用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊了李國寶,但女女心儀的ST STEPHEN'S COLLEGE CALL ...
樓主: yuetsmum
go

註冊了李國寶,但女女心儀的ST STEPHEN'S COLLEGE CALL 了 [複製鏈接]

真謝謝各位熱心父母的回覆,我是一個離地的working mom。雖然爸爸反對、但見女女真的喜愛St Stephen's College,加上你們的建議,今天打去李校諗住退位,說不想覇住個位,但他們說註冊證已交予ED,之後打去ED,佢地話沒有收學生註冊證,搞得我儍了,SSC 也不明ED點解會咁。唯有明天再問。

醒目開學勳章

yuetsmum 發表於 18-5-17 07:37
回覆 小時了了 的帖子

謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證,我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心 ...
選SSC。當年我女同你女情況差不多,學校話如註册證交左教署就取不回,但可以幫我hold住學位同埋要被留位費,到大抽獎時阿女攞住派位證返來註册便可以。你問下SSC可否hold 住個學位先

回覆 peggy 的帖子

謝謝你的意見,之前真的很迷失。

yuetsmum 發表於 18-5-17 23:18
回覆 peggy 的帖子

謝謝你的意見,之前真的很迷失。
唔使擔心,有心讀,手續問題點都可以解決。

yuetsmum 發表於 18-5-17 18:03
真謝謝各位熱心父母的回覆,我是一個離地的working mom。雖然爸爸反對、但見女女真的喜愛St Stephen's Coll ...

不用擔心,註冊証係可以無限復活,李校一定要退回俾你的,佢地只可拖,你要強硬D

選聖士提反書院, IB school

好。謝謝你們的意見。

yuetsmum 發表於 18-5-18 07:29
好。謝謝你們的意見。

錢不是問題,而個囡又鐘意,就去赤提註冊咗先啦!

peggy 發表於 18-5-17 18:12
選SSC。當年我女同你女情況差不多,學校話如註册證交左教署就取不回,但可以幫我hold住學位同埋要被留位費 ...

咁咪可以同時hold直資(樓主個case 2間添)仲可以大抽獎,話唔定入到自行果間,真係正呀!

樓主good choice! 整體嚟講, 我覺得SSC比LKP優勝, 除非錢同交通係問題, 否則我都會揀SSC. 更何況有囡囡自己鍾意嘅呢個重要因素!

yuetsmum 發表於 18-5-17 07:37
回覆 小時了了 的帖子

謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證,我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心 ...
既然女女那麽想讀 St Stephen, 當然遂他心願。畢竟這是她的選擇,在自己心儀的學校讀書,事半功倍。否則,一世怨你。

回覆 emibaby 的帖子

我個女無得大抽獎,因二月已接受了直資李校offer,之後沒有填大抽獎表。

回覆 200904 的帖子

係喎,謝謝你。

女女又鐘意,恨入到喊,如果經濟和交通唔係問題,就俾佢去啦!

想問樓主,你有冇曾經收過ssc的waiting 信?是直接收offer ?定係waiting 收?

醒目開學勳章

emibaby 發表於 18-5-18 08:39
咁咪可以同時hold直資(樓主個case 2間添)仲可以大抽獎,話唔定入到自行果間,真係正呀!
...
冇得大抽獎,因另一間直資已把註冊證交去教署

If I were u, no doubt I will let her go St Stephen, more famous school.     Some student's behaviour in the other is not so good as expected.

yuetsmum 發表於 18-5-17 00:50
這2天痛苦的抉擇,女女不是BAND 1 生,但人很國際化,一早入了我心儀的李國寶,卻昨天女女心儀的ST Stephen's c ...

兩間都係好學校,我會由囡囡自己揀,畢竟是她在這校讀六年。

回覆樓主

我一直以為註冊證是直資自己keep 住等7月注冊日,我冇想過原來會交去教署
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

yuetsmum 發表於 18-5-18 10:49
回覆 emibaby 的帖子

我個女無得大抽獎,因二月已接受了直資李校offer,之後沒有填大抽獎表。 ...

原來第一輪已收。但返赤提location方便嗎?
‹ 上一主題|下一主題