用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校還是男女校 ?
樓主: tpmon
go

女校還是男女校 ? [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-5-21 09:13
回覆 miriam 的帖子

我識好多人, 都係男女校, 冇問題喎, 只要父母同佢地保持關係, 多d關心, 我唔覺得讀男 ...

非常認同!! 我同個女保持良好關係, 仲成日傾學校逸事, 包括男仔女仔野, 傾下傾下又知佢諗乜, 又8到同學之間8卦事, 我又落下藥咁囉
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我都係呀, 依家就算小六, 我都每日都會同佢傾計, 真係好似朋友咁傾, 佢好多野(校內. 校外) 都同我傾, 我又會比一D中立既意見比佢...

我想女讀女校,但最主要系睇小朋友自己的意願~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-5-21 07:51
係搜尋box打幾隻字就有

咁易既事好多人都唔會做囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-5-21 09:13

我識好多人, 都係男女校, 冇問題喎, 只要父母同佢地保持關係, 多d關心, 我唔覺得讀男 ...

部分人視男女校係洪水猛獸咁呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實, 諗深一層, 學校係社會既縮影, 我唔想阿女將來出社會做事, 對男同事會畏縮.....

miriam 發表於 18-5-21 10:09
部分人視男女校係洪水猛獸咁呢

係架, 男女校, 小一二, 已經講緊邊個鍾意邊個

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-5-21 10:26
係架, 男女校, 小一二, 已經講緊邊個鍾意邊個

所以無謂玩駝鳥或沙蟲野,係要拍拖既家長唔通同佢玩退學兼禁出街咩

tpmon 發表於 18-5-20 16:06
見會員AHGU 開了個similar post for 男仔。現想討論女仔中學選女校,還是男女校讀較好?
...

覺得女仔選男女校較好,女校入面放大左女性多既缺點,是非多,小圈子,對同性mean, 文靜個d女仔會更文靜,讀男女校會開心好多,我吾介意仔女死黨有同性異性,拍拖就讀齌校都會拍,攪同性戀就更驚

回覆樓主

女校

熱媽 發表於 18-5-20 16:13
回覆 tpmon 的帖子

要睇呀囡點諗!我囡小學已係女校中成長,中學佢強烈要求繼續女校,我地只好尊重佢。 ...

阿女一樣!
‹ 上一主題|下一主題