用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,培道&德萃!
go

真心請教,培道&德萃! [複製鏈接]

真心請教,培道小學和德萃小學,兩間都係活動教學,可否幫忙分析一下邊間好啲?thanks!
   0    0    0    0

回覆樓主

培道同事講係happy 同好有愛心的學校。中學係女校

mamamic 發表於 18-5-19 10:09
培道同事講係happy 同好有愛心的學校。中學係女校

多謝回覆,我小朋友係男孩子,所以讀培道好似無乜升中優勢,知道培道唔催谷,愉快學習,而德萃又係一樣標榜活動教學,唔催谷,德萃係新校,資料唔多,所以想問問各位意見!

BIGBOSS888 發表於 18-5-19 10:16
多謝回覆,我小朋友係男孩子,所以讀培道好似無乜升中優勢,知道培道唔催谷,愉快學習,而德萃又係一樣標 ...

培道係九龍城網, 中學大把好學校揀, 男仔女仔都好!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-5-19 10:43
培道係九龍城網, 中學大把好學校揀, 男仔女仔都好!!

多謝回覆,德萃簡介會話會開中學,但未知地區,亦未有升中數據,應該都係培道比較穩陣,但又擔心培道太過輕鬆,會否升band one中學競爭力唔夠呢?

BIGBOSS888 發表於 18-5-19 11:42
多謝回覆,德萃簡介會話會開中學,但未知地區,亦未有升中數據,應該都係培道比較穩陣,但又擔心培道太過 ...

我唔係培道用家, 只知一星期有幾日下午唔駛上堂而改左上一D活動堂。

小朋友資質如何? 心散與否? 受唔受到功課壓力? 呢D只有做父母最清楚, 6年後能否成為band 1生, 小朋友本身個料及父母引導最為重要。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-5-19 11:55
我唔係培道用家, 只知一星期有幾日下午唔駛上堂而改左上一D活動堂。

小朋友資質如何? 心散與否? 受唔受到 ...

明白,我應該知道點揀了,唔該哂!^.^
‹ 上一主題|下一主題