用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資中學學費
go

直資中學學費

請問直資中學學費大概幾多,係咪會好似小學咁有好多自費興趣班上?

bigheadshan 發表於 18-5-16 20:04
請問直資中學學費大概幾多,係咪會好似小學咁有好多自費興趣班上?
直資中學學費大概幾多? >>> pls refer to https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

自費興趣班 >>> 我女間直資係,唔知其他直資係咪。

回覆樓主:

小女學校有 P.E., French, Spanish 同奥數,聯校有文學創作班

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 4260&extra=page%3D2

其实你上心儀校網咪揾到收幾多錢学費囉……豐儉由人。

回覆樓主:

除學費外,仲要預留遊學錢

sisimama 發表於 18-5-18 16:03
除學費外,仲要預留遊學錢

小女學校每年都有 OLE week, 中二,三,五同學會出外義教或遊學,費用全免。暑假遊學團自由參加,唔多人去。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我女果間ELA有平有貴,睇咩人教。免費又有,一個term幾千又有
遊學係必須,中一澳門長洲,中二北京,中三南韓/星加坡,中四service trip越南或柬蒲寨。因為全校同一星期去,唔去嘅無堂上要返學校坐圖書館

Charlotte_mom 發表於 18-5-21 11:41
我女果間ELA有平有貴,睇咩人教。免費又有,一個term幾千又有
遊學係必須,中一澳門長洲,中二北京,中三南 ...

小女差唔多

中一係本地領袖訓練營,中四係本地職場體驗

小時了了 發表於 18-5-16 20:28
直資中學學費大概幾多? >>> pls refer to https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

自費興趣班 >>> 我 ...

小時了了,想問下阿囝b1-b2邊緣人,但個人有創意,數學比較好,中英較弱,想找間合適的直資,有沒有提議?謝謝

417bbs 發表於 18-5-31 07:16
小時了了,想問下阿囝b1-b2邊緣人,但個人有創意,數學比較好,中英較弱,想找間合適的直資,有沒有提議? ...

唔好意思, 我無呢方面考究, 要問問其他網友好啲. 你可以係 "升中派位" 嗰度開帖問.

我只對某幾間直資有比較深嘅資料搜集及研究, 但我熟嗰幾間好似唔達你要求. 但中英較弱 (唔知你小朋友弱成點), 直資會睇 4 - 6 年班校內成績及好重要嘅 interview, interview 10間有9間都會有部份英文interview , 小朋友處理到嗎?

若以直資 banding 咁介紹, 屬b1-b2 我自己個人喜好:
> 長沙灣祟真, 沙田培基,
> 聞說將軍澳播道唔錯.
> 李國寶及顏寶鈴多外籍同學, 你小朋友數學比較好係咪理科會強啲?
> 將軍澳保良局羅氏理科超強, 有生物科技讀, 而小西灣中華基金 STEM 及機械人經常得獎
.....
真係間間都有唔同賣點, 去學校開放日可以清楚了解多好多

Charlotte_mom 發表於 18-5-21 11:41
遊學係必須,中一澳門長洲,中二北京,中三南 ...
所以好多時唔敢報直資唔係學費既問題, 因為可以申請學費減免, 甚至豐儉由人, 但最怕係學費背後既花費, 有學費全免既好似話好多活動都係免費, 但貧窮中產就唔係咁計了。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-5-31 09:31
所以好多時唔敢報直資唔係學費既問題, 因為可以申請學費減免, 甚至豐儉由人, 但最怕係學費背後既花費, 有學 ...
當年都想報, 學校申請到減免又點, 之後既花費我未必頂得住.
我同人講 "學校畀隻雞我又點, 我要用幾多支豉油先夠醃同煮到夠入味"

little_yolky    發表於 18-5-31 10:55
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 小時了了 的帖子

唔該你,我主力培基,因為近,但又想佢讀能發揮他長處的學校,好的學校又未必收佢,始於佢成績表唔靚,真係擔心,我會再睇下的.

我都喜歡羅氏,但我住沙田,將軍澳實在太遠,知不知道匯基收生要求高嗎?

little_yolky 發表於 18-5-31 09:31
所以好多時唔敢報直資唔係學費既問題, 因為可以申請學費減免, 甚至豐儉由人, 但最怕係學費背後既花費, 有學費全免既好似話好多活動都係免費, 但貧窮中產就唔係咁計了。

我都有啲呢方面嘅體會, 因為我家庭只係草根而已.

話說尋晚 C6 又要開兩張學校支票俾阿女暑期課外活動, 一張係 $2,000 (2日 full day 教及 role play 係法庭內啲律師訟辯技巧); 一張係$500 (暑假籃球班). 因為銀糧有限 $1,200 嘅 2個中文辯論班無錢再報了, 未計暑假自己幫阿女去啲升S2 英文及數學補習班 (呢度又用咗~$4,500)

當然, 一切活外活動絕對係豐儉由人, 真係好自由家長可以選擇唔報的, 學校真係無迫, 家長圍內亦唔會有說話聽. 只係學校出通告通知家長有呢啲活動, 家長決定是否參加而已.. 係我自己覺得想俾阿女有多啲機會學及見識多啲, 屋企真係幾慳去儲錢俾阿女去學呢樣學嗰樣

所以好多時唔敢報直資唔係學費既問題, 因為可以申請學費減免, 甚至豐儉由人, 但最怕係學費背後既花費, 有學 ...

係呀,雜項真係...山大斬埋有柴呀!好似小女學校咁,今年同某運動品牌合作,冬季運動校服外套+長褲兩條盛惠五百五十大元一套,買咗兩套,一張金牛就此

小時了了    發表於 18-5-31 10:55

417bbs 發表於 18-5-31 10:24
回覆 小時了了 的帖子
唔該你,我主力培基,因為近,但又想佢讀能發揮他長處的學校,好的學校又未必收佢,始於佢成績表唔靚,真係擔心,我會再睇下的.
我都喜歡羅氏,但我住沙田,將軍澳實在太遠,知不知道匯基收生要求高嗎?

"我都喜歡羅氏,但我住沙田,將軍澳實在太遠" >>> 網友家住將軍澳, 但第一心儀卻是培基(但無offer), 你可以參考吓將軍澳網友點睇將軍澳去沙田 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3590016&extra=&highlight=%E5%9F%B9%E5%9F%BA&page=38 ...以DSE計,我覺得兩間都差唔多,羅氏係去年一年係好過培基多啲,兩間都有潛力再上。將軍澳去培基是很方便,有一條巴士線在培基對面馬路落,大佬山隧道少塞車。阿仔係依然prefer基督教學校,但的確佢又非常喜歡科學,所以現在揀了羅氏

匯基收生要求高 >>>> 坦白講, 自己及好多網友都曾分享匯基 interview 唔難, 但係太多 B1 生報, 而呢間收生好睇教育局呈分試次第排名收生, B1 生機會大啲. 但係以今年為例~1,900報, 只得150個位, B1生都競爭好激烈

主力培基 >>> 加油啊!

回覆 小時了了 的帖子

真的唔該你呀,我研究下巴士線先,仲諗住唔諗羅氏添,好彩上BK問下,謝謝!

回覆樓主:

我女果間每次遊學團自由參與,阿女從來都唔去,教科書有一半校本,每年大約百幾二百蚊,有時幾十買下雜誌,雜費又百幾蚊,冇乜特別開支喎,仲有好多獎學金申請

醒目開學勳章

miriam 發表於 18-5-31 10:14
當年都想報, 學校申請到減免又點, 之後既花費我未必頂得住.
我同人講 "學校畀隻雞我又點, 我要用幾多支豉油 ...

阿女學校除左被學費及書薄費,都冇咩其他雜費/花費要被。遊學團自由参與,但阿女冇參加過

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 18-5-31 10:38
係呀,雜項真係...山大斬埋有柴呀!好似小女學校咁,今年同某運動品牌合作,冬季運動校服外套+長褲兩條盛 ...
買一套就夠,平時都唔多著