用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝升大學成績
go

王錦輝升大學成績 [複製鏈接]

學校近幾年好似冇提供升學嘅成績,大家有冇資訊?佢哋嘅教學模式好似想學國際學校,但幾乎所有人又考DSE ,咁樣會唔會影響升大學嘅機會?
   1    0    0    0

markBB 發表於 18-5-20 12:24
學校近幾年好似冇提供升學嘅成績,大家有冇資訊?佢哋嘅教學模式好似想學國際學校,但幾乎所有人又考DSE , ...

明報升中選校全攻略有登啊

Taffyht 發表於 18-5-20 17:10
明報升中選校全攻略有登啊

明報真係越嚟越神,完全唔公佈資料既學校佢都有辦法搵到資料,但有公佈資料既學校佢又當人無資料。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-21 07:48
明報真係越嚟越神,完全唔公佈資料既學校佢都有辦法搵到資料,但有公佈資料既學校佢又當人無資料。
...

Papa要明白而家經濟都算ok好
但記者既待遇反而越來越差
就知點解無論邊份報紙傳媒都錯漏百出

LinusYip 發表於 18-5-21 08:28
Papa要明白而家經濟都算ok好
但記者既待遇反而越來越差
就知點解無論邊份報紙傳媒都錯漏百出

錯漏唔緊要,但份嘢要人俾錢買,就唔應該老作資料去點人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-21 08:30
錯漏唔緊要,但份嘢要人俾錢買,就唔應該老作資料去點人

你要求太高喇
垃圾食物都係食物呀

王錦輝有64%入本地大學, 好高喎

...

呢本野係老師要求我哋啲學生買,當參考

醒目開學勳章 王國長老

Taffyht 發表於 18-5-21 09:52

呢本野早幾年我囡升中學校都叫家長買,我係決定唔買唔想嘥錢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

...

噚晚我好好心機揾左好耐校務報告,都揾唔到明報所講既數字係邊個窿位出現過囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-5-21 10:16
噚晚我好好心機揾左好耐校務報告,都揾唔到明報所講既數字係邊個窿位出現過囉
...

或者人地有卧底呢
不過用番papa既講法,咩叫‘本地大學’先?
hku space之類係咪計埋?八大以外又計?

...

可能明報有員工家屬讀/做緊, 攞到D咁機密資料

Taffyht 發表於 18-5-21 09:52

WKF咁多年嚟, 只係上年曾公佈過少許關於2015-2016年畢業生去向既資料:

http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf

整體入U率 (本地+海外, 所有degree和sub-degree) 只有~68%

但WKF係有開辦GCE-AL, 當中幾多學生透過DSE, 有幾多透過GCE-AL入到U呢? 無人知..... 但以佢當年講既3322率嚟估計, DSE成績只有B2水平

LinusYip 發表於 18-5-21 10:27
或者人地有卧底呢
hku space之類係咪計埋?八大以外又 ...
定係好似無間道咁, 其實學校有卧底去咗明報?

醒目開學勳章 王國長老

或者人地有卧底呢

只怪我今日放假所以噚晚太無聊啫

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-5-21 10:31

可能明報有員工家屬讀/做緊, 攞到D咁機密資料

一定係,除非唔係

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-5-21 10:31
WKF咁多年嚟, 只係上年曾公佈過少許關於2015-2016年畢業生去向既資料:

丁屎咁多都足夠寫野架喇

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

同2016「校方公開數字」有一段距離,我都想知資料點黎

醒目開學勳章 王國長老

...

咦,果然週未大家都.........做埋同一樣野

醒目開學勳章 王國長老

或者人地有卧底呢

自己解讀
over 68% of students received undergraduate programme offer by the eight University Grants Committee funded universities, self-financed universities and overseas universities..... Together with the remaining students who will pursue sub-degree and high-diploma programmes, the overall further study rate reaches 98%

Undergraduate 係咪一定即係degree? 如果係,咁本地聯招+非聯招+海外,加埋「大學生」都有68%
‹ 上一主題|下一主題