用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山朗思vs馬鞍山康傑
go

馬鞍山朗思vs馬鞍山康傑 [複製鏈接]

如題,大家會點揀呢?

同樣都是pm N班
   0    0    0    0

beebee821 發表於 18-5-16 23:08
如題,大家會點揀呢?

同樣都是pm N班

I don't know about 康傑 but Think is a good school. It offers a very good environment for kids to pick up the three languages (English/ Cantonese/ mandarin) gradually and there are lots of fun activities/ outing for kids to learn. Size of the school is not big so principal/ staff/ teachers are quite familiar with the kids.
The main drawback from my point of view is the lack of outdoor playground.

beebee821 發表於 18-5-16 23:08
如題,大家會點揀呢?

同樣都是pm N班

康傑用家,老師好,有愛心,跟得貼,小朋友鐘意返學,成日返來唱歌,每日有net教英文,N班下學期開始有普通話堂,校舍大,天台有種植,有時會上天台玩遊戲,學術都唔算淺,學校不定期搞一d活動,真心覺得學校唔錯

dlpm000 發表於 18-5-19 01:20
康傑用家,老師好,有愛心,跟得貼,小朋友鐘意返學,成日返來唱歌,每日有net教英文,N班下學期開始有普 ...

你小朋友是全日班?

beebee821 發表於 18-5-19 01:23
你小朋友是全日班?

半日,今年N班直升K
補充 學校茶點有通粉、面、三文治等等日日不同,我小朋友次次食好多

dlpm000 發表於 18-5-19 06:43

半日,今年N班直升K

請問半日n幾錢學費?

回覆樓主

康傑用家
康傑老師好有愛心,親子功課唔多,課程深但功課唔多,唯一唔好地點好唔方便。

cholewong29 發表於 18-11-19 11:24
康傑用家
康傑老師好有愛心,親子功課唔多,課程深但功課唔多,唯一唔好地點好唔方便。
...

多人考直私成績嗎?

Think for sure

Kai92 發表於 18-11-19 11:28
多人考直私成績嗎?

我大女係康傑另一間分校畢業

考直私來計,當然會比名幼少(但同think 比則不詳),因唔係名幼區同家長都target官津多,但康傑讀學術一定唔差(除非家長太hea)

有心考直私就自己努力啲都會考到,我女早兩年畢業,果年都好多b,都有幾個offer

康傑好多人話好..
但我女上年讀過PN..老實說又唔覺得話真係咁好
第一個月冇校巴..日日帶佢行上行落又要趕返工真係想死
感覺學校人手不足..每日返學放學D老師都好忙好趕咁..講多句都唔願
阿女試過PATPAT返到來仲有屎
成間學校感覺傳統D, 有D嚴肅

不過好處真係性格比高..$2990學費..有一半時間係NET
小朋友返到黎成日唱歌, 講全句英文

THINK應該就開心D...不過就好貴

dirtybb2000 發表於 18-11-19 11:46
康傑好多人話好..
但我女上年讀過PN..老實說又唔覺得話真係咁好
第一個月冇校巴..日日帶佢行上行落又要趕返 ...

我覺得康傑k班既課程比n班好,學術上尤其明顯

K班課程一星期有幾日net又有兩日普通話又算平,唔係咁多學校有(名幼另計,但會再貴少少)

LinusYip 發表於 18-11-19 11:48

我覺得康傑k班既課程比n班好,學術上尤其明顯
我K轉走左TIM其實佢呢個價錢有咁多NET同埋有普通話堂
性價比真係好高..呢個亦係學校既賣點

dirtybb2000 發表於 18-11-19 12:14
我K轉走左TIM其實佢呢個價錢有咁多NET同埋有普通話堂
性價比真係好高..呢個亦係學校既賣點

康傑既優點係抵讀(比名幼而言,同學卷比較當然睇你想要乜)同大部分小朋友都讀得開心
缺點係冇咁出名同比較小人考直私,相關配套會較小

小朋友讀緊Think 既PN am class,個人覺得學校幾好,12個人一班,有一個香港人班主任同一個外籍班主任,老師同姨姨都好有愛心。
可能人數少,頭一個月大部分老師姨姨已經叫得出小朋友個名,感覺老師同小朋友好似好close咁。有時配合主題,仲會有外出活動。節日會有節目邀請家長一齊參與。
‹ 上一主題|下一主題