用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求救!阿仔講大話!
go

求救!阿仔講大話! [複製鏈接]

阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使佢返童軍,寫家長信……我冇接受
2.之後經常返童軍遲到,遲到要受罰,……我由佢受罰
3.今天,同老師講大話,話自己病左……上星期六也是,老師才要求俾家長信

_我今天罰收佢電話,我話要收二星期,因佢二星期六都講大話,佢就好似想殺人甘款,話咩興趣班都吾上!片皮!

0    0    0    0

請問,各位媽媽,我想同老師講,佢講大話,吾寫家長信,對嗎?
又怕整花阿仔個底,我估會記缺點啩!
但我真係吾識教阿仔!

回覆 wangc 的帖子

點解一定要參加童軍? 一定要"順理成章" ?

佢咁唔想返, 比著我會問佢空出嚟嘅時間想做D咩? 會叫佢揀學第二樣佢有興趣嘅,唔可以浪費左D時間

回覆 shmilu_kio 的帖子

有問過佢先參加,學校規定要參加一種纪律部操,ie.st.John之類

醒目開學勳章

wangc 發表於 18-5-20 06:05
回覆 shmilu_kio 的帖子

有問過佢先參加,學校規定要參加一種纪律部操,ie.st.John之類 ...

問佢唔上童軍想上咩,可能個童軍亞sir好乞人憎

回覆樓主:

要問清楚亞仔點解咁唔想上童軍,亞sir惡?針對佢?有人蝦佢?佢明知一定要一樣紀律部操,點解咁抗拒?

如果係硬性規定要參加, 咁就要改變方法, 要令佢接受現實

你可以問返佢 : 寫信...只能幫你逃避一次半次, 或者你有咩諗法講出嚟商量下

係咪童軍裡面嘅人令到佢唔開心/活動唔好玩?定係返學好大壓力,佢咩活動都冇曬興趣?佢玩左咁多年,按道理唔會咁容易 quit,應該係發生左 d 事,搞到佢唔願意返童軍。

寫信幫得佢一次,大義滅親你個仔以後更加唔會聽你說話(到時候越大越麻煩)。開解下佢,睇下有冇其他辦法。

佢講大話,一定係有原因,暫時又唔需要向老師提出,不過最好關心下佢,了解真相,再解釋比佢知,可以用第二個方法處理,唔需要用講大話逃避上童軍活動

回覆樓主

非常認同樓上各位講法,樓主先向阿仔了解清楚係咩嘢原因,令到佢咁抗拒返童軍。

講大話並不是死罪,雖然我好堅持小朋友要養成正直、誠實的品格,但同時亦理解細路仔唔識/唔想/抗拒 面對某啲事,而又清楚知道後果是會被責罵時,係有機會講大話希望逃避去面對。

樓主還是先了解清楚原因再作應對吧。

他講大話只因不想上童軍?點解你不體諒他,問清楚,一定有原因,如果係我先生對我仔這樣做,只一味指責,我會與他吵架,很生氣,替我仔不值。他大個仔了,有選擇權!

只係罰而冇坐底平心静氣了解小朋友嘅想法只會家變。我係個小朋友嘅話都只會將不滿的情緒和反抗行動升級。

中學生想法:

1)佢無frd 參加, 所以佢唔想參加
2)舊會員-  寸寸供, 佢自問enjoy 唔到.
3已無興趣.

除了童軍, 你有無同佢 discuss 過其他 activity ?

我自問, 最唔 like 套uniform , 成日要我iron uniform , 又要整齊, 所以我到中學唔會參加有uniform 既activity …

小學, 我洗濕咗個頭就無法...

回覆樓主

首先,我唔會同佢大吵,我會想辦法,問清楚,什麼事令佢咁抗拒返童軍?係懶,星期六唔咁早起床想瞓晏d?定係無朋友?比人笑?阿sir惡?我會同佢講,依家學期尾,返多幾次星期六就考試,之後就暑假,升中二再決定join定唔join,好頭好尾,唔好臨學其尾先寫家長信要求quit,我都好難搵藉口同老師解釋。

回覆樓主

個仔已經升中,我會事事先與他商量,我反而用朋友既模式同佢相處,當佢半個大人!我仔都試過升中後唔返教會,因為小學已返左幾年,我地順理成章地諗住佢會繼續返,點知一上中學,識左新同學,就唔想返教會。我有話佢,不過佢都大個仔,自己有選擇,所以我地無迫佢。不過你個case唔同,係學校硬性規定參加,就算唔參加童軍,係咪都要參加第二樣?

wangc 發表於 18-5-20 01:54
阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使 ...

已是中學生,會有自己嘅思想同諗法,作為家長要與孩子多溝通,多從孩子角度去睇,才容易明白佢嘅感受,青少年感受到家長會明白佢/包容佢,才會服氣才容易受教。(1) 樓主兒子曾要求退出童軍,家長拒絕時有否了解原因?明白佢問題所在?若沒有,孩子不服氣,自然出現 (2) 嘅行為,然而受罰家長亦未與其溝通,孩子唯有再選擇逃避,出現 (3) 嘅行為,今天家長更用收手機去罰佢,所以佢失控絕對唔難理解。

我小朋友在高小,老師投訴他態度差,跟小朋友傾時,他説老師亂鬧人,我估計小朋友態度點都有問題,但我選擇了站在他那邊(當然也有跟他説態度問題),我覺得我放棄了狠狠責怪他、拿大道理壓他是對的選擇,因明顯他很開心我信任他,理解他的感受,所以我估將來有其他問題也會更坦白跟我商量。小朋友到了中學後,更加有他自己想法,他們有做錯的地方其實好正常(我們大人也不見得完美),有好多時他會慢慢地、靜靜地改過,這期間,如果他們覺得我們"講極都吾明", 可能會將大家關係越拉越遠。

wangc 發表於 18-5-20 01:54
阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使 ...

我都擔心怎樣面對呢一日,阿.仔唔再咁馴服

回覆樓主:

停下,强扭的瓜不甜!

中學童軍同小學的不同旅? 會唔會樓主小朋友唔想去新旅做新人? 唔去童軍仲有咩可以選, 如果一定要一個制服團體, 等佢試下st join 或其它, 冇壞架.
‹ 上一主題|下一主題