用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-5-19 21:05
你幾時見到係只講津小,一廂情願既認為?~~~

我估樓主都可教導他小朋友適應外國升學生活。

回覆 mcl203 的帖子

MPS只是教學用英文吧,校內學生交談也是用英文嗎?感覺上如果有一半學生是通過大抽獎抽入,未必可以保證呢類學生能夠或者願意在上課時間外都用英文交談。

Koala0000 發表於 18-5-20 10:48
回覆 mcl203 的帖子

MPS只是教學用英文吧,校內學生交談也是用英文嗎?感覺上如果有一半學生是通過大抽獎 ...

已經講得好清楚了,事實,有邊間小學D學生係100%在校內用英語交談,強如DGJS,DBSPD,都唔係如此,除非國際學校

要改變學生至放棄用中文交談,校內校外全用英語,家庭背景又非如此,是否同現實背道而馳~~~

mcl203 發表於 18-5-20 10:55
已經講得好清楚了,事實,有邊間小學D學生係100%在校內用英語交談,強如DGJS,DBSPD,都唔係如此,除非國 ...
對本地英小已要求學校要改变學生本質到如此之高...校內校外全用英話

難得仲有網友吹到直資私立中文小學...英文語境非常之高...莫非已達校內校外全用英話
水平甚比英小還好...簡直係不可思議 ~~~

回覆樓主:

有D學校英文老師對住學生都少講英文,其實語境呢D嘢,好難講。同埋,如果有學校規定學生係校內唔準講廣東話,有可能比人插,話矮化廣東話哦⋯

回覆樓主

記得大概半年前TVB農夫同Do姐介紹世界各地的學校,有一集講香港的小學,其中相信係崇真小學, 上堂時只准用該課語言交談 - 英文或國語(崇真還有日語堂,但不記得用何種語言教日文)。而早前我在EK爬文時看過有網友談及過有學校只准學生講英文,所以學生去校務處問事情也要用英文。所以相信香港是有學校有較嚴的英文語境的,不過可能數目不多大家難以察覺。

回覆樓主

其實我也不奢求有學校要求學生在校外講英文,因為校外不是學校的管轄範圍,事實也難管。

MrBeast 發表於 18-5-19 09:56
ymca 好似是英國課程,不知樓主這方面有冇preference

其實英國課程或北美課程我也OK, 因為當年自己由香港過去外國繼續中學,香港的學分當年外國中學也count,但我想知英國課程是否比香港淺很多?比北美深還是淺?

aray2 發表於 18-5-18 21:34
可以看看崇真國際班

請問崇真國際班開了多少年?怎樣國際化?包括教學模式嗎?因為聽聞佢本身係傳統教學。

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:23
其實我也不奢求有學校要求學生在校外講英文,因為校外不是學校的管轄範圍,事實也難管。
...

如果將來希望升讀美加中學,何不到國際學校這邊問問?我自己覺得,最好的方法仍然是國際學校。就算校内強迫全英語對話,也不代表老師或同學是native speakers.

mcl203 發表於 18-5-18 22:36
直資就赤柱聖士提反啦(SSCPS)...津小就瑪利曼(MPS) ~~~

瑪利曼應該是傳統教學?

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:46
請問崇真國際班開了多少年?怎樣國際化?包括教學模式嗎?因為聽聞佢本身係傳統教學。
...

是的,崇真也不是活動教學。

回覆樓主:

私小, 一般大班, 少活動教學。
直资小班的, 會可能係活動教。
又想英文好又活動教, 可能得IS.

ol_bb 發表於 18-5-18 23:04
對,考IGCSE然後IB
如冇記錯,好似得VSA, 啟思 有PYP (唔計國際學校)

VSA 和 啟思 你覺得如何?是否近似國際學校但又不是真正的國際學校?有什麼不同?

聽聞啟思學費很貴,相信VSA也一樣吧?

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:42
其實英國課程或北美課程我也OK, 因為當年自己由香港過去外國繼續中學,香港的學分當年外國中學也count,但 ...
利申:唔知info 是否up2date n accurate
英國應比香港淺,當然除了英文。至於相比美,有fd 剛去美國,入U的公開試如sat 要考高分都唔易,仲要compete w 大6尖子

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:56
VSA 和 啟思 你覺得如何?是否近似國際學校但又不是真正的國際學校?有什麼不同?

聽聞啟思學費很貴,相 ...
https://www.schooland.hk/ps/private

活動教學,隨你點定義咋喎。如果間唔中出吓去考察或間唔中參加校外活動,咁就叫活動教學,咁香港九成學校都係活動教學。(笑咗)
連一啲勁傳統嘅學校都會俾人以為行活動教學,真係幾有趣。

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:47
瑪利曼應該是傳統教學?

瑪利曼應該是傳統中/小學...傳統係指歷史悠久
傳統教學模式有別於絕大部份直私官津模式...少功課量....重閲讀讀走全人教育方向~~~

EK有現役家長在其中,留待佢地分享現況吧~~~

mcl203 發表於 18-5-20 15:08

瑪利曼應該是傳統中/小學...傳統係指歷史悠久
瑪利曼當然係傳統。我認識幾個家長的女兒,讀瑪利曼,就係因為受唔到傳統教學,追唔上,學校老師頻頻打電話比家長要求改善。所以最後小三、小四都轉咗去IS,之後就學得開心,成績更見進步。

littlefaith 發表於 18-5-20 15:13
瑪利曼當然係傳統。我認識幾個家長的女兒,讀瑪利曼,就係因為受唔到傳統教學,追唔上,學校老師頻頻打電話 ...

唔係瓜,我地咁多年都從未聽過,連家教主席old girl都話多年風格從未改變過,非常輕鬆~~~
‹ 上一主題|下一主題