用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港青基信寄宿計劃
樓主: pm-11
go

港青基信寄宿計劃 [複製鏈接]

virgokaren 發表於 18-5-23 14:15
你問下校長,只得S1有得住,咁升S2點算?

係,今年試行新計劃,只得S1,30個男仔,遲啲有可能擴大計劃。

回覆 virgokaren 的帖子

回覆樓主

請問是不是東涌果間?

PCMW 發表於 18-6-2 07:57
請問是不是東涌果間?

是。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

想問下港基中一共有6班,係咪以成績來定入邊班架?

pm-11 發表於 18-7-5 19:48
想問下港基中一共有6班,係咪以成績來定入邊班架?

班別怎樣分配不太清楚,但我知中英數會分set上堂

pm-11 發表於 18-5-17 15:52
呢度有無今年9月升讀港青基信既家長呢?今年學校試辦S1男生寄宿計劃,星期一至四晚住係學校附近既教育營,為期 ...

呢個計劃有冇推行呀?
D同學仔中意嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

聽小朋友講反應好似唔太熱烈,真係唔太清楚最後此計劃有無實施,我小朋友就無參加.佢寧願轉幾程車都要每日返屋企.

pm-11 發表於 18-11-2 09:53

聽小朋友講反應好似唔太熱烈,真係唔太清楚最後此計劃有無實施,我小朋友就無參加. ...

你住邊區?
S1 功課多嗎?
每日幾點返到屋企?

屯門區,小朋友每日放學要轉2程車,無一日佢都唔會準時離開學校的每星期總有幾日會有學校要求做的課外活動,其餘就是小朋友自已留下進行佢自已喜歡既活動,
如果6點離開學校,就約7點半前返到屋企.
功課量我覺得可以接受,平均1-3樣,要上網做既功課都多.

pm-11 發表於 18-11-5 12:48

屯門區,小朋友每日放學要轉2程車,無一日佢都唔會準時離開學校的每星期總有幾日會 ...

屯門返學有校巴都巳經好好!

pm-11 發表於 18-11-5 12:48

屯門區,小朋友每日放學要轉2程車,無一日佢都唔會準時離開學校的每星期總有幾日會 ...

每日上下課會唔會好辛苦? 我都係住新界西,小朋友係坐唔定加專注力弱。睇咗好多直資資料,感覺呢間學校會比較包容到活躍仔。你知唔知佢地上堂氣氛會唔會都比較輕鬆?

可唔可以講下你當初揀呢間學校嘅原因?

Missingyou0623 發表於 18-11-5 19:49
每日上下課會唔會好辛苦? 我都係住新界西,小朋友係坐唔定加專注力弱。睇咗好多直資資料,感覺呢間學校會 ...
早上有校車大約35分鐘到達學校,放學就無校車要自已搭巴士,係咪好辛苦咁我又無問小朋友喎,我只知道佢都唔願放學就返屋企,總係要留學校玩個飽先走,...
我鐘意學校語境,學校環境又大又靚,鐘意學校行界乎國際學校與傳統學校模式,唔會太放縱又唔會太谷太死板,
‹ 上一主題|下一主題