用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教學用電子書真的好嗎?
樓主: pancake5354
go

教學用電子書真的好嗎?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-5-25 16:08
係有關,但唔够遺傳咁重要。
i d say 環境+ genes,冇trigger 未必發作

little_yolky 發表於 18-5-25 14:57
佢唔想用, 但好似Shadeslayer話齋, 有D英文書, 電子版買得方便好多。
但在其他初小、未到全文仔書階段,我都是judge a book by its cover,大眼公仔、肥頭得意,色彩鮮豔的多數會攞來睇

IloveJJ 發表於 18-5-25 17:41
係,但學你話齋,遺傳又無野可以做既

戴幅眼鏡真係影响造型,我女有d同學本來好靚女,揹幅膠眼鏡,當堂變傻妹

IloveJJ 發表於 18-5-22 22:50
就係呢種情況,最後可能演變成抑鬱或自殺  
所以我小一已教我仔,遇到有人蝦你,係一定要反抗! ...

認同,我教法跟你一樣,別人傷害你要保護自己這是一種本能,我宗旨是,你不要畀人蝦也不要去蝦別人。

little_yolky 發表於 18-5-25 14:57
佢唔想用, 但好似Shadeslayer話齋, 有D英文書, 電子版買得方便好多。

小女喺 amazon download 啲古早英文小說例如 A Christmas Carol ,Oliver Twist,佢話係免費㗎。

YolandaTam 發表於 18-5-26 14:47
小女喺 amazon download 啲古早英文小說例如 A Christmas Carol ,Oliver Twist,佢話係免費㗎。
...
我仔之前都係, 有一日同我說"我load 左好多故仔"  我心諗唔係我credit  唔記得關, 俾佢狂load 我要找數? 跟住佢說有免費的. 應該是唔多精美, 睇下字就OK.

HaYi 發表於 18-5-26 20:05
我仔之前都係, 有一日同我說"我load 左好多故仔"  我心諗唔係我credit  唔記得關, 俾佢狂load 我要找數? 跟 ...

呢D经典珍貴處當然係。。。字。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

pancake5354 發表於 18-5-23 20:51
那是否需要買電子書?
姊姊的電子書可否留給妹妹用?
因為我小朋友的學校在簡介會時有家長問到有哥哥已用 ...
當時沒有家長問過這問題,大家注意力都落在ipad上。

IloveJJ 發表於 18-5-28 11:05
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1942778332679646&id=1451092678514883
俾你睇下專家點分欺 ...

係人都識「客觀」他分欺凌,就唔使專家出條片講喇。你出條片係減弱緊你自己的說服力。

話時話,請過隔離幫手解釋下「老師當眾鬧學生」,係欺凌定教導學生。

因為有不只一人說,老師唔係想教學生,就唔出聲喇。

咁嘅事都無共識,你話言語上判斷欺凌易唔易呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-5-28 13:21
你真係「死牛」

吓,就咁,無喇。幫下手判斷下喇,你判斷左示範下先得架。又話好易?。

IloveJJ 發表於 18-5-28 14:21
無興趣。呢排研究緊飲食

你今日唔提分辨欺凌,我都唔記得你講「係人都知」,你提了,我請你示範,又唔肯。唔哂時間的。

「老師當眾鬧學生為垃圾」,是否欺凌?

你只要答 yes or no.  你無「時間」答,我也理解。

supermamaivy 發表於 18-5-28 23:00
我小朋友學校已經通知下學年嘅4-6年級都要轉全電子教學,要自己買iPad返學用,買iPad連埋電子書要成七、八 ...
iPad一定會多了好多新東西,互動元素一定會有,更可以和其它學校互動,只不過你子女的學校可能未正式用,所以不能展出所有東西,我仔間學校用了幾年iPad,上次校長講完今年加推iPad教學,擴展4-6年級全用iPad,咁大手筆應該教局有資助,而家長較關心的是子女放學後玩iPad問題,反而會影響學習。學校講解是較易容推行校本課程,老師會加入設計好的教材,現在常識和數學科用電子書教學,學校內有iPad提供,1-6年級都試用過,現時高年級近一半學生使用中。因為仍是初小,到底要否長付錢講買就真係不清楚了,校長無對初小家長詳細講過,之前的理解是由學校提供在課室內使用,但能夠跟身帶回家的iPad應該由家長付款機會較大。

‹ 上一主題|下一主題