓主都顧左右而言他將建議帶過,繼續去描述同囝仔糾纏之路。如果真有其人已經18歲,已經係屬於成年人,再討論用乜嘢方法去改善,其實已經冇乜意思。

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 18-5-28 11:18
我相信打機個帖係樓主虛擬創作出嚟俾大家吹下水。
我覺得係augmented reality

Soundervolt    發表於 18-5-28 12:09

kirstyau 發表於 18-5-28 10:09

都係。青春期最難攪,阿媽真係刀仔拮大脾,一字記之曰“忍 ...

呢點十分同意,成長時期peer group十分重要,會有互相影響作用。呢個時期朋輩嘅認同往往比父母認同更緊要。

Soundervolt 發表於 18-5-28 12:03
呢點十分同意,成長時期peer group十分重要,會有互相影響作用。呢個時期朋輩嘅認同往往比父母認同更緊要 ...
哈!哈! 閒談時我都有同阿女講過吓: 阿女妳都唔想妳啲同學仔入到大學掉低咗妳一個無得同佢哋一齊返學架. 唔知佢收到幾多.

小時了了 發表於 18-5-28 10:14
我都唔知阿女會點啊. 我就成日聽阿女講佢上一屆畢業師姐廿鬆啲分依家係浸大讀副學士心理學. 佢就係俾呢個 ...

HKU BSS  (JS6717) ,School Based, Year 2 揀 Major (其中一個係Psychology)。17年 median Best 5 26分。

https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6717/

回覆 IloveJJ 的帖子

HKD ??  or  GBD ??

LingChiBaBa 發表於 18-5-28 12:32
HKU BSS  (JS6717) ,School Based, Year 2 揀 Major (其中一個係Psychology)。17年 median Best 5 26分 ...

Best 5 25 26難度吾低啊!心理学如涉及治療,俾我感覺又要文又要理,又要心细識得觀察分析,又要eq高,学霸都要睇性格

HaYi 發表於 18-5-28 12:56
Best 5 25 26難度吾低啊!心理学如涉及治療,俾我感覺又要文又要理,又要心细識得觀察分析,又要eq高,学 ...

俾小時了了多一個選擇,前文講緊佢同亞女去睇中大講座,心理學系Best5 收Median 28分。

小時了了    發表於 18-5-28 14:44

Soundervolt 發表於 18-5-28 11:55
個討論本身幾有建設性,因為呢個現象十分普遍,不過喺過去慮積千幾個reply入面已經有十分多有見地嘅建議, ...
其实我無追得貼,結果有無留过班?禁晤讀書法都可以升班畢業都好神奇~

小時了了 發表於 18-5-28 09:24
睇咗妳介紹嘅討論帖: 有冇家長後悔送仔女去外國讀書, 好同唔好睇法都有, 每個家庭每個小朋友及日後際遇都 ...
我都係一個習慣早做打算的人, 不過冇你有恆心真係會好Detail 落手落腳去plan, 佩服!
見你都預計阿女向2邊行

1. 中文/ 中史, 是她好又強又有興趣的.
2. 心理學, 是你推介佢又有前途的.  

除左香港3/5/8大外
  如果行1, 是否應集中內地/台灣, 照計少人去歐美讀此架?, 個前景又點?
  如果行2, 是否應集中在畢業資歷在香港認可的國家?  哩個, 雖不知有冇能力去讀,我自己都好有興趣 待你補充sort out 咩path 易行.

小時了了 發表於 18-5-21 09:56
我前日去啲 Agent 度英,美,澳,紐留學展銷會, 我影底咗張相, 佢 present 講英國留學 HKD220,000 - HKD290,00 ...

其實你計20幾萬一年,加埋其他生活雜費,過百萬都雖不中,不遠已。

剛隨手睇睇LSE,學費都超過19000 磅,計埋食宿應要400000萬以上吧?

澳洲而家平過英國,應該英磅跌左唔少吧。

retriever 發表於 18-5-28 16:06
其實你計20幾萬一年,加埋其他生活雜費,過百萬都雖不中,不遠已。

剛隨手睇睇LSE,學費都超過19000 磅, ...
留学英国2x万一年鬼得……

HaYi 發表於 18-5-28 15:27
我都係一個習慣早做打算的人, 不過冇你有恆心真係會好Detail 落手落腳去plan, 佩服!
見你都預計阿女向2邊行
1. 中文/ 中史, 是她好又強又有興趣的.
2. 心理學, 是你推介佢又有前途的.  
除左香港3/5/8大外
如果行1, 是否應集中內地/台灣, 照計少人去歐美讀此架?, 個前景又點?
如果行2, 是否應集中在畢業資歷在香港認可的國家?  哩個, 雖不知有冇能力去讀,我自己都好有興趣 待你補充sort out 咩path 易行.
嗯! 對比 Yanamami 對大 Y 無為而治, 我真係好怪獸. 以下呢個帖我有詳細資料係裏面記錄底.

中國/澳洲/紐西蘭/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭升大學?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&fromuid=1539350

如果行1:
i) 首選中國嘅北京大學. 阿女一定要用北大香港自主招生“博雅人才培养计划”呢一個途徑去嘗試考http://www.gotopku.cn/index/detail/986.html (北京大学2018年香港地区“博雅人才培养计划”招生简章),  北京大學校長推薦生(不需要DSE成績)網:https://www.ccuut.edu.cn/admission_hkby/login.php (北京大学2018年香港地区“博雅人才培养计划”报名平台)

因為呢嗰途徑只係睇高中校內成績 + 校長推薦信 + 課外活動 + 最重要嘅面試. 北大收的話係 S6 嘅1月已出offer, 仲未考 DSE 已收. 但如果考北大免試招生用DSE 成績途徑, 要6科(4+2) Level 5*/5** 先至收, 呢個 DSE 成績阿女非常有難度.

用中文/ 中史免試招生用DSE 成績途徑考內地大學我會叫阿女
第一志願: 中國人民大學 6科(4+2) Level 4/5 (廿幾分) > 學科:中文/考古
第二志願: 浙江大学 (20分) / 南京大學(18分) / 武汉大学(20分)
第三志願: 山东大学 (11分) / 四川大学(14分)

ii) 香港首選中大中文系 (但 mean 26分), 其次浸大之類

如果行2
呢個我依家仲做緊資料搜集. 呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D4&page=12 有唔少篇幅研究及討論心理學. 係香港心理學係無註冊制度的, 係無心理醫生, 係叫心理學家

"畢業資歷在香港認可的國家? " >>> 呢個帖 "請教: 大學畢業有 Hons vs 無 Hons 對日後有咩影響": https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3634077&fromuid=1539350
友教路專業嘅要選有 "Hons" 嘅學位. 我見英國羅素大學聯盟嘅大學, 好多係讀3年有"Hons" 嘅學位及畢業後可以成為英國心理學會會員.

澳洲及紐西蘭雖然學制3年, 但如果要有 Hons 嘅心理學要讀多1年. 但我又見有啲如果讀完3年無 Hons 心理學再讀多1年 master, 呢兩個方法又同樣可以成為澳洲/紐西蘭心理學會會員. 我都係度摸索緊呢兩個方法有咩野分別

Yanamami 發表於 18-5-28 16:26
留学英国2x万一年鬼得……
英國英格蘭嗰邊學制3年, 老老實實依家英鎊平咗, 選啲平啲學費嘅, 三十鬆啲萬一年, 3年九十幾萬 (一百萬內喇)
‹ 上一主題|下一主題