用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
樓主: AHGU
go

男校還是男女校?   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-5-19 12:22
離題講拍拖,其實如果拍拖我覺得同學之間拍,好過出面唔識果D。是否男女校呢方面優勝D ...

學校內拍拖,喺其他同學之間嘅一舉一動都會有尐壓力,就算唔係移情別戀,萬一分手都唔易搞,校外拍拖好多時只係兩個人之間嘅事,唔使喺咁多人眼裡生活,分咗手唔使仲要經常喺學校見到面眼怨。

王家爸爸    發表於 18-5-20 01:01

回覆樓主:

讀男校好呀!佢地都好冇所謂,成班兄弟咁。唔怕識唔到女仔,而家啲女仔都好主動,我仔都有話我知IG有女仔add佢(某名女校生), 約佢出街喎。如果男女校,第日分手後尷尷尬尬咁呢。我女反之讀男女校,我覺得佢地班男仔好可憐,比呢班女同學係咁嘈生哂

YDLFATHER    發表於 18-5-22 16:21
2jkidsfather    發表於 18-5-20 09:18

其實,男校或男女校各有優点,还是看看孩子程度,性格及喜好吧!文静的男孩其實也不一定不適合男校的,不過还是看他自己的意願為要!
建議選校時,選一間孩子有信心在中上游位置的中学,進可攻,退可守,不用太担心在能力上力有不及,心理压力也可以輕鬆些,長期在下游追趕,不但吃力,也不是每个孩子也適合的長途赛……

再者上高中選科也有更大勝算,这点也很重要,始終孩子的目標是大學相见,中学只是其中一个中途站,平安到步就好!互勉之!

CALVEN    發表於 18-5-20 11:37

TLHE 發表於 18-5-20 10:50
其實,男校或男女校各有優点,还是看看孩子程度,性格及喜好吧!文静的男孩其實也不一定不適合男校的,不過 ...

我個仔又係文科史類强又不太運動,所以佢同你個仔中學相遇,仲做埋死黨,果然物以類聚呀!

男校好好呀,兄弟情重又玩得開心,不用就住女仔,我真常常說讀男校真好!

TLHE    發表於 18-5-20 15:06

回覆樓主

係小朋友讀書,所以最緊要問小朋友意見。

silvia_ng 發表於 18-5-19 23:08
讀男校好呀!佢地都好冇所謂,成班兄弟咁。唔怕識唔到女仔,而家啲女仔都好主動,我仔都有話我知IG有女仔ad ...
其实男女校女生嫌男仔上堂搗乱、多費話阻住哂就真……

我都支持男仔應讀男校, 女仔應讀女校

男仔打機同讀男校或男女校真係關係唔大,呢啲係個人興趣及性格問題。男女校一樣有好多男同學,有冇一世死黨或兄弟情係人嘅際遇。
最大分別應該係青春期時學校生活有無女仔,有男仔唔鐘意同女仔玩,係男校佢覺得好舒服好自然。有啲男仔鐘意同女仔相處(未必係拍拖),係男校佢哋會覺得好DRY,欠缺咗啲嘢咁,呢類男仔即使讀咗男校佢都可能會好積極係外面識女仔的。寄宿生活時間長影響會大啲,但普遍中學的影響未必咁大。

Hellomimi112 發表於 18-5-20 12:07
我個仔又係文科史類强又不太運動,所以佢同你個仔中學相遇,仲做埋死黨,果然物以類聚呀!

男校好好呀, ...

我仔文史音樂藝術科目強,數理運動弱, 佢自己心儀的男校band1中,我心儀的男女校band1尾,我都唔知點選擇

LeeCC 發表於 18-5-23 14:23
我仔文史音樂藝術科目強,數理運動弱, 佢自己心儀的男校band1中,我心儀的男女校band1尾,我都唔知點選 ...

我個人認為為小朋友選中學,佢自己鍾唔鍾意好重要,另外學校比較注重甚麼,吸引那類學生入讀,小朋友與很多同類的人相處,啱嘴型自然更愉快了。

我個仔就話男校好正,不用就住女仔玩呢……

Hellomimi112 發表於 18-5-23 14:42
我個人認為為小朋友選中學,佢自己鍾唔鍾意好重要,另外學校比較注重甚麼,吸引那類學生入讀,小朋友與很 ...

我擔心佢數理弱,入到男校墊底,又怕佢高中揀唔到科

LeeCC 發表於 18-5-23 14:47

肯讀歷史而中英文强既男仔,應該係肯讀書既人,如果相對之下數理比較弱而不是差,其實可暫時不用太擔心高中選科住,上到中學全新環境及學習模式,小朋友努力習慣環境後會有自己調校方法的,我相信肯讀書既人會嘗試努力追的。小兒學校屬於數理強,雖然小兒數只算中等,但學校高中開理科也不少。見佢也算應付到,我暫時也不太擔心。

LeeCC 發表於 18-5-23 14:47
呢個應該係級數匹配的問題,舉例在B1A男女校都可能會墊底的。如果預咗讀文科,咁都無嘢好驚。如果想讀自己弱的數理科,咁真係要搵間程度底啲先得喎

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:17
呢個應該係級數匹配的問題,舉例在B1A男女校都可能會墊底的。如果預咗讀文科,咁都無嘢好驚。如果想讀自己 ...
佢成個藝術家甘,唔似會讀理科,所以我擔心男校唔開佢想讀的科目咋

LeeCC 發表於 18-5-23 15:21
佢成個藝術家甘,唔似會讀理科,所以我擔心男校唔開佢想讀的科目咋
明白。學生人數多啲的男校應該開的科目會大機會闊啲,上網應會搵到學校高中通常開咩科。

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:34
明白。學生人數多啲的男校應該開的科目會大機會闊啲,上網應會搵到學校高中通常開咩科。 ...

我區多學生的男校,佢應該未夠班入啦,最多試下另一間較細的男校,就係朋友話我知某些文科的科目試過唔夠人開唔到

LeeCC 發表於 18-5-23 15:38
我區多學生的男校,佢應該未夠班入啦,最多試下另一間較細的男校,就係朋友話我知某些文科的科目試過唔夠 ...
有啲係自助餐,學校真係俾學生㨂,有啲文科真係會失蹤,開唔到。有啲學校係套餐,基本上年年都有果啲科。
直接去間中學討論區問,可能有人答到你。

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:56
有啲係自助餐,學校真係俾學生㨂,有啲文科真係會失蹤,開唔到。有啲學校係套餐,基本上年年都有果啲科。
...

謝謝你

LeeCC 發表於 18-5-23 16:07
謝謝你
高中教育果版都多人傾選科的
‹ 上一主題|下一主題