用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇小朋友今日去見 VTC?
go

有冇小朋友今日去見 VTC? [複製鏈接]

今日阿仔去見VTC,
第一志願電機收左!

係米多數都實收?好少唔收;
你地小朋友報左乜科?

佢升中四,但唔鍾意睇書。
英文科幾好,但中文唔鍾意。
4科主科,得英合格!
中,數,通一定唔合格。
我話你考到DSE,
張紙出黎都冇力啦!
佢開頭唔肯去見,
我話你見左先,
如果4科主科合格,
你米升中四lo!
   0    0    0    0

tiffany_wong23 發表於 18-5-19 21:09
今日阿仔去見VTC,
第一志願電機收左!

高级文憑?

hw1115 發表於 18-5-20 15:05
高级文憑?

未,要讀三年先可以讀high dip。
因為佢而家先中三,升中四。
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

tiffany_wong23 發表於 18-5-19 21:09
今日阿仔去見VTC,
第一志願電機收左!
個人覺得如果孩子肯讀,最好還是讀至中六畢業再考慮其他,就算將來 dse 成績差,始終都有中學畢業學歷,若非孩子本身極抗拒傳統學校,也無須中三就選擇行其他路(eg. VTC)

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-20 23:20
個人覺得如果孩子肯讀,最好還是讀至中六畢業再考慮其他,就算將來 dse 成績差,始終都有中學畢業學歷,若 ...

佢就係書都唔肯掂旣人!
考試全部天才波~
成日唔交功課,攪到幾十個缺點!
中一時,夠擔死150個缺點!
叫佢溫佢,佢仲兇返我轉頭!
只係哥哥姐組補習時,
先會掂本書!
其實佢肯溫,成續唔差架!
不過佢自己放棄左自己啫!
我同好多人研究過,
咁樣升中六考完dse都係冇用,
如果佢肯讀呢三年,
都仲有機會讀到high dip。
渣張cert好過樣衰旣dse~
如果佢dse得英文合格,
條路麵係要讀vtc,仲要俾錢讀!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

tiffany_wong23 發表於 18-5-21 00:06
佢就係書都唔肯掂旣人!
考試全部天才波~
成日唔交功課,攪到幾十個缺點!
明白你嘅諗法,我只是第三者從另一角度睇及提提你。
VTC無疑是除正統教育外其他出路,孩子中三/中四只有15歲左右,處於心智未成熟狀態,極容易受人影響,要明白職訓局課程與傳統中學有好大分別,唔會好似中學咁有規律,有老師幫你去促督,選擇呢類課程嘅學生能否完成三年課程好睇孩子定力,你可能不知道有部份學生會時常走堂,甚至中途輟學,因孩子年紀尚輕,若群倒不求上進份子,極容易因定力不足而中途輟學。以我所知有部HD課程開學時人數有一班,第二年已幾乎少1/3至一半學生,中三孩子年紀再細啲,能否夠定力捱三年真的要想清楚。

若樓主孩子真的想選擇呢條路,最好同子女頃清楚及了解佢意願才決定。Good Luck !

‹ 上一主題|下一主題