用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校還是男女校 ?
go

女校還是男女校 ? [複製鏈接]

見會員AHGU 開了個similar post for 男仔。現想討論女仔中學選女校,還是男女校讀較好?
   4    0    0    0

回覆 tpmon 的帖子

要睇呀囡點諗!我囡小學已係女校中成長,中學佢強烈要求繼續女校,我地只好尊重佢。

我女今年升中,堅持唔讀女校,雖然老師自行時想佢揀英華女同上智(阿女B1A成績),但阿女堅唔肯,佢依家都覺得女同學好麻煩,小圈子,是非太多,佢話男仔唔同,唔會咁

妹妹頭 發表於 18-5-20 16:37

我女今年升中,堅持唔讀女校,雖然老師自行時想佢揀英華女同上智(阿女B1A成績),但阿女 ...

same here. 我阿女又係强烈要求讀男女校!!  現在中二, 同男仔女仔一齊相處得唔錯, 佢話有D男仔少少低b, 可以緩和下, 搞下氣氛
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

女校
除非吾介意拍拖

妹妹頭 發表於 18-5-20 16:37

我女今年升中,堅持唔讀女校,雖然老師自行時想佢揀英華女同上智(阿女B1A成績),但阿女 ...

想問最後選了哪間top 的男女校自行,取代英華女和上智?

大抽獎,甲一、甲二、乙一、乙二都選男女校?

回覆樓主

女校,專心D

Fish777 發表於 18-5-20 21:27
女校,專心D

冇錯,起碼煩少樣拍拖(普遍初中冇男女校咁多拖友)

tpmon 發表於 18-5-20 16:58
想問最後選了哪間top 的男女校自行,取代英華女和上智?

大抽獎,甲一、甲二、乙一、乙二都選男女校?

呢區多數揀林護,伊中或銘賢

emibaby 發表於 18-5-20 21:32
冇錯,起碼煩少樣拍拖(普遍初中冇男女校咁多拖友)

我以前讀band 1男女,F1已經多人拍拖/暗戀

Fish777 發表於 18-5-20 21:52
我以前讀band 1男女,F1已經多人拍拖/暗戀

我以前讀女校, F.1都暗戀其他學校嘅男仔, 亦有同學F.1,2已經有男朋友。

宜家資訊發達咁多, 女校識男仔容不易!!

gracelam 發表於 18-5-20 22:06

我以前讀女校, F.1都暗戀其他學校嘅男仔, 亦有同學F.1,2已 ...

少女玩暗戀好正常,但初中女校似乎少d拍拖(唔係話冇)。作為家長,緊係希望越遲拍拖越好啦

又问?討論到到爛既話題……

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 7871&highlight=女校

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8060&highlight=拍拖

醒目開學勳章 王國長老

大家忘記有 join school function?

出去玩次學界賽都可以識唔少人.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-5-20 22:56
又问?討論到到爛既話題……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3587871&highlig ...
你真係好心機整咁多收藏 link
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-5-21 00:39
你真係好心機整咁多收藏 link
係搜尋box打幾隻字就有

錯了, 阿女最後選了2間B1B男女校做自一, 二, 老師問阿女, 如果入到其中一間會唔會後悔, 阿女答入到其中一間都會好開心 (因為係阿女自己選, 我冇加意見), 咁老師同我講, 佢自行入到既機會已經好大, 叫我放心....

回覆 emibaby 的帖子

我姨甥女讀女校, 係唔係唔會拍拖 (因為冇男同學), 但最敝係好多同學都 she she 呢 ! 依家畢業了, 都改變唔到, 出到黍拖住果件都係女仔.....

回覆 miriam 的帖子

我識好多人, 都係男女校, 冇問題喎, 只要父母同佢地保持關係, 多d關心, 我唔覺得讀男女校就會拍拖, 亦唔覺讀女校就唔會拍拖喎, 我個人覺得, base on 父母關唔關心多d

妹妹頭 發表於 18-5-21 09:13
回覆 miriam 的帖子

我識好多人, 都係男女校, 冇問題喎, 只要父母同佢地保持關係, 多d關心, 我唔覺得讀男 ...
Yes! 中呀~
‹ 上一主題|下一主題