用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-5-18 13:33
好多去到F4加的比例好高
真係好彩……剛剛噚日先开cheque交留位学費,个学費係到S5都係交同-样~

kkhon    發表於 18-5-18 14:08

dannyczx 發表於 18-5-17 21:35
我大膽推測香港所有直資校都不是以盈利為目的,走直資路線只是為了掌握收生和教育方法的主導權。

既然非 ...

絶不因經濟問題而不能入讀,咁,學校可能無學費收~~~

b3410 發表於 18-5-18 12:56 $
人哋比唔比,都唔緊要,其實最終介意與否都係你自己點諗。
我女著二手校服唔知幾開心  話竟然好難 ...
好多網友都分享咗自己小朋友點點點......! 只能說你地小朋友叻囉
咁我又冇話小朋友一定會因此而自卑. 但事實係有部分嘅小朋友真係會因此而影響自信心. 有時未必係小朋友冇問題, 只係冇同大人講啫 (越大者越甚)! 好似我朋友個case, 都係同其他家長傾開計先知亞仔講大話!

ok3 發表於 18-5-18 14:19
好多網友都分享咗自己小朋友點點點......! 只能說你地小朋友叻囉
咁我又冇話小朋友一定會因此而自卑. ...
樓上講的好,的確因人而異。
父母最了解自己的孩子
凡事適當,適合自己就是最佳選擇。

little_yolky 發表於 18-5-17 16:01
咪話咗俾你聽, 實情係想偷懶唔想搏到畢業試囉。

另外, 你有無聽過貧窮中產呢個詞? 佢哋個學 ...
貧窮中產。非常正確的用詞。交稅有份,福利無份。主題公園不是大節大慶不敢去,反而申請公援的小朋友去到不想去。

AL1987    發表於 18-5-23 16:34
Arabellahk    發表於 18-5-18 16:59
Yanamami    發表於 18-5-18 15:02

200904 發表於 18-5-18 14:57
貧窮中產。非常正確的用詞。交稅有份,福利無份。主題公園不是大節大慶不敢去,反而申請公援的小朋友去到不 ...
主題公園我已叫女唔可以再去……入去一次既錢買对波鞋有排著~

Yanamami 發表於 18-5-18 15:04
乜原來咁大個仲會想去的嗎?

little_yolky 發表於 18-5-18 15:13
入面都好多大人

little_yolky 發表於 18-5-18 15:13
其實,機場邊的主題公園,最佳客源就是少女(心)吧。

講開,我女都是自小用二手書,除了中英數這些課本都要做功課的,其他都是二手書。我覺得挺好呀。一本教科書要百幾文,省下的錢可以買好多其他課外書。何樂而不爲?

幸好我們學校有好多好心的師兄師姐的家長,會送二手課本出來,我們都用的好開心。

細時同阿媽去,到中一就同同学去。無兒童票已唔想佢去,加价後更唔洗諗。你估佢真係貪果度好玩咩?个个想同同学去街,阿妈又唔鈡意俾周街逛,咪主題公園囉。醉翁之意……

Arabellahk    發表於 18-5-18 17:00

Yanamami 發表於 18-5-18 16:56
細時同阿媽去,到中一就同同学去。無兒童票已唔想佢去,加价後更唔洗諗。你估佢真係貪果度好玩咩?个个想同 ...
兒童票同學生票一樣呀!

b3410 發表於 18-5-18 17:17
兒童票同學生票一樣呀!
Really?

Yanamami 發表於 18-5-18 18:16
Really?
銀色年卡的話,小童,學生都係880(迪迪尼)
佢哋多平日的假期,例如教師進修,考完試半日等等。同學朋友一起去玩都唔錯。

b3410 發表於 18-5-18 20:40
銀色年卡的話,小童,學生都係880(迪迪尼)
佢哋多平日的假期,例如教師進修,考完試半日等等。同學朋友一 ...
呀~~年咭……我們从不買年咭~幾年才去-次。

Yanamami 發表於 18-5-18 15:04

係啊,去主題公園,還要買好貴的午餐,計埋條數不細。

Yanamami 發表於 18-5-18 10:49
諗多左啦!我女肥~校裙背後紐扣爆完又補,補完又爆,補到千瘡百孔-忽忽~我話好肉酸買过件啦~佢話唔洗,無 ...

完全認同你,我女都係著二手校服,用二手書,阿女都話冇同學會歧視佢,好平常。阿女反而好開心,環保之餘仲慳咗d錢可以用係其他地方。

IloveJJ 發表於 18-5-18 10:13
我研究過幾間直資既學費減免,我覺得係無用既。例如搵3、4萬蚊一個月,讀3、4千蚊一個月既直資,先有得減 ...

點會無用呀。

以麥當勞中學為例,佢哋係計可用家庭收入,係先扣除居住支出,無論供樓或租住,以4人家庭計,餘額達三十萬已經係係全免(無記錯),達七十萬以下已經開始有得減 。

當然城中係佢哋及聖提特別寬鬆。

mcl203 發表於 18-5-18 13:59
絶不因經濟問題而不能入讀,咁,學校可能無學費收~~~

部份直資係可做到排除經濟障礙。

但大部份都唔得。

kkhon 發表於 18-5-18 13:16
依家供養一个孩子真系用好多好多錢!我覺得能夠毎月现兜兜交4,5仟蚊学费而又冇任何资助的人係有錢嘅。不是 ...

我覺得某D 直資俾寬鬆既資助,但家長又好諗靠資助先讀到(當然要慳D)。

個資助係當屋企有三衰六旺時,細路仍可安穩完成學業,無後顧之憂。
‹ 上一主題|下一主題