用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英小唔適應,需轉校?
樓主: emibaby
go

英小唔適應,需轉校? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-22 23:14
咁我講嗰啲,又唔關學校有無教深事,佢哋津校私校都有。主要係大既成熟讀書好,細既就無心機囉!咁加上大 ...

Yes, 呢兩年focus係家姐呈分考試,一心諗住細既一定直入,所以冇乜點理。

emibaby 發表於 18-5-23 01:03
Yes, 呢兩年focus係家姐呈分考試,一心諗住細既一定直入,所以冇乜點理。
...

甘轉了校, 根本問題都吾會解決, 家長要平衡時間/資源在兩位小朋友身上才是解決方法。

回覆樓主

只是英文程度跟不上還是其他術科都跟不上?如果只是英文,先由聽和講入手,暑假時可以日日睇英文卡通,比佢習慣左聽英文,YouTube 有很多學英文phonics, 英文學簡單數學、科學實驗既片,睇多幾次就會越聽越明。另外亦可以考慮外補英文如British council d課程對於幼稚園英文程度低嘅小朋友亦有幫助

如果不是學校教深考深,我不會咁快轉校,我一直相信英文不難學,但在英小家長要在適當的時候提供適當的支援

回覆樓主:

而家已經5月,樓主有轉校後着,定係無offer,仲考慮緊。如果係後者,咁就暑期幫小朋友搞搞英文,一個暑假流流長,可以進步好大。睇多年,真係唔得就走。

emibaby 發表於 18-5-20 13:38
小ㄧ讀英津小,上堂聽唔明,已經差不多到學期尾,仲未跟到,轉校定繼續升小二?
...
小朋友聽唔明英文還是他讀書上堂學習既態度問題呀??要分清楚喎..轉校都未必跟得上架喎!

emibaby 發表於 18-5-23 01:03
...
我以為有大既, 留返份PAST PAPER 細做, 睇下錯咩再谷少少, 就攪掂
......真係人人唔同.......

IloveJJ 發表於 18-5-22 22:42
咁又唔係呀!我朋友大女讀SFA,細仔都係讀SFA,係跟唔上架!因為無時間理細仔,細仔又考唔到其他學校。

其實 ...
第六對响呢度。

樓主仔仔中文成績好唔好? 如果轉左中文都係要煩用中文閱讀認字能力呀.. 我覺得宜家小學中文都唔淺..

我沽你係一時迷惘,努力了一段日子縂未有成果,是嗎?好多時80%的成果是靠最后20%的努力,你再努力少少不放棄就可能達到目標了。

emibaby 發表於 18-5-20 17:26
一對一上門,對我地黎講太貴喇!

而家補習真係好貴!

cyhin 發表於 18-6-2 06:55
而家補習真係好貴!

大學生约$150/hr, 都吾算好貴, 趁暑假兩個月, 唔識嘅問題, 可以搵老師去執一執, 如果自己冇乜時間教。

1998Ruby1998 發表於 18-5-22 22:52
回覆 IloveJJ 的帖子

我都見唔少讀同一間學校,諗住學校冇教深,大果個讀書都冇出現任何問題,點知細果個 ...
你好似講緊我咁。

之前阿大讀, 我覺得好輕鬆架, 仲唔明白點解人哋要幾千蚊一個月去讀國際學校, 想無咁辛苦。點知, 阿細入到去就弊喇, 鬼咁多測默, 一個學期中英各5次默書, 兩次測驗, 數學測三次。我仲呻話做乜學校突然之間咁鬼辛苦, 點知阿大話:媽咪, 學校一直係咁喎。我先如夢初醒。

好彩果排TSA搞到沸沸騰騰, 學校出咗問卷問家長小朋友溫習情況, 知道小朋友咁辛苦, 終於响下學期改革, 變做中英各默兩次書, 一次考默, 只測一次驗, 音樂取消筆試。真係鬆咗口氣。

回覆 little_yolky 的帖子

我識果兩對,一對就係學校其實不深,但冇預料到細佬唔係讀書材料,上堂又唔專心。另一對就好似你咁,家姐好讀得書,仲係插班入。點知細佬搞唔掂,先知原來學校多測驗多功課。
呢 d 真係完全意料之外,殺個措手不及,發現果陣已經騎虎難下,唯有頂硬上。

1998Ruby1998 發表於 18-6-7 19:52
回覆 little_yolky 的帖子

我識果兩對,一對就係學校其實不深,但冇預料到細佬唔係讀書材料,上堂又唔專心 ...

我果组合就同你所講既第2果例子一樣模一樣。為咗細佬插班轉校,無奈細佬資質不及家姐

little_yolky 發表於 18-6-7 15:38
你好似講緊我咁。

之前阿大讀, 我覺得好輕鬆架, 仲唔明白點解人哋要幾千蚊一個月去讀國際學 ...

你地學校又幾好,接受意見及改善。我地每星期一中一英,又有unseen 真係玩死。

見你係另一個topic 提過數研,你地係邊個centre 上?方便pm話我知嗎?

emibaby 發表於 18-6-10 17:18
你地學校又幾好,接受意見及改善。我地每星期一中一英,又有unseen 真係玩死。

見你係另一個topic 提過數 ...
其實邊個centre唔係問題, 聽聞係要睇遇唔遇啱合適既導師而已。
‹ 上一主題|下一主題