用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Geography vs THS
go

Geography vs THS [複製鏈接]

好友女今年中三,已確定會選中國歷史,但地理和THS兩科目不知選邊科,想麻煩各位幫忙提供d意見,謝謝!

1.
學校上過兩個月地理和THS,她對這兩科沒有任何偏好,考試成績也不宜作準

2.
目前也不清楚學校往績,哪一科DSE成績好點,是否要向學校要求披露

3.
她應該不會從事旅遊或酒店管理工作,因為好像要shift工作對女生辛苦d

4.
現在考慮的是哪科容易考,適合哪類人,大學收生會prefer 那一科?雖然說選科要以考好分數最重要,但以後用不到THS知識,是否就不要選

5.
如果想往新聞和廣播方向,地理是否較合適呢?

6.
地理好像也要有數學底,例如地圖& slope 等等概念,她數學概念沒有文字好,又擔心讀地理太難

雖然知道最後選了邊科都要努力,但有得撿之前都想考慮詳細點,請大家給給意見或是她應該朝哪方面去思考呢

1    0    0    0

Lynn 發表於 18-5-20 17:41
好友女今年中三,已確定會選中國歷史,但地理和THS兩科目不知選邊科,想麻煩各位幫忙提供d意見,謝謝! 1.
學校 ...

Check pm☺️
其實係一家四口子

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

2. 是重點,教得好唔好有絕對影響
5. 無關係,最重要中英文
6. Minimal,只有好少好少數要計,高小程度已夠用

謝謝回覆!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我女都係以communications為目標,我又咁岩上月幫佢預備考DSE (geog是本人強項)
以我觀察,geog係好需要吹水力強嘅一科,觀察力要強。你講嘅map reading,計gradient ,只係九牛一毛不足為懼,同數學關係亦好少
要將知識記入腦,然後睇題目老吹。例如有條題目係中國地圖,俾兩個城市,一個沿海一個大西北,叫你睇統計數字(唔難處理)解讀water supply問題(geog好鐘意俾一幅圖:地圖或實物圖,加統計數字,叫考生分析)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實問題一d都唔technical,答案就係沿海氣候、monsoon、沙漠、大城市用水(多人多城市多工業vs大西北少人少城市少工業)等因素,令overall同季節性供水出現不均,有讀一定識。不過好多時d考生見唔係直接問,唔知點入手,唔敢答。所以一定要有好強吹水力同心理質素

THS 其實唔多考生讀, 特別D 名校, 比較少開呢科, 相對競爭細D, 不過都多野要記, 但都係日常野, 有趣既, 唔理你將來做唔做旅遊業, D 常識會有用, 而且入大學睇分數, 最緊選自己有把握既科

醒目開學勳章 王國長老

WChan 發表於 18-5-21 17:28
THS 其實唔多考生讀, 特別D 名校, 比較少開呢科, 相對競爭細D, 不過都多野要記, 但都係日常野, 有趣既, 唔 ...

同意,既然唔係以呢兩科related subject為目標,又唔係特別有興趣,就要以公開試分數為重
學校教得掂唔掂就好大影響,如果歷屇摘星率偏低,就唔好搏了

Lynn 發表於 18-5-20 17:41
好友女今年中三,已確定會選中國歷史,但地理和THS兩科目不知選邊科,想麻煩各位幫忙提供d意見,謝謝! 1.
學校 ...

是2X?中史+Geog or THS?2X第2科也重要。

局外人我會揀Geog,Past paper也可參考HKAL/HKCE,揾補習去補Geog都易過THS。

回覆樓主:

謝謝大家意見,我已經請好友和她女兒參考,她還會問問師兄姐,看看老師是否教得好,應該會take 地理
‹ 上一主題|下一主題