用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 石鐘山 & 海官
go

石鐘山 & 海官 [複製鏈接]

想請問下,石鐘山同海官邊間好啲?
升中派位,學術各方面比較的話
   1    0    0    0

Suet813 發表於 18-5-18 21:37

雖然2間年年都冇公佈實質派位數字,

估計石鐘山會好D, 起碼年年公佈"約50%"派往"英中", 海官直情隻字不提。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Suet813 發表於 18-5-18 21:37

區內有不少更好既選擇,無謂諗呢兩間。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-18 22:11
區內有不少更好既選擇,無謂諗呢兩間。

更好,只會更熱門更難入 (emoji)
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

gracelam 發表於 18-5-18 21:58

估計石鐘山會好D, 起碼年年公佈"約50%"派往"英中", 海官直情隻字不提 ...

多謝你既意見,我好想知海官要考頭幾多名先可以入到官中,唔知有冇人知呢?

Suet813 發表於 18-5-18 22:29
多謝你既意見,我好想知海官要考頭幾多名先可以入到官中,唔知有冇人知呢?
...

係一個謎。 要等海官家長慷慨陳述!!

Suet813 發表於 18-5-18 22:29
...
聯繫位數字好似是有公開的,你search 下

MrBeast 發表於 18-5-19 08:03
聯繫位數字好似是有公開的,你search 下

每年荃官中只有1x個聯繫位分別比2間荃官小及海官小。

醒目開學勳章

回覆 Suet813 的帖子

朋友仔仔讀海官,今年p6,佢話頭40名是B1生

peggy 發表於 18-5-19 22:31

請問你知道官中收咗其中幾多名嗎? (emoji)(emoji)

我覺得海官學術好d

醒目開學勳章

Suet813 發表於 18-5-20 13:02
請問你知道官中收咗其中幾多名嗎? (emoji)(emoji)

近幾年升中都有1x個去官中,但應該都是大抽獎抽入,照我所知近三屆的頭三名大都是去協恩、聖保羅男女、德望、英華女校.....

peggy 發表於 18-5-20 15:32
近幾年升中都有1x個去官中,但應該都是大抽獎抽入,照我所知近三屆的頭三名大都是去協恩、聖保羅男女、德 ...

唔該晒,多謝你既資訊(emoji)

peggy 發表於 18-5-19 22:31

海官當佢全級125人(25 x 5), 頭40名係band 1生, 即約32%升band 1中學, 低過3分1。

如果以荃官中為目標, 一心認為官少會係有優勢, 可能會失望。

海官會比較開心D ...

醒目開學勳章

gracelam 發表於 18-5-21 08:56
海官當佢全級125人(25 x 5), 頭40名係band 1生, 即約32%升band 1中學, 低過3分1。
朋友話海官這幾年升B1英中的人數都是差不多。未小班教學時,2012年個屆得50人升到B1英中,50名後便派B2。朋友的姪仔刚考第51名派左去B2學校。

gracelam 發表於 18-5-18 21:58

估計石鐘山會好D, 起碼年年公佈"約50%"派往"英中", 海官直情隻字不提 ...

當中有3%-5%係林大輝,另外仲有… 天機不能洩露太多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-21 18:15
當中有3%-5%係林大輝,另外仲有… 天機不能洩露太多

咁機密都比你睇到, 我呢個地膽都收唔到風 !!厲害! 厲害

我只8到有年派去李成璧有成3x人。

gracelam 發表於 18-5-21 18:22
咁機密都比你睇到, 我呢個地膽都收唔到風  !!厲害! 厲害  

我只8到有年派去李成璧有成3x人 ...
3X幾人, 呢間似有聯繫多啲喎
‹ 上一主題|下一主題