用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LOCAL SCHOOL 轉了國際學校中學
樓主: 練小B
go

LOCAL SCHOOL 轉了國際學校中學

heebo 發表於 18-5-19 22:14
真的需要補習嗎?還是只需要多一點時間適應?
認識由傳統名校中二轉到國際學校的學生,初時也適應不了學習 ...
補充多少少,如果樓主孩子初上中學,加上轉國際學校,會需要更多的適應。就算是同一學校由小學上初中也會很不同,每個老師的習慣和要求亦不同,更何況轉校和學習模式。

heebo 發表於 18-5-21 08:23
補充多少少,如果樓主孩子初上中學,加上轉國際學校,會需要更多的適應。就算是同一學校由小學上初中也會很 ...

我覺得不如找現在學校的老師詳細談談,可能他需要多點support,好過找外面補習社!

jk121299 發表於 18-5-20 18:13
補習社?? Don’t bring local culture to IS pls.

我個細路話全級40幾人,以佢所知無去補習嘅同學只有一個。
唔補係因為嗰個同學太叻,唔駛補。

bobbycheung 發表於 18-5-22 22:47
我個細路話全級40幾人,以佢所知無去補習嘅同學只有一個。
唔補係因為嗰個同學太叻,唔駛補。

講真定講笑?幾年班?

回覆樓主

我認識嘅十幾個ESF父母,有初小有高小有初中,全部有出去補中文同数

poonseelai 發表於 18-5-22 23:27
講真定講笑?幾年班?

講真,快入大學。

其實補習好平常。
(1) 如果個細路跟唔上d功課,補唔補?
(2) 如果學校某科嘅老師係廢柴(大把咁嘅case),補唔補?
(3) 如果外語例如德文法文.......搞唔掂,補唔補?
(4) 如果有個 Cambridge offer 要 IB 42分又或者有個大學offer讀醫要IB 44分,基本上係完全afford 唔起有任何 error, 為咗想盡力 meet the offer, 補唔補?

其實補習無嘜大不了,有需要就要去。我估喺國際學校,好少人會迫個小朋友無事無幹都走去死補爛補。補習費唔平,好快破產。

唔止 IS,聖誕及復活節假期大批英國留學生湧返嚟補習,d補習老師仲忙過平時。

IS 在低年班仲可以輕鬆學習,去到 IGCSE 及 IB, 如果想入外國 top university 又或者最多人想讀嘅科目, 一様係爭崩頭。當然有d細路係絕頂聰明,但這些畢竟係極少數。

bobbycheung 發表於 18-5-23 00:20
講真,快入大學。

其實補習好平常。
非常坦白的説話。其實我想講,國際學校的學生補習風氣絕對與本地學校沒有分別!只是國際學校補習費貴得驚人,$1000 一個小時只是公價,隨時補習補到破產!而且仲要非常難book,有價有市。

回覆樓主:

幾位形容的中小學補習情況同我理解相同,越低年级越明顯,只是無想到全班只有一個無,有時我想是父母教育水平高了所以要求也提高,還是其他原因?有一點幾可肯定是香港ib成績会越來越好

poonseelai 發表於 18-5-23 07:40
幾位形容的中小學補習情況同我理解相同,越低年级越明顯,只是無想到全班只有一個無,有時我想是父母教育水 ...
當國際學校都要全民皆補時, 除了學際上的分別, 恐怕和Local School之間既分別越來越少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-23 08:45
當國際學校都要全民皆補時, 除了學際上的分別, 恐怕和Local School之間既分別越來越少
...

就是呢個原因,就算本地學制改到好似國際學校都好,都係無用。

講真,快入大學。

其實補習好平常。

我覺得考IGCSE 同IB攪唔掂去補好正常。叻梗系不用補。我識叻個D在local 都唔洗補。
分別系在IS有很多時有很多學術以外的事,運動和藝術可以explorer .老师亦大部份不会只重视绩优学生。呢个在local 比较難發生。所以我也認識一些去了IS成绩更突飛猛進的。但以前真的以为自己是地底泥,因为学校一直認为佢地系。

不用對國際學校學生走去補習感到失望或驚訝,因為喺我講嗰幾個情況下,除咗走去補習,也别無他法。另外,他們絕大多數都係需要時先去,唔會盲目地科科補。現實係現代家庭通常只有一兩個子女,普遍生活條件好咗,對子女嘅支援及期望可能亦會高咗。另外,競爭肯定越來越劇烈。大家都想攞高分,入最好嘅大學。但攞高分並非想像中容易。只要看看 IB English A HL 嗰2科 (LAL 及 LIT), 舊年共有6萬3千幾人考,攞7分只有2千5百人左右(4%), 攞6分有1萬3千幾人(21%),總平均分唔夠5分。依6萬幾人都應該係(或者最小有信心認為自己係)英文mother tongue,作為香港人要叻過晒佢地攞6分甚至7分,實在係唔容易,淨靠學校嘅考師支援是否足夠,就因人而異,見仁見智。就算考到6或7分,亦要面對另一批學生在 A Level 英文攞到同様高分嘅競爭,當然亦有 DSE 及其他申請者。明白有些家長會覺得唔需要去最出名嘅大學或最多人申請的學科,這個亦是正常。但大多數人都會希望去到能力範圍以內最好嗰間大學,這些大學亦有學分上的要求,所以就算你唔係 aim at the top university, 亦有可能需要去補習個別科目,以達到大學的 conditional offer。這可能亦是為何補習這麼普遍的原因。 我只是一個普通家長,並非甚麼專家。只是想將自己所見所聞同大家分享。

lui 發表於 18-5-23 10:54
我覺得考IGCSE 同IB攪唔掂去補好正常。叻梗系不用補。我識叻個D在local 都唔洗補。
分別系在IS有很多時有 ...

請問你見到轉了突飛猛進的通常有什麼特點?

bobbycheung 發表於 18-5-23 12:01
不用對國際學校學生走去補習感到失望或驚訝,因為喺我講嗰幾個情況下,除咗走去補習,也别無他法。另外,他 ...

我女弱的有補,英文中文佢覺得学校支援夠所以没有補,不是全民全科咁補

interview 發表於 18-5-23 12:06
請問你見到轉了突飛猛進的通常有什麼特點?

特点是其实小朋友是勤力的,但有local 競爭环境不是上游,根本就被忽略。自己以为自己好不济(真系以为)。
其实呢个情况同去外国一樣,学校的鼓励起了很大作用。
當然另外一些小朋友是轉了也沒分别,是自身能力問题

講真,快入大學。

其實補習好平常。

Well said

bobbycheung 發表於 18-5-23 12:01
不用對國際學校學生走去補習感到失望或驚訝,因為喺我講嗰幾個情況下,除咗走去補習,也别無他法。另外,他 ...

做IS補習天王正呀

回覆樓主:

補唔補因人而異,但要留意孩子会否因有外援而上堂唔留心,覺得之後問補習老師就得,我孩子同學就出現這情況

poonseelai 發表於 18-5-24 08:10
補唔補因人而異,但要留意孩子会否因有外援而上堂唔留心,覺得之後問補習老師就得,我孩子同學就出現這情況 ...