用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
樓主: AHGU
go

男校還是男女校?   [複製鏈接]

回覆 Anniemun 的帖子

亞仔鍾意九華多D!佢見到個大球場,就幻想自己日日可以响嗰度踢波!我們舊年去咗九華的升中講座,亦好鍾意佢哋的音樂氛圍!

我發現男校最大問題唔係運動唔叻被排斥,而係呢班太多係機痴。要埋堆唔打機無話題。

反而喜歡運動果批有克制d.

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:58
我老公同細佬都冇講過有呢d,反而是大學有人玩。其實唔好以為男女校就唔會玩
...
男校一定有,無可能冇,其實好正常。男女校都有,次數比男校少d又多數係更衣室做,係因為無咁易搵到全男班位置。
女仔玩d野咪一樣,彈人bra 帶。

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:45
我細佬和老公都是讀男校,我自己讀女校,我和老公都喜歡中學讀單性別學校。
1. 男校的兄弟情,可以親如真 ...
最top 果間 Co-ed 係男女校喎

其實無需要咁比,亦無得比,按小朋友性格選校便可。

AHGU 發表於 18-5-18 23:08
請問男校係咪會常玩happy corner, M人之類遊戲?
我以前讀男女校……有男同学俾人係後楼梯剝褲……不过而家幾十歲都仲經常飯聚,無隔夜仇。

artroboy 發表於 18-5-19 11:00
我發現男校最大問題唔係運動唔叻被排斥,而係呢班太多係機痴。要埋堆唔打機無話題。

反而喜歡運動果批有克 ...
呢樣最擔心!不過男女校的男仔可能都會有同樣問題。

現實啲去講,自己小學男女校,中學男校,單性別學校的所謂兄弟情,亦存在男女校,物以類序啫,中學階段,幾個至十幾個合得嚟嘅隊友或同好,那都找得到,除非性格獨特或者有特殊社交偏好啫。建立到自己圈子就可以啦。

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:51
不過有d男仔是較適合男女校的。
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我 ...
我仔係屬於这第2類,强文史+零運動,所以升中時,我們一開始都target 男女校,因為仔也担入不能融入運動强的男校。
结果,因交通方便及学術上的考虑,我們入了一間"比較上"没有太着重体育的男校。

兒子親身感受是,原來男校更適合他!因為功課少,自由度更高,兄弟情重,同學仔会鼓勵他一斉去玩,雖然他多數做旁观者,但睇下都好开心!相处会简單愉快些!

反而,哥哥读男女校,他说女仔羣是非好多,又喜歡玩排擠,他这些文静男孩,对女同學都係要忍氣吞聲啦!

我投票男女校。對成長中的青少年,個人覺得這樣的環境,相對可以比較自然去看待異性的存在。

回覆樓主:

絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女仔喺成長中唔同嘅特質。

至於拍拖就唔擔心得咁多,我讀齋校時一樣拍過幾次拖,阿仔讀男校,小學時已經有女仔打電話搵佢傾偈(不過小學雞男生仍然覺得女仔係茶煲),依家就算讀齋校都有大量校內校外接屬異性機會,有心拍拖根本避無可避。

Soundervolt 發表於 18-5-19 12:16
絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女 ...
離題講拍拖,其實如果拍拖我覺得同學之間拍,好過出面唔識果D。是否男女校呢方面優勝D

b3410 發表於 18-5-19 12:03
呢樣最擔心!不過男女校的男仔可能都會有同樣問題。
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀男女校,情況無咁誇,始終女仔會中和返。依家好難避到唔打機,除非比部2G 手機佢,或令佢有班喜運動既波友。
有家長以為已經管到佢,但班靚仔自有計仔破,有好多方法可破家長管制的。醒到呢⋯⋯

Soundervolt 發表於 18-5-19 12:16
絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女 ...
有心拍避唔到,阿仔d學長 係補習社已經識到,仲要friend 連friend 咁識。
教佢地正確拍拖觀可能更有效。

artroboy 發表於 18-5-19 12:52
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀 ...

女仔咪一樣玩Facebook、Instagram,一樣嚴重.....

Soundervolt 發表於 18-5-19 13:12
女仔咪一樣玩Facebook、Instagram,一樣嚴重.....
咁又係⋯⋯,d 女仔日拍夜拍放上網,日日 追Oppa , 但男仔機痴起上來恐怖d

artroboy 發表於 18-5-19 12:52
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀 ...

我朋友個仔讀港島男校高中, 又係打機打到天昏地暗, 除左返學就係屋企打機, 我已經唔敢問成績如何, 只係問下有冇拍拖, 朋友話寧願佢拍下拖有D正常社交, 好擔心將來出社會唔識同人溝通。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-5-19 13:17
我朋友個仔讀港島男校高中, 又係打機打到天昏地暗, 除左返學就係屋企打機, 我已經唔敢問成績如何, 只係問 ...

情況確實實係咁,書讀唔成有得追,拍下拖都要有互動。最怕變咗呢種,有社交障礙問題。只係識對部機。
話時話,玩下喑戀、發下姣,都可能係杜絶變機痴既一種有效方法。

artroboy 發表於 18-5-19 13:21
情況確實實係咁,書讀唔成有得追,拍下拖都要有互動。最怕變咗呢種,有社交障礙問題。只係識對部機。:think ...

社交無問題吖,朋友可以成世都未見過~~~

Soundervolt 發表於 18-5-19 13:12

你無聽過D後生話FB out ed巧耐了~~~

mcl203 發表於 18-5-19 13:25
你無聽過D後生話FB out ed巧耐了~~~
話FB 係老餅玩意
‹ 上一主題|下一主題