用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資中學學費
樓主: bigheadshan
go

直資中學學費 [複製鏈接]

好奇及疑惑一問,大家讀直資中學的家長,學校的課外活動是否要俾錢呢?我見呢個帖嘅網友回覆好多都無咩錢要俾,係學校課外活動唔洗錢?抑或你哋咁啱報嘅活動唔洗錢?抑或係小朋友無報課外活動?

我見我女學校幾乎9成9嘅課外活動都要錢 (遊學團更加唔洗講要自己俾錢)。

我阿女校內課外活動只參加兩項都係要俾錢的:籃球、中文辯論

> 籃球: 一年俾一次錢,印象中千幾銀, 暑假加操額外俾$500
> 中文辯論: 有初班及進階班2班.  每個學期每一班俾一次錢,每次印象中$300 - 600。如報晒2班3個學期. 聖誕節、復活節、暑假加堂又要另外俾錢。

當然,我絕對有自由唔參加唔俾錢的。但又見阿女學開又同啲隊友有默契及玩得開心投入,我惟有自己同C6慳啲洗繼續俾阿女玩囉。

P.S. 以上洗費已經唔計阿女間學校比較有特色S1生要住宿舍,又洗~$15,000 (~3個月) 住宿舍費用。

小時了了 發表於 18-6-2 12:15
好奇及疑惑一問,大家讀直資中學的家長,學校的課外活動是否要俾錢呢?我見呢個帖嘅網友回覆好多都無咩錢要 ...

大部份學校老師教返就唔駛錢,好似畫班,辯論,中英學會等等,外判俾人教就要錢,好似游水,樂器果d

^曾小姐^ 發表於 18-6-2 13:09
大部份學校老師教返就唔駛錢,好似畫班,辯論,中英學會等等,外判俾人教就要錢,好似游水,樂器果d
...
妳女女有無參加校內課外活動?如有參加咗咩?大約洗幾錢?

醒目開學勳章

好奇及疑惑一問,大家讀直資中學的家長,學校的課外活動是否要俾錢呢?我見呢個帖嘅網友回覆好多都無咩錢要 ...

我女參加rugby 、田徑、越野3個校隊, 都冇被過錢。學校係少部分興趣班、樂器班及暑假遊學團先收錢。

小時了了    發表於 18-6-2 13:48

小時了了 發表於 18-6-2 13:31
妳女女有無參加校內課外活動?如有參加咗咩?大約洗幾錢?

我女參加過,佢永遠係參加d唔駛錢嘅,你學校都應該有獎學金,我哋成績全級頭25都可以按比例減學費,即考頭3全免,另外每科頭一亦有一千,音樂體育有獎亦有二千,優異亦有三百,所以每年都有錢派

小時了了    發表於 18-6-2 17:41

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 18-6-2 23:18
請問遊學團幾錢左右呢?

唔記得,北京5日$5500左右掛(遊學團無購物、全包、不另收小費、而且成百人要同一班機無得執平飛,價錢係不能與街上劈價團相比)

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 18-6-5 16:36
咁都唔算太貴。見私小去歐洲要兩三萬蚊

歐洲小學都有去,實在唔捨得

我女直資學校,除了學費/書/電腦/餐費之外,無乜雜費出埠都係一千幾百,無逼人必須去!反而我仔津校,冷氣費都幾百,去英國遊學三萬幾

miriam 發表於 18-5-31 10:14
當年都想報, 學校申請到減免又點, 之後既花費我未必頂得住.
我同人講 "學校畀隻雞我又點, 我要用幾多支豉油 ...

背後既駛費。如果講ECA,好睇你自己,跟食完飯係咪要加甜品一樣。跟風去食當然一闊三大。

有D 人正餐食好D,飯後慳返唔去食甜品飲野。

增補方面,係另一個故仔。有人比較過某直資跟津校,教學方式及老批改確有不同。直資果間,批改係細心好多,有引導,有鼓勵,津校可能就係蓋個 SEEN。

呢方面某D 津校某D 家長可能係靠增補去保持跟到。
‹ 上一主題|下一主題