用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問各位細b媽媽,你地apply 幾多間pn?
樓主: ghtwong
go

請問各位細b媽媽,你地apply 幾多間pn?

回覆樓主

報7間

hapiangel 發表於 18-5-17 14:39
18/19報咗四間。一間樓下免費幼稚園,一間平價私校,一間貴價新私校,一間名幼。四間收曬。我知道免費幼稚 ...

好叻啊!你報全日n嗎?最後你bb讀邊間?

回覆樓主

我女報左好多間,最後in左五間,三間收左,兩間係全日制。

小朋友對老師的問題有回應已經足夠,有笑容同會拜拜,俾老師感覺係乖小朋友就容易啲取錄。

yanyanli1234 發表於 18-5-24 14:42
好叻啊!你報全日n嗎?最後你bb讀邊間?

平價私校果日係全日班. 其他係am offer. 不過全日班果間要坐10分鐘車。其他行到過去。所以最後冇揀全日班。
我最後揀咗名幼吖。
n班interview 好似上半堂playgroup 咁。因為冇上playgroup,我覺得俾$40阿b去玩吓幾抵玩.

okangel168 發表於 18-5-18 08:51
我讀圖書俾個仔聽,佢唔理我,只是係咁咬本圖書,激屎

個個小朋友唔同性格。我b到一歲幾都未識叫媽媽。到咗19m突然成句咁講,佢哋突然會做到。要無限耐性。仲有好長路要走,大家一齊加油吖!

hapiangel 發表於 18-5-25 13:15
平價私校果日係全日班. 其他係am offer. 不過全日班果間要坐10分鐘車。其他行到過去。所以最後冇揀全日班 ...

你bb一定好叻

Dragonmama2012 發表於 18-5-25 00:41
我女報左好多間,最後in左五間,三間收左,兩間係全日制。

小朋友對老師的問題有回應已經足夠,有笑容同會 ...

好叻啊!想問要父母一同去in嗎?我老公好忙 唔去 會唔會印象差d架?

yanyanli1234 發表於 18-5-28 14:50
好叻啊!想問要父母一同去in嗎?我老公好忙 唔去 會唔會印象差d架?

我間間都係單拖去,因為學校只准一位家長陪interview

yanyanli1234 發表於 18-5-28 14:50

如果間學校無寫要一個家長interview ,就最好兩個家長帶去,印象分好啲。

Dragonmama2012 發表於 18-5-28 15:29
如果間學校無寫要一個家長interview ,就最好兩個家長帶去,印象分好啲。
...

請問你中個兩間全日n係私幼定政府資助n?你b係幾月b啊?

Dragonmama2012 發表於 18-5-28 15:03
我間間都係單拖去,因為學校只准一位家長陪interview

我b係17年5月尾b,我到今日圍止 幫佢報左10間啦 全部都係政府資助全日n!
我知好少位 競爭好大,所以諗住大包圍!有冇心得share下!

yanyanli1234 發表於 18-5-28 15:33
請問你中個兩間全日n係私幼定政府資助n?你b係幾月b啊?

我無報過私幼,全部都係有資助

因為一定讀到k3,揀私幼太貴

yanyanli1234 發表於 18-5-28 15:36
我b係17年5月尾b,我到今日圍止 幫佢報左10間啦 全部都係政府資助全日n!
我知好少位 競爭好大,所以諗住大 ...

有一間係後補call waiting,有一間係老公帶去in ,interview內容,我唔知。

但我女八月尾出世,剛剛好九月一日夠二歲入學。佢係唔怕醜,見人就say hi 同bye,自己行入班房拉櫈坐,問題有答錯,有答岩,答案不是重點,重點係家長態度,答錯既時候家長要鼓勵,不要迫/怪責小朋友再答。我心態係有位就讀,無位就k 1再in 過,n班唔讀無所謂。

回覆樓主

細B,只報左5間,因為唔少學校係連表都冇得递,好彩5間收晒

我報左22間, Interview 左10間

回覆 yanyanli1234 的帖子

乜咁快可以報喇?我那個都係17年五月B呀,我以為八九月先開始報

回覆 BlossomAlmond 的帖子

甘叻!報左邊5間呀?

yanyanli1234 發表於 18-5-28 15:36

我都以為未開始報喎⋯有咁多間報左喇⋯可以入表?

乜咁快可以報喇咩?

回覆樓主:

如果係純粹想有n讀,唔使報名幼(尤其講明只收大b嗰d), 慳返d功夫,直接target較易入的
個人經驗,幾年前只報了3間,一間offer, 兩間waiting
學費、會否打算直升都係考慮