用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀幼稚園,你地係主流班定英普班?
go

揀幼稚園,你地係主流班定英普班?

我屋企係講廣東話,依家揀嘅幼稚園都係主流班多。我地本身母語係廣東話,四大長老都唔識英文,普通話識講但唔標準,所以費事開壞個頭啦。
但有啲朋友話幼稚園畀佢有個英文 / 普通話環境,去到小學先會易啲pickup。
大家點睇呢?

pleec 發表於 18-5-18 15:59
我屋企係講廣東話,依家揀嘅幼稚園都係主流班多。我地本身母語係廣東話,四大長老都唔識英文,普通話識講但 ...

完全聽唔明會怕咗上學。搵啲有net teachers 長註嘅學校我覺得夠。

pleec 發表於 18-5-18 15:59
我屋企係講廣東話,依家揀嘅幼稚園都係主流班多。我地本身母語係廣東話,四大長老都唔識英文,普通話識講但 ...

Personally I think it is fine to do Eng/PTH at school while you speak Cantonese to the kid at home. 0-6 yr is the prime period for language so it’s good to get exposed to different languages at an early age. But at home, got to make sure your kid really speaks Cantonese correctly as well. I still believe you should master your mother tongue first.

回覆樓主

我屋企主要同阿仔講廣東話同英文,但因為自己本身國語唔太叻所以幫佢報咗英普班,希望佢喺學校能夠訓練國語. 小朋友0-4歲係最容易吸收同學習語言的好時機,唔好錯過。

carabean 發表於 18-5-19 09:40
Personally I think it is fine to do Eng/PTH at school while you speak Cantonese to the kid at home. ...
無錯,有時我阿爸阿媽會問佢「食唔食 "all-0-廚" (orange) 」我都阻止佢地,叫佢地唔識講唔好特登講,盞擾亂佢。我自己唔係native english speaker 都唔敢亂同佢講啦,有時唔小心錯左grammer 、讀音點攪啊?!