用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺校網 好唔好
go

油尖旺校網 好唔好

請問油尖旺的中學校網好唔好?定係大埔區的中學校網會好啲?請大家指教

Lilianyu500 發表於 18-5-18 20:40
請問油尖旺的中學校網好唔好?定係大埔區的中學校網會好啲?請大家指教
...

男仔好,女仔唔好,但比起大埔,油尖旺較好

b3410    發表於 18-5-18 21:32

KLN1睇你BAND幾生,B3B2都幾頭痕,選擇小

回覆樓主:

油尖旺校網強過大埔
大埔只有五間津校英中
最強既柏雨,莫壽增,王肇枝
有得揀就油尖旺吧!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

...
油尖旺校網點都好過大埔

王家爸爸 發表於 18-5-20 01:00
油尖旺校網點都好過大埔

想請教油尖旺如同元朗比,係米都稍好?

cl919 發表於 18-5-20 13:01
想請教油尖旺如同元朗比,係米都稍好?
油尖旺比元朗好唔少。

...

男定女?band1 男仔唔錯,但band1 女仔就麻麻,我個女小學係油尖旺區,讀左2年,諗諗下唔對路............,就同佢轉校,入利女仔的港島校網。

但如果係band2生,不論男女,都好頭痕!比較少band2 位。

austism 發表於 18-5-21 06:35
男定女?band1 男仔唔錯,但band1 女仔就麻麻,我個女小學係油尖旺區,讀左2年,諗諗下唔對路............ ...

男仔。

Lilianyu500 發表於 18-5-21 14:22
男仔。

如果係band 1生男仔, 一定揀油尖旺區, 除非唔鐘意男校。

...
油尖旺好

回覆樓主

九龍區的校網當然好過新界區啦!
香港區又好過九龍區,
不過重點係,每區總有心儀的學校,
要睇入讀機會了!

回覆 maths 的帖子

九龍區好過新界區,但香港區未必好過九龍區

maths 發表於 18-5-22 15:58
九龍區的校網當然好過新界區啦!
香港區又好過九龍區,
不過重點係,每區總有心儀的學校,
香港區普遍好過九龍區,但係都有例外(南區)。

breadcheung 發表於 18-5-22 18:30
回覆 maths 的帖子

九龍區好過新界區,但香港區未必好過九龍區
唔可以咁睇,需要一區區睇。例如沙田就好過黃大仙、深水埗。

王家爸爸 發表於 18-5-22 18:52

王家爸爸,想請教下男仔band 3 成績,想搏下派band 2學校,原本校網係油尖旺,但住東區,如果轉東區校網入band 2機會會大過留油尖旺嗎?請指教

王家爸爸 發表於 18-5-22 18:52

無錯,純男女生入B1機會率,沙田區仲好過九龍城區。當然心儀超級名校無計。

王家爸爸    發表於 18-5-27 15:35

luiling 發表於 18-5-27 11:03
王家爸爸,想請教下男仔band 3 成績,想搏下派band 2學校,原本校網係油尖旺,但住東區,如果轉東區校網入 ...
油尖旺區有啲似中西區,都係band 2位唔足夠,所以油尖旺幸運既B2學生有機會讀band 1學校,但係不幸既B2學生就有機會讀band 3學校。連band 2學生都有機會要讀band 3學校,band 3學生一定無機會讀band 2學校,所以轉去東區校網會比較好。

王家爸爸 發表於 18-5-27 15:37
油尖旺區有啲似中西區,都係band 2位唔足夠,所以油尖旺幸運既B2學生有機會讀band 1學校,但係不幸既B2學生 ...

知道王家爸爸,請問東區有邊d band 2學校比較適合較活躍既小朋友,band 3 學校邊d校風比較好呢?多謝指教
如果油尖旺轉將軍澳網,band 3有機變band 2嗎?

luiling 發表於 18-5-27 15:46
知道王家爸爸,請問東區有邊d band 2學校比較適合較活躍既小朋友,band 3 學校邊d校風比較好呢?多謝指教
...
如果係邊緣人,有可能。