用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-6-7 13:17
我諗今時今日,唔多人以為有錢會少D 曳。

長話短說,重點其實係中產階層。點定義各自對號入座。
好理解留幾多財產俾子女在於自己的能力,留幾多知識俾子女在於子女的能力多啲。後者難在讀書嘅始終唔係自己。
好多中產知識分子就係知自己要求高,怕呢個教育任務,所以索性唔生。

如果子女讀直私的開支會幾影響生活/積蓄,我唔會考慮。我諗法好簡單,子女叻就讀邊間都叻(況且官津都有B1A校,讀到就讀,讀唔到就認命),子女唔叻就更加要留定啲錢比佢讀大學。

BBKDWLAM 發表於 18-6-7 14:27
如果子女讀直私的開支會幾影響生活/積蓄,我唔會考慮。我諗法好簡單,子女叻就讀邊間都叻(況且官津都有B1A ...

你講得岩,但岩唔哂。

你如果純講學業,係既,讀邊間大致都出成績。但講見識唔一定間間學校有。

當然亦唔係話直資先有,亦有老牌學校無轉直資,但個現實可能好快會改變。

對嘅,如講見識,我都認同有點分別嘅。不過大學都係另一個重要的匯合平台,好多人有180度的轉變,都係睇小朋友性格同際遇。
‹ 上一主題|下一主題