用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?  

mcl203 發表於 18-5-19 14:26
邊間咁奇?漸進式英小?莫非英小強中文?~~~

語境是oral嗰part, 即可以用流利英文表達!如果你去過不同英小就會留意到!

assado 發表於 18-5-19 11:46
多南亞裔生。

好多大家口中的語境好都係多南亞人的啦!唔係點會有語境?
少南亞,又要全英語要去多歐美人的國際學校。Even ESF D學生,校內外交流都好多時講番廣東話。呢D係好自然的事噃!

supermom1 發表於 18-5-19 14:28
語境是oral嗰part, 即可以用流利英文表達!如果你去過不同英小就會留意到!
...

直資中文小學, 我去家長觀課, 英語課全英教, 同學們在課堂 oral 都可以, oral 好不是英小獨有, 不過, 有家長中意英小就選英小啦!

virgokaren 發表於 18-5-19 14:31

好多大家口中的語境好都係多南亞人的啦!唔係點會有語境 ...

DB 中學生, 我中午旺角午飯見, 同學仍用全英交談。

supermom1 發表於 18-5-19 14:28
...

因部分係漸進式英小吖嗎~~~

我小朋友當年係讀真英小,相信對英小生都有少少認識既,校內全用英語交談,除左國際,相信無一間係100%做得到,小朋友亦唔會意願咁做~~~

assado 發表於 18-5-19 14:46
DB 中學生, 我中午旺角午飯見, 同學仍用全英交談。

肯定係?我小朋友都識D DB仔喎,落場口號都係唔少中文~~~

mcl203 發表於 18-5-19 14:53
肯定係?我小朋友都識D DB仔喎,落場口號都係唔少中文~~~

佢地幾個坐我隔離, 正用英語討論打机。

assado 發表於 18-5-19 14:41
直資中文小學, 我去家長觀課, 英語課全英教, 同學們在課堂 oral 都可以, oral 好不是英小獨有, 不過, 有家 ...

邊間VS邊間啫,太抽象既說法~~~

assado 發表於 18-5-19 14:55
佢地幾個坐我隔離, 正用英語討論打机。

哦,果幾個~~~

mcl203 發表於 18-5-19 14:56
哦,果幾個~~~

有時間, 你可去DB 附近茶記午餐。
記得是DB 放飯時段。

assado 發表於 18-5-19 15:00

....

mcl203 發表於 18-5-19 14:51

我小朋友當年係讀真英小,相信對英小生都有少少認識既,校內全因交談,除 ...

算真英小(emoji)

assado 發表於 18-5-19 15:00

唔使喎,學界大把DB仔,睇youtube都得~~~

學界皇者,唯我~~~

mcl203 發表於 18-5-19 14:51

我小朋友當年係讀真英小,相信對英小生都有少少認識既,校內全因交談,除 ...

本地英小除左上堂用英語,小息同學仔都係講番自己最流暢的語言啦!

而家好多小朋友讀國際幼稚園或雙語幼稚園上小學,keep 到咪用英語囉,都好自然的事。

DBS 應該吾係人人都用英語交談的吧?
Depends 個學生用邊種語言多,通常用廣東話的一堆,用英文的又一堆,用普通話的又一堆啦。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 18-5-19 17:08
本地英小除左上堂用英語,小息同學仔都係講番自己最流暢的語言啦!

而家好多小朋友讀國際幼稚園或雙語幼 ...

咁上堂時間要用英語,是否已經達到某程度既要求?莫非要達到係學校上堂用英語,課餘後都唔再講中文先達標準,才算語境好,可能,讀國際學校都難以達標~~~

retriever 發表於 18-5-18 08:20
回流國外佳選: LOGOS, TSL

LOGOS & TSL, 你有朋友的子女回流外國前讀這兩間嗎?如有,你知道小朋友融入外國主流的情況如何嗎?

回覆樓主:

其實, 讀完津小都可以外地升中, 都不用克意讀英小。
而且, 亦未必如願考到你心儀果間。

assado 發表於 18-5-19 19:39
其實, 讀完津小都可以外地升中, 都不用克意讀英小。
而且, 亦未必如願考到你心儀果間。
...

其實,你知唔知某D國家新移民英語水平未能溝通,小學階段要入讀language school, 又知有傳統名校既英中生,係英國名寄宿中學星期六要上英文補底班,有D奇怪為何英語去外面升學真係唔重要?~~~

mcl203 發表於 18-5-19 20:57

其實,你知唔知某D國家新移民英語水平未能溝通,小學階段要 ...

香港津小的英語甘吾掂?

assado 發表於 18-5-19 21:03
香港津小的英語甘吾掂?

你幾時見到係只講津小,一廂情願既認為?~~~