用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 查家宅
樓主: Jane1983
go

查家宅

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 18-5-18 08:30
回覆 bobbob 的帖子

哈,你估答完果幾條後,佢唔會加碼咩!
到時咪耍佢囉

Jane1983    發表於 18-5-18 08:38

大把這種人!! 鄰居、樓上樓下的阿婆都有這些行為!

住樓下有個阿婆對我小朋友的學習問個不停,自己孫女的就唔多講! 我唔答,佢就問我阿媽,我阿媽又咩都講! 討厭

回覆 MrBeast 的帖子

學耍太極,四兩撥千金,可能都容易。最難係點樣唔會覺得佢好煩,好探聽,好多事果種情緒。尋常時候我都ok,但心情唔好,個防禦能力就低,覺得好難頂

回覆 ChocoMilk33 的帖子

自己的嘢保密,單向收人地料,仲衰

MrBeast 發表於 18-5-18 07:43
其實這些生活點滴也可和子女分享討論:我有次深圳回港過關,冇筆填健康申報,有位阿叔(當年自己仲後生)借 ...

你講第二樣嘢嗰個阿叔未必信,但講揼骨就真係有說服力,信到十足!

Soundervolt 發表於 18-5-18 08:49
你講第二樣嘢嗰個阿叔未必信,但講揼骨就真係有說服力,信到十足!
...
從佢面上表情,係百感交集

Jane1983 發表於 18-5-18 08:46
回覆 ChocoMilk33 的帖子

自己的嘢保密,單向收人地料,仲衰
大把這種人,身邊也有這種家長!

ChocoMilk33 發表於 18-5-18 09:00
大把這種人,身邊也有這種家長!

認識的家長又唔同,都叫做識。佢口密,我又密lor。佢善意想交流,我都可以交流。

但三九唔識七,hit and run式的粗暴索料。分分鐘索完下次見到面招呼都唔打,呢d我覺得好煩厭,但又唔可以表達不滿,否則好似唔係幾咩咁  

回覆 Jane1983 的帖子

我都試過呀, 問亞仔讀邊間學校,

幾年班,

間學校深唔深,

學咗呢樣幾耐,, 仲有無學其他野活動..

佢開口問第3條, 我都唔想理佢, 開始睇電話..煩到爆..

下星期,又聽佢問其他學員既工人.. 問埋人地間屋有幾多人住, 邊個同邊個訓, 有幾多間房...痴線!!

Jane1983 發表於 18-5-18 08:43
回覆 MrBeast 的帖子

學耍太極,四兩撥千金,可能都容易。最難係點樣唔會覺得佢好煩,好探聽,好多事果種 ...
normal cant think clearly when mad.  不嬲都話ek 是個訓練eq 的好地方

回覆 MonkeyGirl 的帖子

真係煩,我好怕呢d。

ChocoMilk33 發表於 18-5-18 08:38
大把這種人!! 鄰居、樓上樓下的阿婆都有這些行為!

住樓下有個阿婆對我小朋友的學習問個不停,自己孫女的就 ...

其實講下有咩問題?

回覆樓主:

老人家係咁。。。要自己個孫最叻
工人都有試過
我個姐姐單刀直入答:唔知呀
完全拒絕八掛
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 18-5-24 19:07
老人家係咁。。。要自己個孫最叻
工人都有試過
我個姐姐單刀直入答:唔知呀

佢鍾意曬命,我其實ok,唔介意被佢炫耀吓。但佢講完,就要人乜嘢都同佢講番,就好煩lor。好多時根本唔啱channel ,何必勉强傾計。

Jane1983 發表於 18-5-24 21:40
佢鍾意曬命,我其實ok,唔介意被佢炫耀吓。但佢講完,就要人乜嘢都同佢講番,就好煩lor。好多時根本唔啱ch ...

重點:唔岩channel ...
我都好怕呢類,唔答又唔係,答佢又好似感覺唔良好

mrs.so 發表於 18-5-24 21:44
重點:唔岩channel ...
我都好怕呢類,唔答又唔係,答佢又好似感覺唔良好

係呀,答又唔願,唔理人又好似好無禮,好麻煩。

Jane1983 發表於 18-5-24 21:49
係呀,答又唔願,唔理人又好似好無禮,好麻煩。

所以勁老土
有時候唔想搞差關係
但唔代表我想搞好關係即朋友個種

Jane1983    發表於 18-5-24 22:08

retriever 發表於 18-5-24 18:38
其實講下有咩問題?
識唔識尊重私穩?

如果係大家真心分享,當然冇問題。但有些不停問人「套料」,自己嘅就唔講,對住這種人,還要對他們客氣嗎?

MrBeast 發表於 18-5-17 17:49
有次游完水去麥當勞食野,都有個阿婆坐隔離和我們傾計,仲話個孫讀得好辛苦云云 ...
前幾日行街有個阿嬸同妹妹答訕, 原來係賣保險的。

IloveJJ 發表於 18-5-17 23:09
係喎!我都收過PM,又係答完一輪,唔該都無句
點解你哋咁黑仔? 我一般都會有語該喎。