用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的家長, 真的要有好大的正能量
樓主: honyeeki2004
go

考小一的家長, 真的要有好大的正能量 [複製鏈接]

這只是競爭開始,遲些考試錯一題跌一名,家長一定要放開懷抱!平常心❤️什麼學校也有好學生,所謂名校只是selection bias🌹All the best:)

回覆樓主

18-19的大抽獎結果加叩門機會快將開始
19-20的直私面試已經陸續開始

monodad 發表於 18-5-25 20:32
如題所言需要正能量的話,我相信就算去到叩門一刻都不需感覺是壞事才會有好心情。
...
如題所言, 如考小一的家長都需要正能量的話, 我相信唔使去到叩門一刻, 已經難有好心情

ok3 發表於 18-5-26 11:25
如題所言, 如考小一的家長都需要正能量的話, 我相信唔使去到叩門一刻, 已經難有好心情 ...

好難明白閣下嘅邏輯,言下之意係考小學就唔會有好心情?定係你詞不達意。

monodad 發表於 18-5-26 11:43
好難明白閣下嘅邏輯,言下之意係考小學就唔會有好心情?定係你詞不達意。
...
叫人睇標題,自己又唔睇!?我嘅邏輯係針對樓主嘅留言嘛!

ok3 發表於 18-5-26 11:58
叫人睇標題,自己又唔睇!?我嘅邏輯係針對樓主嘅留言嘛!

咁可能大家對需要正能量嘅理解唔同啦,我理解需要正能量係不論得失成敗,都要有好心情去維持家庭和諧,最重要係以積極心態面對負面言論。妳知啦,週圍都有人散播負面言論及報導,EK特別多㗎.....

吳婉琳 發表於 18-5-25 23:22
你好厲害!看我的內容就知道是KTS!

你好啊,冇幾個ID用中文的,在KTS的相關POSE記得你呢個名 。我都有KTS及另外一間私校。不過家庭情況要考慮的事情多左,所以依家仲煩緊。

monodad 表於 18-5-26 12:08
咁可能大家對需要正能量嘅理解唔同啦,我理解需要正能量係不論得失成敗,都要有好心情去維持家庭和諧,最 ...
你令我諗起嗰個“患上癌症都可以好幸福”嘅廣告浦咗ek咁耐, 我見散播負面言論嘅留言唔算特別多。最多嘅,反而係啲道德高人同理論多多嘅思想家。

ok3 發表於 18-5-26 12:47
你令我諗起嗰個“患上癌症都可以好幸福”嘅廣告浦咗ek咁耐, 我見散播負面言論嘅留言唔算特別多。最多 ...

如果小朋友升學會令你聯想起患上癌症嘅等同痛苦,我相信你嘅經歷可能相當痛苦。另外有道德有理想嘅言論應該較又負面又教壞人嘅言論來得好,我十分希望EK正面言論比負面言論多。有少少唔同閣下,可能我本人係正面言論支持者卦...

可能呢個廣告嘅比喻對你嚟講太深! 托賴我替小朋友考小一嘅經歷沒甚痛苦。我同你一樣, 都支持正面言論架。只係覺得有時企喺個台上面講大道理嘅人, 喺發表正面偉論嘅同時, 都要對台下嘅一群有同理心, 先會得同認同和共鳴架。否則就好易會變成嗰個廣告嘅女主角架啦!

ok3 發表於 18-5-26 13:16
可能呢個廣告嘅比喻對你嚟講太深! 托賴我替小朋友考小一嘅經歷沒甚痛苦。我同你一樣, 都支持正面言論架。只 ...

無論廣告含義如何,以患癌病人同升學小朋友掛勾,閣下之同理心可能要問問真正癌病患者才知有多與少,適合與否。無論如何,在下之回應主要並非因應閣下而寫,係為了一眾將會應付小一升學之家長用作借鏡之用,至少不希望他們看過某些言論後會感覺將來好難會有好心情去面對。亦感謝閣下之偉論去令大家明白有種家長會將升學問題嚴重性帶到去一個點。而在下亦再無什麼可回應。

ok3 發表於 18-5-26 13:16
可能呢個廣告嘅比喻對你嚟講太深! 托賴我替小朋友考小一嘅經歷沒甚痛苦。我同你一樣, 都支持正面言論架。只 ...

正面言論係鐵一般的硬道理,面對負面情緒似乎又無乜必要企係同一方位去認同嘛,考小學啫,似乎又無乜必要要用正負能量去面對,始終,小學一定要考,人生必經之路,路過啫又未到終點~~~

monodad 發表於 18-5-26 13:48

無論廣告含義如何,以患癌病人同升學小朋友掛勾,閣下之同 ...

引用呢個廣告嘅用意, 我已經講得好清楚。你硬要理解為我將癌症同考小一掛勾, 我亦只能徒嘆耐何! 重申, 我支持考小一要平常心同正面去面對架。

‹ 上一主題|下一主題