用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?  

K-hahaha 發表於 18-5-19 11:16

我會㨂直g龍校,smc vs wkf, i pick smc.  

MrBeast 發表於 18-5-19 12:36
debenture 乜價位? but its a good investment

漢基我連學費比唔起,債券更唔洗諗,所以無研究,一介平民只能遠觀。

K-hahaha 發表於 18-5-17 19:30
我係新手媽媽,請問邊間官/津/直/私小學有英文語境(有NET及校內要用英語交談)及真正的活動教學? (只係小中 ...

福小語境好,程度好,教學生動,可以考慮

K-hahaha 發表於 18-5-19 11:14
感謝大家踴躍回覆,也謝謝大家的好提議,以下是我的preference:

1) 我prefer英小而且在校內要用英語交談的 ...

咁 YMCA CS 唔合你要求,英國課程沒有本港課程咁 demanding.

宏立,CkY 應該符合你要求吧!
平價就陳守仁(超級抵讀)。
傳統名校如La Salle, DBS,香港好多高官搖籃果批學生,英文都一定唔差架!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

K-hahaha 發表於 18-5-19 11:14
感謝大家踴躍回覆,也謝謝大家的好提議,以下是我的preference:

1) 我prefer英小而且在校內要用英語交談的 ...

3) 有難度~~~

assado 發表於 18-5-19 12:29
其實, 樓主小朋友都打算升外地中學, 一間好英小 eg. wkf, 3星難度考入(五星最高) 校內又用英語溝通, 最重 ...

我小朋友當年上某課程正正有WKF同學仔,班內正正有位英語華人,咁多堂佢都係0交流,唔覺WKF生慣用英語交流喎~~~

mcl203 發表於 18-5-19 13:36
我小朋友當年上某課程正正有WKF同學仔,班內正正有位英語華人,咁多堂佢都係0交流,唔覺WKF生慣用英語交流 ...

粉絲又湧現~~~

MrBeast 發表於 18-5-19 12:39
我會㨂直g龍校,smc vs wkf, i pick smc.

同意~~~

我小朋友當年上某課程正正有WKF同學仔,班內正正有位英語華人,咁多堂佢都係0交流,唔覺WKF生慣用英語交流 ...

我是在 wkf open day 見。

回覆樓主

TSL其實是傳統教學,不過重視語言!

當年去open day都唔覺,但可能有些hip 場。
相比下,tsl 呢, 雖然好香音(當年),全程bilibala

assado 發表於 18-5-19 13:41
我是在 wkf open day 見。

一齊上下堂穩陣D既,open day可以做手腳~~~

supermom1 發表於 18-5-19 13:42
TSL其實是傳統教學,不過重視語言!

TSL唔係英小咩?~~~

MrBeast 發表於 18-5-19 13:45
相比下,tsl 呢, 雖然好香音(當年),全程bilibala
...

我小朋友當年上堂果D WKF學生係學校nomination㗎~~~

MrBeast 發表於 18-5-19 13:45
...

tsl 小朋友表現出好有信心。

回覆樓主:

之前去TSL tour, 由兩位南亞裔小朋友帶領,英文不錯!

mcl203 發表於 18-5-19 13:47
TSL唔係英小咩?~~~

沒有說不是英小

supermom1 發表於 18-5-19 14:17
沒有說不是英小

英小當然會重視英語,正常喎~~~

mcl203 發表於 18-5-19 14:18
英小當然會重視英語,正常喎~~~

英小唔一定重視語境的!

supermom1 發表於 18-5-19 14:24

英小唔一定重視語境的!

邊間咁奇?漸進式英小?莫非英小強中文?~~~