用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班 [複製鏈接]

阿仔學校遲d會安排升中面試班,咁我仲自唔自己出去再來報班好呢?想問仔女有參過面試班嘅家長,面試班其實有咩學?上咗喺咪真係有用?
   15    0    0    0

面試禮儀
中英普朗讀、小組討論、新聞分享.....
針對目標學校試題形式

上咗之後,小朋友應對會快啲....有信心啲...

bigheadshan 發表於 18-5-16 20:01
阿仔學校遲d會安排升中面試班,咁我仲自唔自己出去再來報班好呢?想問仔女有參過面試班嘅家長,面試班其實 ...

吾需要上,學校應會教一般禮儀,間間學校不同,我女in其中一間只系一組人傾下計,另一間就二個老師考下你中英閱讀理解,跟著一組人討論 ,其實中學有你全港排名,成績好先系王道,地區名校面試都系做個樣,最終都系收頭個浸

成績,態度,積極 面試成功的王道。

bigheadshan 發表於 18-5-16 20:01
阿仔學校遲d會安排升中面試班,咁我仲自唔自己出去再來報班好呢?想問仔女有參過面試班嘅家長,面試班其實 ...

學校ge又報
外邊又報
咪會更大得著

angiehouse 發表於 18-5-17 06:53
吾需要上,學校應會教一般禮儀,間間學校不同,我女in其中一間只系一組人傾下計,另一間就二個老師考下你 ...

你肯定只係睇排名?~~~

如果想試直資學校,而小學的訓練不足夠的話,還是可以考慮去上。
我女自己就覺得好大幫助,因為學校冇提供類似訓練。主要是可以熟悉遊戲規則,練習隨機應變能力。

mcl203 發表於 18-5-17 13:35
你肯定只係睇排名?~~~

我話好多者,我聽好多學校面試超簡單,比如沙田曾記,沙循,吾覺得面試可以分出高下,最尾未又系睇成績獎狀

sell2japan    發表於 18-5-17 15:02

lovecupid 發表於 18-5-16 21:01
面試禮儀
中英普朗讀、小組討論、新聞分享.....
針對目標學校試題形式

有沒有好的面試班介紹?

醒目開學勳章 王國長老

面試班........除非係把口唔收, 係 group interview 實死硬, 否則點嗌都係唔開口講既, 你畀乜班佢上都無用, 係唔講就唔講架喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我已報今個暑假的面試班, 因為學校小六的面試班安排在自行面試前;可是直資是11,12月開始面試, 所以暑假上面試班小朋友可以有基本認識.

回覆 angiehouse 的帖子

淨係面試,都隔咗班古靈精怪嘅學生。再隔埋班Hea精...
第一手收到啲學校想收的人。
所以成績不是一切。
成績、態度最重要。

回覆 bigheadshan 的帖子

有閒錢又有時間上吓聽多d增加應變能力都好架

lovecupid 發表於 18-5-18 14:02
回覆 angiehouse 的帖子

淨係面試,都隔咗班古靈精怪嘅學生。再隔埋班Hea精...

你講古怪He a 精就算點上面試班都無用,心態更吾系面試班可培養反來, 如果有錢有時間成績又好既甘上下面試班無妨,畢竟面試都系佔一小部份,如果系成績吾好又目標系官津學校,不如集中火力用時間心機攪下成績,上學校面試班認識下覺得可應付,我身邊朋友仔女有上面試班既都系無用,最後都系band2,而有d小朋友讀書叻既都無上面試班,吾知系靠面試定抽獎9成9都去到band1中學

ABCdoreme 發表於 18-5-18 01:32
有沒有好的面試班介紹?
班主任、中英文老師無安排?

王家爸爸 發表於 18-5-18 18:09
班主任、中英文老師無安排?
緊係無啦!

王家爸爸    發表於 18-5-19 13:51

回覆樓主

我報了英文NET teacher 的面試班,想小朋友練吓對答,講吓英文都好!

回覆樓主:

我囡有上,對我囡黎講可能意義不大,不過,我自己立場做到幾多都盡做,當興趣班玩下都無妨,佢都返得開心。而家in晒中學後,問囡面試班有無作用,佢就話無乜用。

回覆樓主:

直資/自行面試:數操好心算(要識睇英文題目識口講(答老師)),英文要流利發音準確(朗讀文章(有機會就文章內容問問題)+個人/小組討論,題型:選擇分析題~xxx VS xxxx),中文有機會普通話朗讀+個人/小組,題型同英文一樣)

預備: 我最喜愛的書籍,中英各一(要講得下內容,喜愛原因,得著)英文書預講英文。

個人介紹基本野,不過in左6間得2間要。

時事咁多間都冇考過,不過你都唔敢博冇啦!現在開始每天中英文新聞報導要睇,冇時間睇都開著比佢聽。

以上全是一線學校經驗

maths 發表於 18-5-22 16:08
我報了英文NET teacher 的面試班,想小朋友練吓對答,講吓英文都好!
當學英文,一舉兩得。
‹ 上一主題|下一主題