用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果甲一填Maryknoll,大約有幾多%機會中? ...
樓主: jessiechuen
go

如果甲一填Maryknoll,大約有幾多%機會中?  

siden 發表於 18-5-21 15:35
我好尊重你

我邊忽唔尊重你?

路過,覺得你無唔尊重,不要放在心上

siden    發表於 18-8-23 10:37

我好尊重你

我邊忽唔尊重你?
良藥苦口 忠言逆耳

siden    發表於 18-8-23 10:37

我好尊重你

我邊忽唔尊重你?

因為樓主相信佢係七個幸運兒之一,但你提左佢個probability 太低,令人何其傷心

回覆樓主

樓主,其實Siden 個人本身好爽直,亦好有心得,喺EK蒲得耐,你會發現佢只是真心直說亦冇任何唔尊重別人的意思,你諗多咗啦⋯⋯

siden    發表於 18-8-23 10:38

siden 發表於 18-5-21 13:40
楼主你算把la, 無謂有不切實際嘅幻想。

你填得mcs甲1,中嘅機會係非常之低,要預左差不多一定唔中,中的話 ...

不嬲中意你嘅reply,十分親切貼地,撐你!

siden    發表於 18-8-23 10:39

我當年都係搏甲一,最尾就讀私校囉

我好尊重你

我邊忽唔尊重你?

真喺乜人都有,好人難做

siden    發表於 18-8-23 10:40

jessiechuen 發表於 18-5-21 13:57
(果7-8個位實有人中,不過輪唔輪到你啫。)
機會細都係有機會,唔明上黎問下人有咩問題,Siden 請你專重別 ...

人哋好心分析你知,多謝都冇句仲要鬧番人, 比你入咗MCS, 都冇嗰種氣質!

講真你條問題真喺好廢㗎, 就算學校本身都答你唔到喇, 問嚟有乜意思!

flyda    發表於 18-5-24 08:51

jessiechuen 發表於 18-5-21 13:57
(果7-8個位實有人中,不過輪唔輪到你啫。)
機會細都係有機會,唔明上黎問下人有咩問題,Siden 請你專重別 ...

上黎問真係無咩問題! 不過你條問題又真係無咩人答到! 等如問中今期六合彩既機會有幾高一樣   
講出殘酷事實又真係好唔啱聽

babycatrina 發表於 18-5-21 19:27
因為樓主相信佢係七個幸運兒之一,但你提左佢個probability 太低,令人何其傷心
...

agree

甲一係冇數據計或公開的。乙二還有少少資料可以算一下

- 41區 每年有約800人參加大抽獎
- 男女比率差別大約5%, 即係有大確 380女仔

假設 A:
乙一 10% 女仔 填 聖家KLT  (38人)
乙一 10% 女仔 填 聖家KLC (38人)
乙一 10% 女仔 填 other (38人)
剩下 70% 女仔 填 MCS (266)

中乙一的機會是 70/266 ~ 26%

假設 B:
乙一 20% 女仔 填 聖家KLT  (76人)
乙一 20% 女仔 填 聖家KLC (76人)
乙一 10% 女仔 填 other (38人)
剩下 50% 女仔 填 MCS (190)

中乙一的機會是 70/190 ~ 37%

睇落好似有得計,但到底乙一點填也是沒有數據支持的
還有每年都有人說乙二可以中到聖家,所以乙一應該只有10-12%人填聖家....

有運咪中 
六合彩每期都有人中,每期中的機會都好難計

tonywcc 發表於 18-5-30 10:24
有運咪中 
六合彩每期都有人中,每期中的機會都好難計
一啲都唔難計喎,是固定.

49C6 = 49!/[(49-6)!*6!] = (49*48*47*46*45*44)/(1*2*3*4*5*6) = 13,983,816

我好尊重你

我邊忽唔尊重你?

撐你,曾經有位EK舊人說過,呢幾年上EK滴家長好冇禮貌,可見一斑。

siden    發表於 18-8-23 10:41

我想不單只EK,整個香港社會都有這種趨勢,可能是因為成長于富裕年代的孩子已長大為人父母,而自己成長過程中一直得到父母的呵護,習慣了被人遷就,已忘記了什麼是忍讓和感恩。

我好尊重你

我邊忽唔尊重你?
"楼主你算把la" - 我相信就是这句话。如果加上一些想象的语气(例如:X眼看人低)和神态(例如:八婆上身),的确可以很不尊重的。但其实若是很随意,很熟络地讲这句话,却又真是很普通平常的。
问题是:你讲的时候是第二种,她听的时候是第一种。

siden    發表於 18-8-23 10:41

HYYU 發表於 18-5-30 10:49
一啲都唔難計喎,是固定.

49C6 = 49!/[(49-6)!*6!] = (49*48*47*46*45*44)/(1*2*3*4*5*6) = 13,983,816
係, 表達得唔好。。。總之有運話有就有。。。 

回覆樓主:

其實回的一方的字眼得確有D唔好,不過係網上問得,預咗有D人咁回。

如果好運,就算萬分之一,你都會中,唔好運,就算二中一,亦唔中。所以平常心。

小一入學統一派位階段的學額分為兩個部分,甲部佔統一派位學額的10%,是不受學校網限制的,家長可選擇不超過三所在任何校網的學校,餘下九成的統一派位學額屬乙部,而家長須選擇申請兒童所屬校網/選校名單內的學校。在參加統一派位的兒童當中,獲派甲部學額的佔3,301人,而乙部則佔28,870人。

3301/32,171名兒童參加小一入學統一派位, 有0.1%中

sugarbun 發表於 18-5-31 23:37
小一入學統一派位階段的學額分為兩個部分,甲部佔統一派位學額的10%,是不受學校網限制的,家長可選擇不超 ...

你真係好好,直接了當解決樓主的疑問。(emoji)(emoji)