用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友鍾意睇咩題材嘅故事?
go

你地小朋友鍾意睇咩題材嘅故事?

平日我睇小朋友寫作多,但係好少佢地睇我寫作。我打算趁呢個暑假寫故事擺上網,以身作則鼓勵下小朋友閱讀同寫作。不過我一向同其他小朋友嘅口味唔同,依家想徵詢下各位家長你地小朋友鍾意睇咩題材?探險、偵探、歷史、校園生活?

支持!
喜歡探險故事!

大大力支持!     探險故事, 偵探故事

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-5-18 15:32
平日我睇小朋友寫作多,但係好少佢地睇我寫作。我打算趁呢個暑假寫故事擺上網,以身作則鼓勵下小朋友閱讀同 ...
英文定中文?最好係中文

回覆樓主:

我仔鍾意maze runner、Harry Potter 呢類故事。

回覆 bobbob 的帖子

中文普通長篇作文就得,小說就咪搞啦。尋日去同朋友食中餐,見到「咕嚕肉」一時醒唔起點讀,讀左「咕哩肉」,好彩朋友係英國人唔識聽。

回覆 ar_mak 的帖子

麥生我冇你想像力咁豐富

回覆樓主:

初小, 會較喜歡看校園有趣生活故事。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-5-18 16:52

中文普通長篇作文就得,小說就咪搞啦。尋日去同朋友食中餐,見到「咕嚕肉」一時醒唔起 ...
sweet and sour pork鬼仔鬼妹至愛

唔係講笑,啱高小睇嘅中文書真係唔多,來來去去仲係睇返幾廿年前(甚至幾百年前)嗰啲,如果你肯寫就真係造福人群啦。
講開,我仔乜書都睇,較鍾意dystopian/mysterious 小說,近排睇完ready player one本書,雖然同齣戲好唔同,各有各好睇

我個 page 係講英文,轉台我就要轉埋名,要有義務教埋中文,我唔想誤人弟子。

大仔(11yr) 喜歡驚險冒險的, 有法術, cracy 狂笑類 個些. (eg Percy Jackson, HP, 衛思理, 吸血..DaVinci Code  金字塔, 法老王... )

細 (6yr) 的喜歡自然界的小動物, 車呵之類,  科學的都OK. 唔要驚.  (eg 叮噹, Lion Guard, cars, 中文的類似字詞樂園有小小好笑,  之類)

加油!

探險,歷史..but basically, needs humour and  imagination

回覆樓主:

你目標是幾歲孩子?

回覆 poonseelai 的帖子

有正常四五年級嘅閱讀能力,如果要比較的話,應該會同 Magic Treehouse 近似,但可能再深 d d。

1998Ruby1998 發表於 18-5-19 08:48
回覆 poonseelai 的帖子

有正常四五年級嘅閱讀能力,如果要比較的話,應該會同 Magic Treehouse 近似,但 ...

我孩子喜歡老鼠記者系列,驚險懸疑攪笑都有,另charlie and lola 系列,內容抵死攪笑,仲有flat stanley, 內容生活化

poonseelai 發表於 18-5-19 13:44
我孩子喜歡老鼠記者系列,驚險懸疑攪笑都有,另charlie and lola 系列,內容抵死攪笑,仲有flat stanley,  ...

你後面所講的兩本書, 我小朋友都好鍾意睇, 如中意這類型書, 相信horrid henry都會合你小朋友看.

assado 發表於 18-5-20 12:10
你後面所講的兩本書, 我小朋友都好鍾意睇, 如中意這類型書, 相信horrid henry都會合你小朋友看.
...

我倆個已大學同高中,這些是小學時伴讀好書, charlie and lola而家都唔捨得比人

poonseelai 發表於 18-5-20 15:53
我倆個已大學同高中,這些是小學時伴讀好書, charlie and lola而家都唔捨得比人
...

Charlie and Lola 真係不可多得的佳作。I still remember Lola’s imaginary friend Soren Lorenson.

poonseelai    發表於 18-5-20 23:53
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-5-18 15:32
平日我睇小朋友寫作多,但係好少佢地睇我寫作。我打算趁呢個暑假寫故事擺上網,以身作則鼓勵下小朋友閱讀同 ...

有歷史背景既探險故事。