用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
go

男校還是男女校?   [複製鏈接]

兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激!
   5    0    0    0

我暫時咁睇:女仔-- 男女校
男仔 -- 男校

不過,呢D都係extra考慮,揀適合的學校先。

回覆 AHGU 的帖子

呀仔自己點諗?佢想呀媽話事啦?

熱媽 發表於 18-5-18 10:15
回覆 AHGU 的帖子

呀仔自己點諗?佢想呀媽話事啦?

沒有特別意見,我想選男校,因為不用跟女生爭。小學成績及面試表現女生較好

王家爸爸    發表於 18-5-18 13:30
2jkidsfather    發表於 18-5-18 11:25

呢d就唔洗煩住先啦,最紧要揀啱程度既学校。第日出黎做野都係男女-齐競爭,無乜好避。

我未算係過來人,但由於亞仔鍾意數理,所以我會揀男校,特别係高中理科選修科會開三班的!我其實好鍾意聖言,因為佢哋高中 physics, chemistry 和 biology 其中兩科都開三班;但好可惜亞仔唔係最鍾意聖言……

人人的情況都不同,看看小朋友的需要吧!

AHGU 發表於 18-5-18 10:05
兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激 ...
小朋友既性格係點?

AHGU 發表於 18-5-18 10:18
沒有特別意見,我想選男校,因為不用跟女生爭。小學成績及面試表現女生較好
...
唔想同女仔爭,唔應該係選男校既理由,小朋友自己喜歡先係最重要。

我覺得男校D仔玩得顛d,打機多d,有好有唔好。不過男校入理科班競爭大,我仔有朋友收到學校紙仔話佢應該派唔到想入嘅科,即場喊左,好慘。

回覆 AHGU 的帖子

我的是獨生子,讀男校想搵一生的兄弟。

兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激 ...

將來出來社會工作,一定有男女的。

更早懂得與異性溝通,是讀男女校一項好處。

只是香港很多傳統名中,都是單性學校。

回覆樓主

請問男校係咪會常玩happy corner, M人之類遊戲?

laiping 發表於 18-5-18 12:33
我未算係過來人,但由於亞仔鍾意數理,所以我會揀男校,特别係高中理科選修科會開三班的!我其實好鍾意聖言 ...
聖言都已經好好了,咁你仔鍾意哪間?

我細佬和老公都是讀男校,我自己讀女校,我和老公都喜歡中學讀單性別學校。
1. 男校的兄弟情,可以親如真兄弟。成班男仔為同學打氣喪嗌,在男女校既男生好少會咁做
2. 青春期男女生理心理都有變化,單性別學校少d尷尬。例如女仔大熱天成身濕,唔會因怕尷尬著冷衫遮住。男仔總會講下咸濕野,但有得講下才可平衡心理,而佢地好識分寸,有女仔在場就唔會講
3. 男校既男仔即使唔係最top那批,也會有點領導才能,唔知係咪要威,對住女仔都幾gentleman的。這是我自己當年同男校joint functions、在大學及在職場的觀察。有d男女校出身的男同事,反而唔夠大方、欠自信。

回覆樓主

不過有d男仔是較適合男女校的。
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我細佬有個師兄,名列前茅也主動選文科,結果A level 考3A,但佢既同學全部是DDEE甚至F,可以想像師兄高中4年都單打獨鬥,很孤單。男女校沒那麼一面倒,文科也會有d叻人讀。

有人話男校理科競爭大,其實男女校一樣大,成績唔好讀咩學校選科也不利。男校理科班數較多,男女校文理科較平均,男校選到理科的機會可能同男女校差不多。

2. 極討厭運動的男仔。男校唔一定要運動叻,但起碼願意運動才較易識朋友。成班男仔課餘會爭取時間打波踢波,如果好唔鍾意運動,在男校都幾另類。

AHGU 發表於 18-5-18 23:08
請問男校係咪會常玩happy corner, M人之類遊戲?

我老公同細佬都冇講過有呢d,反而是大學有人玩。其實唔好以為男女校就唔會玩

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:51
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我 ...

我同意文靜既男仔適合讀男女校多D

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:51
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我 ...

經你一提茅塞頓開!!   我都糾結緊阿仔讀男校定男女校較適合?

阿仔運動真係唔叻, 直情可以話係O運動細胞, 如果讀男校真係好異類。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男生選男校咪可以減少同女生爭讀理科囉,平均形勢上女生成績係較好。男仔讀男校,唔一定要運動叻,識搞搞震就有埋堆啦~~~
‹ 上一主題|下一主題