用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

第一,有家長建議教育局在統一派位填表前,公布自行分配階段的收生結果。這樣做的好處是讓一班已被錄取的學生提前減壓,及早開展入讀目標中學的準備工作。與此同時,未被取錄的學生亦可更新清楚當前形勢,制訂接下來最適合自己的派位填表策略,而學校在提供支援方面,亦可集中在這批未被取錄的學生身上。

第二,有家長建議教育局在統一派位填表前,告知學生其所屬組別。最困難的情況是,如果學生被學校推斷位處兩組別之間,他們會感到困難。若他們按較高組別選校,隨時會因誤判而後悔莫及;但若保守地按較低組別選校,又心有不甘,結果為難了家長,也為難了學生。
   9    0    0    0

點解咁似EK本版的討論?巧合還是EK代表了“主流意见”

b3410 發表於 18-5-17 13:13
點解咁似EK本版的討論?巧合還是EK代表了“主流意见”
其實第二點係重中之重。因為正如Jupas, 公布咗成績之後都仲有改次序既機會。成日話要選合適既學校, 連自己定位都唔知, 尤如盲選, 仲講咩合適唔合適。

有一說法話, 不可提前公布自行, 係怕學校操控banding。例如知道B1同學自行已入, 就叫該批同學hea考呈三, 咁本來B2頭既同學又未有自行, 就有機升上B1, 變相增加入B1既學生比例。其實, 只要在呈三後, 大抽奬前公布學生banding, 就可以阻止相關問題了。

little_yolky 發表於 18-5-17 13:51
其實第二點係重中之重。因為正如Jupas, 公布咗成績之後都仲有改次序既機會。成日話要選合適既學校, 連自己 ...
其實若提前公佈自行結果,防學校操控,還是有辦法的,比如,所有已被錄取的學生不參加第三次呈分試或參加不計排名。

little_yolky 發表於 18-5-17 13:51
其實第二點係重中之重。因為正如Jupas, 公布咗成績之後都仲有改次序既機會。成日話要選合適既學校, 連自己 ...

按現有機制既時間表,提前公佈自行結果除咗令部份家長安心之外,我又諗唔到有乜方法可協助學校操控派位表現。

自行面試時間:大部份在3月

小學呈三時間:大部份在3月

統一派位表交表Deadline: 4月底/5月頭

估計最快學校各自可公佈的自行結果,也要在4月初/中,但要確認到底學生派入那一間自行既選擇,需要把資料交回EDB,再由EDB按機制決定。如是者呢,以EDB既工作效率,出到自行結果時,相信最快都要5月中了。

到5月中先公佈,咁係提早公佈咗喎,但對大局有幫助/影響嗎?驚學生唔盡力去考好畢業試乎?

王家爸爸    發表於 18-5-17 15:25
sell2japan    發表於 18-5-17 14:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

喺同一機制下,一齊放榜我唔覺得有問題。如果咁驚,點解唔直接考直資?考直資係另一個選擇你唔需要等呢幾個月。

回覆樓主

問題是學生是否有權知道自己排位,點解因為盤古初開特別照顧左派直資,所以晤提早公布。現在這些左派直資,變成熱門學校,不用擔心,重唔開放?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

e2m 發表於 18-5-17 15:07
喺同一機制下,一齊放榜我唔覺得有問題。如果咁驚,點解唔直接考直資?考直資係另一個選擇你唔需要等呢幾個 ...
1. 唔係個個家庭有錢讀直資
2. 正如文中所講, 早D知入咗自行既同學, 可以早D裝備中學既學習適應。(其實係想偷懶)

而且, 如果自行入咗, 家長唔駛煩大抽奬就最好了。

hkpapa852 發表於 18-5-17 14:49
按現有機制既時間表,提前公佈自行結果除咗令部份家長安心之外,我又諗唔到有乜方法可協助學校操控派位表 ...
其實最應該改既係自行時間, 自行又三月, 呈三又三月, 真係變天的三月!根本係鍛練緊小朋友既能耐。

little_yolky 發表於 18-5-17 15:53
2. 正如文中所講, 早D知入咗自行既同學, 可以早D裝備中學既學習適應。(其實係想 ...

好多直資都提供學費減免,而且好多時唔會兩面俱圓。

唔需要放左榜先至準備中一,好多小朋友年頭已經開始準備。

e2m 發表於 18-5-17 15:57

唔需要放左榜先至準備中一,好多小朋友年頭已經開始 ...
咪話咗俾你聽, 實情係想偷懶唔想搏到畢業試囉。

另外, 你有無聽過貧窮中產呢個詞? 佢哋個學費減免標準, 好多人都無辦法申請到, 而且如果有兩個或以上既小朋友, 佢哋個減免額根本追唔上。

黃巴士    發表於 18-6-6 14:37

第一項有保留, 要配合的東西較多,第二項就應該做, 簡單, 但前提教育局要肯面對現實

e2m 發表於 18-5-17 15:57

唔需要放左榜先至準備中一,好多小朋友年頭已經開始 ...
學費減免你以為禁易申請到嗎?

黃巴士    發表於 18-6-6 14:38

回覆 ANChan59 的帖子

陳 Sir

請問邊D 係熱門左派直資??  我諗唔到, 淨係諗到幾間基督教一線直資咋。

Yanamami 發表於 18-5-17 17:42
學費減免你以為禁易申請到嗎?

唔好意思,我人工低,所以申請到。

little_yolky 發表於 18-5-17 16:01
咪話咗俾你聽, 實情係想偷懶唔想搏到畢業試囉。

另外, 你有無聽過貧窮中產呢個詞? 佢哋個學 ...

其實你有冇仔細讀過心儀直資的學費減免?例如co ed,覆蓋的範圍好大。如果你唔符合,即係你可能唔係貧窮中產
其實小朋友升到中學,已經長大。如果係我,情願唔請工人姐姐,佢人工俾小朋友讀書

pokinponi    發表於 18-5-18 16:16

b3410 發表於 18-5-17 18:16
其實你有冇仔細讀過心儀直資的學費減免?例如co ed,覆蓋的範圍好大。如果你唔符合,即係你可能唔係貧窮中 ...
唔係貧窮中產,不过对中產都有尐压力既~

IYY 發表於 18-5-17 17:44
回覆 ANChan59 的帖子

陳 Sir
培僑?福建?香島?

little_yolky 發表於 18-5-17 15:53
2. 正如文中所講, 早D知入咗自行既同學, 可以早D裝備中學既學習適應。(其實係想 ...

“可以早D裝備中學既學習適應。(其實係想偷懶)”

似早d放暑假多d。

黃巴士    發表於 18-6-6 14:38
little_yolky    發表於 18-5-18 08:52

b3410 發表於 18-5-17 18:16
其實你有冇仔細讀過心儀直資的學費減免?例如co ed,覆蓋的範圍好大。如果你唔符合,即係你可能唔係貧窮中 ...

‹ 上一主題|下一主題