用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊學校主流教學?!
go

[視障] 特殊學校主流教學?!

入讀了一間全港唯一合適阿女的特殊小學,但很痛心, 學校既教學理念與家長不同, 但無得轉校, 想尋求出路。

學校教學方針以主流教導, 課程雖然比主流較淺, 我覺得阿女都已好有進步, 但老師態度係期望能達到學校指標,我覺得小朋友有能力上限制, 怎能達到正常學習指標,所以我唔介意留班又留班, 一年唔識學兩年, 讀書並不代表一切。

另外老師以正常學校既處理手法教導行為問題小朋友, 但唔知佢地有無想過小朋友除了肢體上有傷殘外, 心理上也有傷殘, 她們用罰企罰留堂既方法來處理本身有過渡活躍症或adha等同學, 以高壓方法令小朋友怕了而停止不當行為, 而不是教小朋友適當地發洩出來, 這對小朋將來可有幫助?

學生之間比較, 將某同學畫得靚的畫/功課, 給其他同學帶回家, 算是佳作欣賞, 她們有否想過, 每個小朋友能力有差別, 不像主流學校般程度相約, 而且有同學更因肢體上殘缺, 更本唔會做到, 這樣派給家長們有什麼作用呢!

教師與治療師間欠溝通, 阿女有時要上 ot穿 pe衫, 老師竟然唔知, 罰阿女因穿錯校服而無小息, 要知道阿女只是小一生, 都仍是一舊飯, 老師無問清楚家長就覺得係小朋友責任做錯而罰, 會否嚴厲!

阿女坐復康巴士時郁手, 老師同佢講係咪要罰無車坐, 要媽媽帶返學放學, 我問這樣罰媽媽, 小朋友會明白自己錯處嗎, 而且我沒有時間接送阿女, 老師是否應該找出原因, 解決小朋友動手問題,而不是只有罰企!

欠交功課罰留堂, 這學校大多學生坐復康巴士, 根本學生不能留堂而要求家長接, 唔明白為什麼唔寫手冊及補做就算, 只得這樣死板的處理小朋友問題。

其實我只希望老師能知道每個小朋友能力不同, 不是用一種型式處理就能解決小朋友行為, 不是呢一刻平息了, 就等於小朋友將來都合用, 學校這小社會正正影響著她們將來, 如果在學校, 連老師都不敢信任, 唔願唔敢上學, 將來她們如何自信地生活, 面對自己。

很長編, 但真心, 希望大家分享

回覆樓主

唔知講咩好, 因為似乎樓主囡囡學校比正常主流更加嚴, 因為好多學校都已經唔會罰留堂。老師同學校停留在舊一批教學

多謝意見, 我只想想是否自己教導問題, 縱容, 還是要與學校傾下教育方法的問題, 好讓他們知道

You should have a thoughtful talk with the head master for all your concern. Otherwise the matters will happen again and again.

是的。 都會跟學校傾, 我都想學理解問題所在

回覆樓主

吾好意思,小朋友是吾就讀心光?

我阿仔都是視障小朋友,我們黎緊9月都會升小一,但我們選擇了主流學校,我都希望他能應付。

試下同老師或主任再溝通,將你我憂慮和他們傾訴一下。希望他們能多理解。

加油呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其實而家間間都行主流課程

不過我覺得智障學生應多D自理、生活技能

及工作訓練較為合適

學分數、公因數、公倍數⋯⋯真係好浪費時間