用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倒頭票 Skyscanner Asia miles
go

倒頭票 Skyscanner Asia miles [複製鏈接]

多謝各位常在此分享,令我獲益良多。

你們又介紹在Skyscanner check 買倒頭,真是平不少。

不過有疑問,Skyscanner出好多Agent,有的完全未聽過,但價錢吸引,可以點做?

而且,可以分享如何得知那些機票有無Asia miles嗎?

謝謝!

3    0    0    0

TKSMOM 發表於 18-5-17 14:55

你們又介紹在Skyscanner check 買倒頭,真是平不少。

未聽過的就上網google search下先,之前我都試過book一間agent,comment唔差,但最該book時,以為book到,但又唔見銀行過數及即時有e ticket.,之後email web site ,回覆無呢個價$,但我已用了兩三天去張羅。最後自己都係book番香港較熟悉的網站,如expedix zujx...
再一提,如價$貼近官網,我會在官網book方便要改機票。
仲有,如果未滿十六歲去英國(可退稅)都不宜在電腦搞,因為事後退稅,分分鐘退唔到。

總之如果認為無改機票、無退稅的問題,係ok的。

至於分數,未必即時顯示到,因個class唔同都有唔同分數,如你係高級會員,同一class,分數都會高啲。或者book前可打去cs問下先再自己電腦book。(機票平,分數不會很多)

Thank you!

我試過經skyscanner買好幾次, 都是不知名的agent, so far冇試過有問題!  至於有冇賺到miles, 就視乎你買機票嘅class Code.  如果有的話, 佢會自動Credit落 Asia miles 嘅戶口, 我試過幾次BA都有, 但CX就冇!

TKSMOM    發表於 18-5-18 11:26

DKmum 發表於 18-5-17 20:45
我試過經skyscanner買好幾次, 都是不知名的agent, so far冇試過有問題!  至於有冇賺到miles, 就視乎你買機 ...

你有無再試下上AM補發CX里數?

hennyyoyo 發表於 18-5-18 10:53
你有無再試下上AM補發CX里數?

我試過打電話去問,佢哋話由於張機票嘅class code 5 eligible, 所以冇!

DKmum 發表於 18-5-18 14:35
我試過打電話去問,佢哋話由於張機票嘅class code 5 eligible, 所以冇!

咁無計,起碼張機票係平啲

儲里數示符booking class code 最基本的國泰航班Y B H K M V 100% 再低啲 class唔記得,上Asia miles 可以睇到

我昨日剛從skyscanner出左一套倒頭,係同一間未聽過既agent買既!我都驚驚地架!不過照出左先啦!因昨日係假期,未有e ticket,到今日9點左右就已經有e ticket喇!

TKSMOM    發表於 18-5-21 21:39

亮燈 發表於 18-5-21 16:03
我昨日剛從skyscanner出左一套倒頭,係同一間未聽過既agent買既!我都驚驚地架!不過照出左先啦!因昨日係 ...

其實,在Skyscanner出得的Agent都應該OK。
但是,我最後無出倒頭票,因為揀聽過既agent買,價錢好似差不多,而且check頭尾那兩程去到萬五、六。不知是不我唁夠精,覺得好混亂.......
最後在Zuji出了三套連續的Cathay 直航,用信用咭優惠,三萬三仟幾有三套 已包14/12, 7/1 paek season,覺得價錢唔錯,好開心!

cfs 發表於 18-5-18 23:12

儲里數示符booking class code 最基本的國泰航班Y B H K M V 10 ...
可惜在買機票的過程是不知booking class code,要比了錢之後先知!

不過,我之前及這次經驗,在zuji book 平官網幾佰蚊的票,次次都有AM。

TKSMOM 發表於 18-5-21 21:38
其實,在Skyscanner出得的Agent都應該OK。
但是,我最後無出倒頭票,因為揀聽過既agent買,價錢好似差不多 ...

價錢都ok喎!

亮燈 發表於 18-5-21 21:47
價錢都ok喎!
仲有一程是premiun econ,比錢時都語知,出了機票先知,所以真係好OK。
不過是撞彩,是剛有人放了個機位又比我執到。

TKSMOM 發表於 18-5-21 22:09
仲有一程是premiun econ,比錢時都語知,出了機票先知,所以真係好OK。
不過是撞彩,是剛有人放了個機位又 ...

真係好彩喇!

請問咩叫「倒頭」機票?

醒目開學勳章

lucial 發表於 18-5-24 16:36
請問咩叫「倒頭」機票?

第一程由英國出發

lucial 發表於 18-5-24 16:36
請問咩叫「倒頭」機票?
出發地學校國家,如英國
回程從香港飛返學校

例:
英國飛香港
香港飛回英國

yiphalook 發表於 18-5-24 16:54
出發地學校國家,如英國
回程從香港飛返學校

咁如果我ge 目的地係加拿大,
出發地係 hk,
咁我應點買?

lucial 發表於 18-5-24 16:58
咁如果我ge 目的地係加拿大,
出發地係 hk,
咁我應點買?

我唔熟悉加拿大學制,倒頭飛通常用作mid term break回港用
例:
香港飛英國-8月開學
英國返香港-12月聖誕

倒頭飛用於10月中mid term break
英國飛香港
香港返英國
‹ 上一主題|下一主題