用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊了李國寶,但女女心儀的ST STEPHEN'S COLLEGE CALL ...
go

註冊了李國寶,但女女心儀的ST STEPHEN'S COLLEGE CALL 了

這2天痛苦的抉擇,女女不是BAND 1 生,但人很國際化,一早入了我心儀的李國寶,卻昨天女女心儀的ST Stephen's college call 問有否興趣讀,忐忑極了....如何選擇?

yuetsmum 發表於 18-5-17 00:50
這2天痛苦的抉擇,女女不是BAND 1 生,但人很國際化,一早入了我心儀的李國寶,卻昨天女女心儀的ST Stephen's c ...

女女的心儀,如果唔係錢的問題,我會轉校。 st Stephens 有IB。

這2天痛苦的抉擇,女女不是BAND 1 生,但人很國際化,一早入了我心儀的李國寶,卻昨天女女心儀的ST Stephen's c ...
依家5月中,李國寶已將你女女的小六學生資料表交咗教育局,即是你最少有李國寶讀。St Stephen's 呢兩日才call你話收女女,有無講要提供咩野文件註册? 如我無了解錯,你依家5月照接受St Stephen's嘅offer同時可以继續有李國寶嘅學位。俾我,我會要St Stephen's offer 慢慢諗,7月放榜日才決定

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證,我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心亜女無學校收,入了我自己心儀的李國寶已興𡚒不了,但亜女哭著求我比佢讀St stephen.

醒目開學勳章

諗住出國讀大學就ssc,諗住留港就lkp。

話時話,今年識唔少人有ssc offer,但最終得1個話會讀。

yuetsmum 發表於 18-5-17 07:37
回覆 小時了了 的帖子
謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心亜女無學校收,入了我自己心儀的李國寶已興𡚒不了,但亜女哭著求我比佢讀St stephen.

1) st stephen要我交註冊證: 你要問一問 st stephen 如果你無註冊證因為張證係教署, st stephen 仲繼唔繼續俾 offer 你俾你依家註冊.

>如果可以無註冊證都可以註冊, 咁梗係要埋  st stephen , 咁7月放榜嗰日你會有兩間直資俾你選去最後註冊.

>如果st stephen 覆你無註冊證就無咗呢個 offer, 咁你試埋下面 2), 如果下面 2)攞唔返咁你亦唔洗決定喇, st stephen 都唔收了. 如果你仍然心儀, 你可以7月放榜嗰日去扣門, 並向佢解釋貴校曾俾 offer 即是小女各方面達到貴校要求, 但你講當時無咗註冊證交咗去教署, 貴校無註冊證就唔再 offer, 希望貴校扣門時再收小女, 唔知咁成功率會唔會高啲呢?

2) 我可能要去教署取回註冊證: 呢樣答唔到你, 你要問教署, 但我並不樂觀. 你都可以試吓問李國寶攞唔攞得返, 但我又並不樂觀, 因為張證應該係教署.

不過問多一句, 李國寶你係第1抑或第2階段報名?

> 如果係第2階段報名的話, 張註冊證好大機會係李國寶學校 keep 住你好大機會攞得返去st stephen 註冊.
> 如果係第1階段報名的話, 張註冊證依家係教署了.

回覆 小時了了 的帖子

如果可以無註冊證都可以註冊, 咁梗係要埋  st stephen , 咁7月放榜嗰日你會有兩間直資俾你選去最後註冊. < 吾好意思,我厚多士,我吾贊同呢個做法。好多人都等緊位,點解吾可以盡快同個女商量好放返個位出黎比其他學生?

覆返樓主,如果錢吾係問題,我會俾個女讀 St Stpehen's,書係佢讀,入一間佢心儀嘅會開心好多

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證,我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心 ...

SSGS收咗佢,佢又喊住求你比佢去,如經濟許可我會比佢去。但如果堅決唔比,要有心理準備佢會將來埋怨你。

回覆樓主:

vote for st. Stephen's, a much better school with IB course and your daughter's favourite

難得女超喜歡, 如我會轉去S.     不如問下S 先, 我唔相信會因為冇得交注冊證而唔俾你個offer, 因為佢依家先出offer  預左好多人俾人hold 左暫時交不到. 啦, 最多S 先交注冊費以表誠意.   

樓主講嘅係SSC, 吾係SSGS呀

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係赤柱st stephen’s(直資),而唔係SSGS(津校)吧
你問問李國寶拎唔拎到註冊証,問問教育局
如果拎唔返,試同st stephen解釋,睇下佢仲肯唔肯留個位俾你
St stephen係幾unique嘅一間學校,老實說,女女又鐘意,恨入到喊,如果經濟唔係問題,就俾佢去啦!

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你們的意見,st stephen要我交註冊證,我可能要去教署取回註冊證?唉,最初擔心 ...

亞女哭著要,我一定轉。

其實舊年呢間都offer我地,但小朋友同你女反應唔同。佢話“下,依家先收,我一早唔記得左呢間了”,所以無轉

S Stephen 應該係赤提吧

如果你女兒鍾意,又央求你畀佢讀,你地屋企經濟許可,亦接受寄宿的話,畀佢去。估計 DSE 成績會好過李國寶少少,讀得好的話有得揀 IB。佢已經係中學生,小學就話佢仲細個,人云亦云,未必係自己鍾意間學校,但係依家佢大個女,如果真心鍾意間學校,讀書會事半功倍。

aminafy 發表於 18-5-17 11:00
樓主講嘅係SSC, 吾係SSGS呀
打錯. 已改S..

回覆 小時了了 的帖子

既然阿女好想讀,又收到call, 簡直就是perfect!   點解要猶豫?快點解決手續問題。先第一時間confirm St Stephen 位,解釋俾學校聽注冊證問題。之後再李國寶,教局,慢慢搵返注冊證。

問問她究竟喜歡的是什麼

赤柱聖士提反比較好,如決定上聖士提反,先答复學校同意,同時可問清最遲交小六學生資料表日期。然後可先打電話到李國寶,問清小六學生資料表是否還在李國寶,如在,帶齊所需文件,到校填個表,簽個字,正常情況應可當日取回,若已交教育局,可給教育局有關部門打電話,查清所需文件,然後帶齊所需文件去教育局有關部門,填表及簽字,正常情況應可當日取回,再將小六學生資料表交到聖士提反。

回覆 小時了了 的帖子

點解佢咁遲俾offer!問問教育局攞唔攞得返, 老老實實同赤提講, 註冊證交咗去另一間直資, 去咗教育局。如果攞唔返, 就同赤提講叫佢哋hold 住個位, 佢哋係直資, 應該好了解流程。