用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 18-5-20 15:07
活動教學,隨你點定義咋喎。如果間唔中出吓去考察或間唔中參加校外活動,咁就叫活動教學,咁香港九成學校都 ...

活動教學, 吾係行出校門行個圈就係, 甘同學校每年秋季旅行有乜分別。
活動教學課程, 課室编排都同傳統教學有分別。 那樣好, 都是因人而異。

回覆樓主:

我相信在香港,大部份學校都規定上英文堂要全英語對白,所以英文不好或怕羞的咪通常吾出聲。
語境好的學校係自然培訓出來的嘛,如IS 或某些多南亞裔的學校, 同學有中,英,美,印度,巴基斯坦,咁小息自然要講英文。老師係NET, 你又自然要講英文。

通常活動教學的學校,個理念係要互動,鼓勵探索,吾會谷學術。樓主的要求,要由50/50, 放寬至 70/30至有多些學校選擇吧!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

mcl203 發表於 18-5-20 15:17
唔係瓜,我地咁多年都從未聽過,連家教主席old girl都話多年風格從未改變過,非常輕鬆~~~
...

相對其他更傳統的學校(例如張祝珊),或者算輕鬆。
但一山還有一山低,總有些小朋友真係會唔適應傳統教學架。
(邊個話輕鬆就一定唔係傳統教學?)

mcl203 發表於 18-5-20 15:17
唔係瓜,我地咁多年都從未聽過,連家教主席old girl都話多年風格從未改變過,非常輕鬆~~~
...

MPS P1-3係無正式既考試,難以想像變成有勸退既傳聞~~~

littlefaith 發表於 18-5-20 15:19
相對其他更傳統的學校(例如張祝珊),或者算輕鬆。
但一山還有一山低,總有些小朋友真係會唔適應傳統教學架 ...

足證你根本對MPS無甚認識~~~

mcl203 發表於 18-5-20 15:21
MPS P1-3係無正式既考試,難以想像變成有勸退既傳聞~~~
唔係「勸退」,係不斷打俾家長,叫你改善。打吓打吓,家長覺得無助,咁唯有轉校啦。

mcl203 發表於 18-5-20 15:22
足證你根本對MPS無甚認識~~~
我只是從認識的家長得知這情況,我只是說出事實。當然,或者那些情況只屬小數,但小數並不代表「沒有」。至於瑪利曼是如何實踐活動教學,如有,請指教。

littlefaith 發表於 18-5-20 15:23
唔係「勸退」,係不斷打俾家長,叫你改善。打吓打吓,家長覺得無助,咁唯有轉校啦。 ...

會否係家校合作既溝通,我真係從未聽過學校有壓力俾成績差既學生喎,初小叫評估,似乎已經唔係俾壓力學生~~~

littlefaith 發表於 18-5-20 15:26
我只是從認識的家長得知這情況,我只是說出事實。當然,或者那些情況只屬小數,但小數並不代表「沒有」。至 ...

我又似乎無講過活動教學喎,何謂活動教學~~~

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:42
其實英國課程或北美課程我也OK, 因為當年自己由香港過去外國繼續中學,香港的學分當年外國中學也count,但 ...

真正活動教學及全英文語境:

https://m.youtube.com/watch?v=OjyYjUpNuoU

Established in 1995, LIS is like no other school in Hong Kong. Nestled amidst the scenic splendour of South Lantau in three campuses, Mui Wo, Tong Fuk and Pui O. LIS operates 14 classes for a maximum intake of 290 pupils. The school boasts a unique balance between a Primary English education and the greenest environment of Hong Kong, in low rise buildings. At LIS, students will receive a well-rounded education of the highest standard. Students will flourish both socially and academically. A private and independent school. Tuition fee (per pupil for annum) is P1-P6: $76,000.

littlefaith 發表於 18-5-20 15:26
我只是從認識的家長得知這情況,我只是說出事實。當然,或者那些情況只屬小數,但小數並不代表「沒有」。至 ...

你咁幸運識到果咁少數既家長,係真家長定家長既朋友,我都識成績頗差既畢業生既~~~

mcl203 發表於 18-5-20 15:34
我又似乎無講過活動教學喎,何謂活動教學~~~
哦?原來不是你講?我誤會了。不過見樓上有人說一些傳統學校其實在行活動教學,覺得有趣而已,或者因此誤會了,抱歉抱歉!

mcl203 發表於 18-5-20 15:37
你咁幸運識到果咁少數既家長,係真家長定家長既朋友,我都識成績頗差既畢業生既~~~
...
其實這些家長的小朋友,當年主要是平時默書、小測成績較其他同學低分,所以學校才這樣緊張聯絡家長,實在無可厚非。最後選擇轉IS,反而成績卻進步了。

littlefaith 發表於 18-5-20 15:49
哦?原來不是你講?我誤會了。不過見樓上有人說一些傳統學校其實在行活動教學,覺得有趣而已,或者因此誤會 ...

你仲未解釋何謂活動教學喎~~~

傳統學校可以有愉快學習㗎嗎~~~

我小朋友就讀過相信可以稱呼為活動教學了,返學時間有近半時間自由活動,用計數機教加減數,課室內自由活動,故仔式教學,無既定課程,每班可以唔同,功課一星期寫10個生字,課堂上網做練習,作文每堂作幾句,幾堂先作完。香港既所謂活動教學,算吧啦~~~

littlefaith 發表於 18-5-20 15:52
其實這些家長的小朋友,當年主要是平時默書、小測成績較其他同學低分,所以學校才這樣緊張聯絡家長,實在無 ...

我懷疑你朋友作大左,除非該小朋友完全聽唔明英語,否則,真係見唔到有壓力俾學生喎,你朋友有無講過有第二次家長日,係針對有需要見既小朋友,MPS校長從來都強調唔俾壓力學生,所以咁積極既老師確實實少見。每年一級走2-3個學生,咁岩都俾你識到幾個~~~

mcl203 發表於 18-5-20 16:29

請問邊間?可否pm

mcl203 發表於 18-5-20 16:29

你小朋友果間是乜類型小學?

Fish777 發表於 18-5-20 20:34
請問邊間?可否pm

都話左香港既所謂活動教學算吧啦,即係仲未搵到香港會有囉

所以我先至問網友何謂活動教學~~~

回覆樓主:

要滿足樓主兩個願望, 接近只有TSL 同 CKY. 但 NET 吾知多吾多。

mcl203 發表於 18-5-20 15:33
會否係家校合作既溝通,我真係從未聽過學校有壓力俾成績差既學生喎,初小叫評估,似乎已經唔係俾壓力學生 ...

有時出於主動關心,有尐家長又會覺得壓力或暗示勸退,其實有直屬中學嘅傳統名校更加唔需要趕走成績唔達標嘅學生為咗整靚升中條數,因為唔達標,升中時就需要自然流失,而流失咗嘅學額中學部亦可以收返街外B1a學生,所以唔需要心急趕人走。阿仔讀呢類學校,有同學一直滿缸紅讀到小學畢業,但當然升唔上中學部。

‹ 上一主題|下一主題