用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 應該去做評估嗎?
樓主: irisw
go

應該去做評估嗎?

hilzarie 發表於 18-5-25 23:19
非常明白樓主
其實我仔仔一樣
就黎四歲半
呢啲情況,無壓力既happy school真係更加適合。

zngo 發表於 18-6-5 11:33
你同佢玩角色扮演,例如扮演醫生、老師之類,佢做老師你就做學生,咩都可以,如果佢投入扮演就完全唔需要 ...

佢肯玩 都投入玩
但係佢會突然叮一聲又玩緊照顧bb 去左入餐廳

心理學家話社交quality唔夠好

22號正式出報告...到時再見步行步

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:16
呢啲情況,無壓力既happy school真係更加適合。

所以小學能否入到happy school就好關鍵

hilzarie 發表於 18-6-7 07:48
佢肯玩 都投入玩
但係佢會突然叮一聲又玩緊照顧bb 去左入餐廳
社交quality唔夠好既其中一個解決辦法係令小朋友係同其他小朋友交往上有滿足感,例如大家志同道合、其他小朋友鍾意聽佢講野。

王家爸爸 發表於 18-6-7 13:47
社交quality唔夠好既其中一個解決辦法係令小朋友係同其他小朋友交往上有滿足感,例如大家志同道合、其他小 ...

想請問,如果只想搵心理醫生了解孩子問題,是否不一定要去協康會?因不想做評估!私家兒童心理學家是否都一樣呢?

上等人 發表於 18-7-23 21:46
想請問,如果只想搵心理醫生了解孩子問題,是否不一定要去協康會?因不想做評估!私家兒童心理學家是否都一 ...
因為協康會係主要經費係由社會福利署同公益金俾,所以應該唔會好似私人心理學家咁為賺錢而叫你做評估。我覺得等佢哋既專家決定是否需要評估會比較好。

王家爸爸 發表於 18-7-24 08:24
因為協康會係主要經費係由社會福利署同公益金俾,所以應該唔會好似私人心理學家咁為賺錢而叫你做評估。我覺 ...

明白,唔該晒!