用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇叩門信嘅sample
樓主: trenycebaby
go

請問有冇叩門信嘅sample [複製鏈接]

kennyklt 發表於 18-6-7 19:27
如果識人喺神校話事,當然一早已經用咗。但係好多時識人嘅中學並非家長最心儀嘅。唔係到考唔到又派唔到理想 ...

“好多識人既中學都唔係最心儀”

你講中重點。亦係點解叩門用關係係行唔通。

有高層講過,D人到派位後先找佢寫信。佢講:“點解自行唔黎寫?幫唔到佢地”

如果識人喺神校話事,當然一早已經用咗。但係好多時識人嘅中學並非家長最心儀嘅。唔係到考唔到又派唔到理想 ...

做好最後既成績,先有計傾。你問下叩到門既EK人吧!

無錯,因為你有關係嗰間,好多時唔係你心儀個間,最後派位唔理想,咪馬死落地行囉。

同埋,你有關係嘅人都可以有好多種,教師、校長、校董、甚至直接俾錢起間學校嘅人。當然如果你只係識個老師,幫到你嘅機會自然係低好多啦。

我只能夠講,我認識太多係靠關係入讀嘅例子。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

nicolemummy 發表於 18-6-7 20:07
做好最後既成績,先有計傾。你問下叩到門既EK人吧!

當然,靠成績叩到嘅一定佔大多數。因為唔係人人都可以搭通到關係。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

nicolemummy 發表於 18-6-7 20:06
“好多識人既中學都唔係最心儀”

你講中重點。亦係點解叩門用關係係行唔通。

要高層寫信而唔係打電話搞掂,只可以講friend極有限。靠人事當然係少數,但絕對不是極少數,唔通啲家長會同其他學生家長講咩。

kennyklt 發表於 18-6-7 20:37
要高層寫信而唔係打電話搞掂,只可以講friend極有限。靠人事當然係少數,但絕對不是極少數,唔通啲家長會 ...

你可能識少數人有人事關係入到。我都識。

不過,我識更多更多係有成績但無關係。點解我可以肯定一定無關係?因為我知囉。

我同你諗既無衝突。基本上,大多數靠成績。

係要講關係的話,一個關係唔強,中學又唔係心儀,“馬死落地行”,學校(包括校長,科主任)可以為佢首肯既機會有幾多?我係佢地都唔賣賬。收生不是單一決定的。

異地而處,我係校長,一個無關係成績好,同有D關係成績都好既叩門,我收邊個?我寧願收無關係既。。。點解?我唔怕ICAC、畀其他人講咩。

‹ 上一主題|下一主題