用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺校網 好唔好
樓主: Lilianyu500
go

油尖旺校網 好唔好

luiling 發表於 18-5-27 15:46
知道王家爸爸,請問東區有邊d band 2學校比較適合較活躍既小朋友,band 3 學校邊d校風比較好呢?多謝指教
...
張振興、慈幼都係有收B3學生既B2學校,校風唔差(以B2學校既標準睇)。

王家爸爸 發表於 18-5-27 15:52
張振興、慈幼都係有收B3學生既B2學校,校風唔差(以B2學校既標準睇)。

tks, 王家爸爸

王家爸爸, 真心想請教, 我兒在深水埗讀書, 屬BAND 1生, 家住油尖旺區,  應選深水埗區中學, 抑或油尖旺區呢? 如去了油尖旺區, 又會否跌BANDING呢?

王家爸爸 發表於 18-5-20 01:00
油尖旺校網點都好過大埔

請問Brand 1, 男仔 (不太適合傳統學校-好嚴果隻),有什麼可以考慮?謝謝。

LITTLESPICY 發表於 18-6-17 12:26
請問Brand 1, 男仔 (不太適合傳統學校-好嚴果隻),有什麼可以考慮?謝謝。
...
如果係咁,九華可能最適合。

Ktfk    發表於 18-8-20 22:04

王家爸爸 發表於 18-6-17 12:36
如果係咁,九華可能最適合。

Thanks.

austism 發表於 18-5-21 06:35
男定女?band1 男仔唔錯,但band1 女仔就麻麻,我個女小學係油尖旺區,讀左2年,諗諗下唔對路............ ...

我正正面對呢個問題

大仔油尖旺網讀小學,細女係必收生,但油尖旺網不利女仔

想指教吓最後你幫女女轉左邊間小學?

Dragonmama2012 發表於 18-6-18 09:17
我正正面對呢個問題

頗受歡迎的官校。

Dragonmama2012 發表於 18-6-18 09:17
我正正面對呢個問題

其實除非一心只想讀女校, 只不過油尖旺得2間band 1女校, 一間油真, 一間St Mary, St Mary位超少, 可以唔洗理, 即係得返一間女校選擇。

其他band 1男女校都有幾間, 伊中直情陰盛陽衰, 因為D男仔全部揀晒九華同SFA, 重點係都不至於不利女仔。

不過大前提係要做band 1生, 否則band 2 band 3生, 油尖旺區無論男女都好頭痕。

Ktfk    發表於 18-8-20 22:05
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-18 09:52
其實除非一心只想讀女校, 只不過油尖旺得2間band 1女校, 一間油真, 一間St Mary, St Mary位超少, 可以唔洗 ...

明白

謝謝你,我都係及早了解

Yvonnehoney 發表於 18-5-28 09:06
王家爸爸, 真心想請教, 我兒在深水埗讀書, 屬BAND 1生, 家住油尖旺區,  應選深水埗區中學, 抑或油尖旺區呢? ...

邊緣人先會跌,如果仔仔係穩定 Band 1 的話,轉油尖旺更好。

Ktfk    發表於 18-6-18 18:13

王家爸爸想請教, 小女讀油尖旺小學band 1c, 心儀油真, 應該點填甲乙表? 還有什麼其他學校可揀呢?

Yvonnehoney 發表於 18-5-28 09:06
王家爸爸, 真心想請教, 我兒在深水埗讀書, 屬BAND 1生, 家住油尖旺區,  應選深水埗區中學, 抑或油尖旺區呢? ...
情況同你一樣,都考慮緊轉唔轉返油尖旺跟住址,但又怕啲Band

carmenlook 發表於 18-8-28 10:37
情況同你一樣,都考慮緊轉唔轉返油尖旺跟住址,但又怕啲Band

王家爸爸,請問油尖旺轉東區網有機升banding嗎?

請問王家爸爸,如果葵青區B1B成績入油尖旺會不會跌banding?