用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-6-7 07:32
人地招生已經講左,唔會因為經濟障礙而未能入讀或斷續學業。

即係富豪招女婿未嫌窮,但總不能逢人就招。

莫非數據唔足以有啟示~~~

IloveJJ 發表於 18-6-5 09:29
咁又係既,我老公都係咁講。不過我仔又未叻到呢啲級數,响佢級數,都係得SPB,赤堤,英華呢啲有機,咁又值 ...

呢樣野我都好迷惘。

但係中學係重要既,公開試成績係一既時,朋友圈係一世,特別男仔,終身朋友好多都係中學階段。

所以諗值唔值,除咗成績,揀科等等,你話決定呀仔一輩子朋友圈值唔值?

IloveJJ 發表於 18-6-7 09:19
決定阿仔一世既朋友,都係我有諗到既。不過,你覺得讀津校既朋友,會差過讀直資嗎?又未必!

假設係比較我 ...

其實你有考慮過就好,唔好話咩學校差定好,太敏感了。

不過話時話,我諗起直私官津之爭,好多人用程度成績來分野。

但不能否認的事實,官津較參差,而直私較平均。

我有奇想,有類細路仔,佢去到邊都係鍾意跟最曳既玩。咁呢類細路係咪讀直私好D,因為最差係有個譜?

retriever 發表於 18-6-7 09:32

不過話時話,我諗起直私官津之爭,好多人用程度成 ...
我仔就係呢類出去參加一個幾日camp,都可以識到朋友,最曳曳果個。。。。。
貪玩,小動作,周圍跑來跑去,一拍即合。。。

IloveJJ 發表於 18-6-7 09:19
決定阿仔一世既朋友,都係我有諗到既。不過,你覺得讀津校既朋友,會差過讀直資嗎?又未必!

假設係比較我 ...

有親友在讀SPB,都話有部份公子現象。

好奇怪,論富人多,又無聽到麥當勞男女,油麻地女子有此現象,都係普遍上進。

可能男人多係 “吳尚俊”,要旁邊有女性鞭策。

b3410 發表於 18-6-7 09:41
我仔就係呢類出去參加一個幾日camp,都可以識到朋友,最曳曳果個。。。。。
貪玩,小動作,周圍跑 ...

要佢讀埋家姐果間學校, 睇下會否平衡D?

IloveJJ 發表於 18-6-7 09:38
事實係要諗埋性格。
不過我覺得唔係「直私」差極有個譜,反而覺得係B1學校差極有個譜。而家呢個環境,要入 ...

你細仔愛鬥, 不等於曳曳貪玩掛?

太貪玩又點入到QC?

老實講, QC 在我心目中係唯一男神校. 我細路細時多要佢在門前留影, 跟我細時在獅子銀行門口既獅子留影一樣多!

IloveJJ 發表於 18-6-7 09:55
咁講,我又可能得罪人。
我覺得麥當奴收生同保羅男,係完全唔同既(幼稚園考入嗰時)
...

有咩唔同,願聞其詳?

BTW,睇舊帖你大仔當年都入左麥當勞決賽周,點解唔諗下再續前緣?

IloveJJ 發表於 18-6-7 10:22
唔係唔諗,只係知佢未去到咁既質素啫。
嗱,你叫我講呢啲,我實中箭架喎!不過好彩我又唔怕既。
麥當奴: 兩 ...

你認為你講果兩類細路, 可以在 "幼稚園考入嗰時" 確定到?

我係地區成長, 但漸漸亦相信, 傳統學校確係俾到細路開闊眼界, 呢D 唔係學校攪幾多個遊學團, 或多上幾個興趣班可以做到, 普通學校可能係要多一代或兩代先可做到.

至親在大學教書, 話有D 入大學選科, 係真心相信可以改變世界, 或為人類福祉盡力; 另一D 係純粹為改善自己生活或錢途, 無話邊個好D, 但眼界確不同!

retriever 發表於 18-6-7 09:32

不過話時話,我諗起直私官津之爭,好多人用程度成 ...
有感而發搭句咀
所有階層都有好壞細路仔。好記得十幾年前有個社工朋友講過佢嘅體會:「窮曳仔讀官津,講廣東話粗口,飲咳藥水;有錢曳仔讀國際學校,講英文粗口,食大麻。普遍人有錯覺有錢曳仔無咁曳,因英文粗口高檔啲,佢哋亦唔會偷,有咩事亦容易靠背景或朋友解決,捱過中學就去外國浸鹹水洗底。」

Yanamami 發表於 18-5-18 11:09
我咪就係話直资群体入边都好普遍用二手校服同書囉,根本係no big deal.甚至捐唔捐錢,捐多捐少都無人理。 ...

你在 EK 講真話係冇市場㗎!

你話有歧視,富貴一班蝦基層一班,唔捐錢冇掟企兼貼大字報,EK 就會好多人相信,有noise 有市場! self fulfilment prophecy.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

BBKDWLAM 發表於 18-6-7 11:09
有感而發搭句咀
所有階層都有好壞細路仔。好記得十幾年前有個社工朋友講過佢嘅體會:「窮曳仔讀官津,講廣 ...

我諗今時今日,唔多人以為有錢會少D 曳。

長話短說,重點其實係中產階層。點定義各自對號入座。

我講既係果D 憑知識出頭,相信知識,但無餘資俾子女果D階層。

父母想留什麼給子女很正常,但中產留知識,比對富人留資產難得多。

呢D 中產階層,因為想留知識,相對係看重子女學習及成長過程。

問題係,呢類家長會較集中在哪類學校?

IloveJJ 發表於 18-6-7 11:54
人係會變。
但我講呢兩類情形,係考入小學既時候既情況,佢之後變成點,無人知。
但你唔好質疑老師响學校 ...

我成日話,考小既考官,有時比父母更知道細路適合什麼類型學校。

所以考小唔好自以為是,限制左自己,報多D 光譜闊D。
‹ 上一主題|下一主題