用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 應該去做評估嗎?
go

應該去做評估嗎? [複製鏈接]

小朋友四歲多,幼稚園老師建議做資優評估。
但咁細個去做準確嗎?
我見好多機構都起碼六歲以上先可以做評估,定係我等佢大少少先去做呢?
如果真係要做,有咩機構係接受六歲以下評估?

2    0    0    0

有需要咁早做嗎?咩驅使你去做? Thanks

醒目開學勳章

irisw 發表於 18-5-20 22:54
小朋友四歲多,幼稚園老師建議做資優評估。
但咁細個去做準確嗎?
我見好多機構都起碼六歲以上先可以做評估 ...

通常依個年紀幼稚園叫你去評估资優應是有其它問題想家長一併評估,只是怕得罪家長而用资優一詞,不如你問下老師小朋友有沒有一些行為問题仲實際

王家爸爸    發表於 18-5-22 14:41

回覆樓主

其實小朋友問題不大,所以我都覺得有冇需要去做評估。我反而唔想佢係資優,我知道都幾多嘢煩。
只因發覺我仔少同其他同學玩,只同一兩個同學玩(有男有女),老師話仔比同年齡成熟,而其他同學有啲仲比較BB,所以覺得唔係咁啱玩。
另外阿仔愛發問,已經問到天馬行空,又深層次嘅問題。識簡單加減數。好多功課都能自己完成。因為有家姐在前,我地都見到明顯分別。
其實係家長日同老師傾談先發現以上問題,老師又唔係好強烈要求要我地去做評估,不過佢覺得做咗冇壞。起碼了解小朋友多啲。

醒目開學勳章

irisw 發表於 18-5-21 07:27
其實小朋友問題不大,所以我都覺得有冇需要去做評估。我反而唔想佢係資優,我知道都幾多嘢煩。
只因發覺我 ...

咁到K3應該好的,好多小朋友近升小时會冇咁BB

irisw 發表於 18-5-21 07:27
只因發覺我 ...

冇大問題就不用去做,只和幾個同學熟也很正常。大些才做,比較準確些。

piglet0529 發表於 18-5-21 06:45
通常依個年紀幼稚園叫你去評估资優應是有其它問題想家長一併評估,只是怕得罪家長而用资優一詞,不如你問 ...
好大可能係幼稚園老師發現小朋友有問題,老師用建議做資優評估將個波踢出去。

樓主, 叫你做評估則是否表示幼稚園支援不了你?
仔可以自動自覺溫書就好了。

其實最重要既係自己覺唔覺得困擾,如果唔問題未大到覺得非處理不可,咁就先有得佢。

王家爸爸 發表於 18-5-22 14:43
好大可能係幼稚園老師發現小朋友有問題,老師用建議做資優評估將個波踢出去。 ...

可能係亞氏保加

zngo 發表於 18-5-22 22:14
可能係亞氏保加
希望佢唔係,亞氏保加症暫時無得醫。

王家爸爸 發表於 18-5-22 22:27
希望佢唔係,亞氏保加症暫時無得醫。

我仲以為越早知道,細細個開始抖正,就可以完全沒有固執同社交問題!咁希望佢唔係啦!

zngo 發表於 18-5-23 09:32
我仲以為越早知道,細細個開始抖正,就可以完全沒有固執同社交問題!咁希望佢唔係啦!
...
亞氏保加症病患者同資優有正相關性,佢哋比較固執、溝通技巧比較差、興趣面比較狹窄。因為興趣面比較狹窄,如果唔嚴重,其實可能可以訓練成某方面既專家。

王家爸爸 發表於 18-5-23 10:11
亞氏保加症病患者同資優有正相關性,佢哋比較固執、溝通技巧比較差、興趣面比較狹窄。因為興趣面比較狹窄, ...

但我眼見大部分家長都只睇重學術,見到有啲明明其他地方非常出色,但家長以為只要佢學業有成,大個就唔使比人(emoji),而忽視真正出色的地方,仲要改善唔到人際關係,見到都心痛

王家爸爸    發表於 18-5-23 15:14

zngo 發表於 18-5-23 11:10
但我眼見大部分家長都只睇重學術,見到有啲明明其他地方非常出色,但家長以為只要佢學業有成,大個就唔使 ...

非常明白樓主
其實我仔仔一樣
就黎四歲半

老師一樣都關心啊仔
佢並唔係不負責任叫我地去評估
甚至好想幫手,問洗唔洗親自同心理學家講佢情況(因為見左一次,佢地有d位認為唔係心理學家講既唔睇眉頭眼額)

仔仔係happy school,無學字,但老師話中英數一樣咁勁,已經識得簡單3連數,中文更誇張,同同學都相處到,但係明顯話題有別,而且偏向同大人玩,都係擔心大左有機會被bully就大件事。

心理學家意見都好好嫁,千萬唔好只為求iq分數

Aq同eq都好重要!

hilzarie 發表於 18-5-25 23:19
非常明白樓主
其實我仔仔一樣
就黎四歲半

既然心理學家講咗"唔睇眉頭眼額"點解唔信專業反而信老師呢?
呢樣係亞氏保加特徵,只有父母接受問題所在,仲要盡快跟進上社交班,先可以幫到小朋友!
上到中學問題更加嚴重,就算唔係欺凌,但人哋覺得呢個人行為古怪,都唔會想同佢玩或者走埋一齊,但往往父母就會覺得别人欺凌自己小孩!見到呢啲情況真係好心痛個小朋友!
希望各位父母都唔好太過忽視小朋友需要抖正的地方!
大家一起加油!

我眼見身邊仔有同學,幼稚園已確診有亞氏, 幼稚園沒上任何學習的東西, 只上社交專注力情緒管理等班, 幼稚已比人排斥bully,上到小學老師都是安排社交班等, 見心理學家, 社工等。讀書就是非常厲害, 雖沒上學術上的課。經常代表學校朗誦, 奧數, 圍棋等。重點是要先處理情緒社交專注力等等。
仔可以自動自覺溫書就好了。

zngo 發表於 18-5-26 07:55
既然心理學家講咗"唔睇眉頭眼額"點解唔信專業反而信老師呢?
呢樣係亞氏保加特徵,只有父母接受問題所在 ...

並非不相信
否則就不會去評估

只係難得有心理學家想問老師
老師又好想同心裡學家傾

因為心理學家見既時間唔夠多,佢都要其他人意見!歸納出黎 可能更清晰!

絕非一個定案 希望多角度幫到小朋友
所以心理學家 同老師意見都多多吸取啊

王家爸爸    發表於 18-6-5 15:17

hilzarie 發表於 18-6-5 10:59
並非不相信
否則就不會去評估

hilzarie 發表於 18-6-5 10:59
並非不相信
否則就不會去評估

你同佢玩角色扮演,例如扮演醫生、老師之類,佢做老師你就做學生,咩都可以,如果佢投入扮演就完全唔需要擔心
‹ 上一主題|下一主題