用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 13歲自己一個今年9月去英國,請問有冇要注意呀? ...
go

13歲自己一個今年9月去英國,請問有冇要注意呀?

NGOs 發表於 18-5-18 07:54

自己一個搭機?搵唔到同校同學一齊?

亮燈 發表於 18-5-18 08:06

係呀,自己一個搭飛機,agent 話有一個哥哥但問過佢媽媽,佢媽媽啲語氣唔願意同機飛

男仔+直航+獨立+有經驗,無需擔心。
否則可請空中保母,機票加三幾千。

之前睇帖,BA 要家長同意書,其他 airline 未知。

newfather 發表於 18-5-18 08:25
男仔+直航+獨立+有經驗,無需擔心。
否則可請空中保母,機票加三幾千。

我已經訂咗阿聯酋,有陪伴服務

亮燈 發表於 18-5-18 08:06

請問oea幾時可以申請?

NGOs 發表於 18-5-18 08:27
我已經訂咗阿聯酋,有陪伴服務
杜拜機場頗大,不過小心跟指示走一定唔會走失。
阿聯酋  有空中保母:
http://archive.am730.com.hk/article-170913

newfather 發表於 18-5-18 08:31
杜拜機場頗大,不過小心跟指示走一定唔會走失。
阿聯酋  有空中保母:
http://archive.am730.com.hk/articl ...

Thx

NGOs 發表於 18-5-18 08:37
Thx
Oops sorry 以為你問有冇空中保母,原來係已有
Anyway, 我小朋友8月要飛了,也是自己一個(佢自己要求的)

醒目開學勳章

平時多出門經驗嗎?提下小朋友每次攞護照機票出嚟之後, 要點齊才放入袋, 最好買一個貼身的腰袋放護照, 機票, 小量現金及電話

3b 發表於 18-5-18 09:11
平時多出門經驗嗎?提下小朋友每次攞護照機票出嚟之後, 要點齊才放入袋, 最好買一個貼身的腰袋放護照,  ...

有出門經驗,但係佢粗心大意,貼身袋唔肯用,但佢肯用斜袋,明白等我再叫佢用貼身袋!thx

NGOs 發表於 18-5-18 08:28
請問oea幾時可以申請?

唔使急,你交左學費,收到學校俾你既正式收據或OEA3先填表啦!

亮燈 發表於 18-5-18 11:39
唔使急,你交左學費,收到學校俾你既正式收據或OEA3先填表啦!

Ok,多謝你既回覆

NGOs 發表於 18-5-18 11:41
Ok,多謝你既回覆

唔使客氣,第一年過去仲可以claim津貼約$500,大約暑假時買篋就得。

亮燈 發表於 18-5-18 11:44
唔使客氣,第一年過去仲可以claim津貼約$500,大約暑假時買篋就得。

我4月頭已經買咗唔知claim 唔claim 到

NGOs 發表於 18-5-18 11:45

你可以試下,但要正式收據,上面要寫篋既牌子、型號、尺寸,仲要售貨員既全名。填旅費津貼果份表,入面有一項係行李篋既!

亮燈 發表於 18-5-18 11:50
你可以試下,但要正式收據,上面要寫篋既牌子、型號、尺寸,仲要售貨員既全名。填旅費津貼果份表,入面有 ...

明白,thx

NGOs 發表於 18-5-18 11:51
明白,thx

唔使客氣

NGOs 發表於 18-5-18 11:45

如果無記錯,claim行李喼,應該要開學前2個月內的單據,所以,妳最好問清楚自己部門。

我囝之前去英國讀暑期班, 本來agent 都介紹左幾個小朋友一齊飛, 但因為屋企有D事, 要遲一個星期去, 所以便要自己飛(10歲), 都係自己一個人飛. 我本來都好擔心. 不過我地之前從復同佢講解可以會遇到既事, 執好個細細地斜咩袋仔for passport, 學校信, 一張紙寫齊幾個緊急聯絡電話, 名, 地址....
不過呀囝回來後話, 我俾佢D野全部無用喎.... 佢一D都吾驚喎