用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)  

IloveJJ 發表於 18-6-5 08:09
我知呀!我睇咗啦!我就無得減免,但我覺得要俾個學費會好吃力囉!

咁好大機會,你係有兩層樓,一層收緊租。哈哈!

retriever 發表於 18-6-5 07:50
我覺得某D 直資俾寬鬆既資助,但家長又好諗靠資助先讀到(當然要慳D)。

個資助係當屋企有三衰六旺時,細 ...
其實要攞到1/4資助都吾係咁容易,如果兩公婆都有收入實超過,一份收入又要計埋積蓄的。

IloveJJ 發表於 18-6-5 08:47
點解?我哋過入息,無任何減免,但要我哋每個月俾$4000SPB都好勉強,唔好講SPCC同聖士提反。
...
如果入到SPCC勉強都要頂硬上

kkhon 發表於 18-6-5 08:39
其實要攞到1/4資助都吾係咁容易,如果兩公婆都有收入實超過,一份收入又要計埋積蓄的。 ...

如果兩公婆都係專業人士可能會超。如果其一係FTM 或普通文職又未必。儲蓄係計500K 後十份一。

城中無記錯,只有佢哋同聖提係扣居住支出。算最寬鬆了。

IloveJJ 發表於 18-6-5 08:47
點解?我哋過入息,無任何減免,但要我哋每個月俾$4000SPB都好勉強,唔好講SPCC同聖士提反。
...

實不相瞞,我係窮鬼。

從你在壇內透露既信息,你一定有錢過我多多聲。不過呢個唔係重點。

純討論下,譬如,你透露過開車送仔,咁養車呢項已經唔止4000蚊一個月啦。

仲有細路課外活動費用之類,甚至因為八公八婆講,邊度山神廟老師靈D,硬要去某老師某教練某中心,開車出出入入。。。好多野係一闊三大。

還有係其他家庭及個人駛費,要慳4-6千又無話慳唔到。

IloveJJ 發表於 18-6-5 09:29
咁又係既,我老公都係咁講。不過我仔又未叻到呢啲級數,响佢級數,都係得SPB,赤堤,英華呢啲有機,咁又值 ...
在我黎講只会比$讀DBS同SPCC,不过我仔冇本事入。其他要我改变生活質去交4千或以上学费的不考虑,因为都会考虑留番$将来升学同養老或其他。不过YW只係每月2千就影响不大。

retriever 發表於 18-6-5 07:43
部份直資係可做到排除經濟障礙。

但大部份都唔得。

直資能否真係可以排除經濟障礙,可以參考下佢哋每年果條大數

佢收咗你,你又決定讀,就係除外,但前提係~~~

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-5 09:29
咁又係既,我老公都係咁講。不過我仔又未叻到呢啲級數,响佢級數,都係得SPB,赤堤,英華呢啲有機,咁又值 ...
spb同英華都還可,赤提唔值呢個價,spcc就話啫(認真的)

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-6-5 09:13

實不相瞞,我係窮鬼。
我估你層樓(s)好貴所以有得減

mcl203 發表於 18-6-6 10:55
直資能否真係可以排除經濟障礙,可以參考下佢哋每年果條大數

佢收咗你,你又決定讀,就係除外,但前提係 ...

前提係點呢?

呢D 校務報告有寫,幾多個收緊全免。當然唔係以全校人數睇,唔係善堂,係惜材所以資助你。

retriever 發表於 18-6-6 12:10
前提係點呢?

呢D 校務報告有寫,幾多個收緊全免。當然唔係以全校人數睇,唔係善堂,係惜材所以資助你。

你咪講左重點囉,惜才,唔睇校內,可以睇下人口階層既分佈~~~

bobbob 發表於 18-6-6 11:26

赤提可能校舍地大物博要維護。唔知開始收債券加強國進口,應該幫補些少,會否減學費益下本土生。

bobbob 發表於 18-6-6 11:26

兩校資助扣除居所支出,係計主要居住地址。所以兩層樓下另一層計資產,應該會突章。

mcl203 發表於 18-6-6 12:15
你咪講左重點囉,惜才,唔睇校內,可以睇下人口階層既分佈~~~
...

人地招生已經講左,唔會因為經濟障礙而未能入讀或斷續學業。

即係富豪招女婿未嫌窮,但總不能逢人就招。